Novou atrakciou bardejovského Radničného námestia je socha kata

Radničné námestie historického mesta Bardejov, zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, má novú turistickú atrakciu. Stala sa ňou bronzová socha kata v životnej veľkosti. Novinka sa krátko po osadení stala obľúbeným fotografickým terčom domácich i zahraničných turistov.

12.07.2016 16:00
Bardejov Foto:
Bardejov
debata

Bronzová socha kata pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna Martina a Viktora Kutných, ktorí ju spoločne so sponzormi aj financovali. Prispelo tiež mesto Bardejov. Socha na Radničnom námestí je vysoká 190 cm a je pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia.

Neďaleko je aj Katov dom, kde kat býval a v kostole mal svoju lavicu. Katov dom i lavicu v kostole nedávno autor sochy Martin Kutný aj reštauroval. Bardejov získal právo meča, čiže výsadu vykonávať popravy známu ako hrdelné právo, od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého v polovici 14. storočia.

Nová atrakcia sa podľa riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov Radomíra Jančošeka okamžite po osadení tešila záujmu návštevníkov.

„Fotografujú sa s ňou jednotlivci i celé zájazdy domácich a zahraničných turistov. Obľúbenou je hlavne póza s hlavou na kláte, pričom si pod sekeru neváhajú kľaknúť pre čo najlepšiu fotografiu mladí i starí turisti,“ uviedol Jančošek, podľa ktorého iba pár dní po osadení sochy je zrejmé, že sa stane ďalším magnetom turistického ruchu horného Šariša.

„Doteraz bola jednou z najviac fotografovaných sôch v okolí Bardejova socha cisárovnej Sisi v neďalekých Bardejovských Kúpeľoch. Očakávame, že socha kata, spolu s ďalšími tradičnými i novými atrakciami, akou je napríklad nová rekreačná zóna pre deti v Bardejovských Kúpeľoch, prispejú k zvýšeniu návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska,“ dodal.

Medzi ďalšie letné lákadlá patrí v Bardejove, ktorý sa hrdí viacerými prvenstvami v súťaži o najkrajšie mesto Slovenska, aj tradičný reprezentatívny Bardejovský jarmok. Ten sa v tomto roku uskutoční od 25. do 28. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #kat