Šesť tajomstiev newyorského Central parku: Stál toľko ako Aljaška

Mesto, ktoré nikdy nespí, má priamo v srdci zelený raj oddychu. Manhattanský Central park sa rozkladá na ploche 3 a pol kilometra štvorcových a ročne ho navštívi 42 miliónov ľudí. Okrem malebných zákutí, romantických mostíkov a ihrísk skrýva aj zopár tajomstiev.

28.09.2016 07:00
New York, USA, Manhattan, Central park Foto:
Jazero v Central parku.
debata (2)

Majiteľ agentúry Big Onion, ktorá už vyše štvrťročie ponúka turistom okružné jazdy po New York City a Central parku prezradil portálu Travelandleisure zopár zaujímavostí o tejto pozoruhodnej pamiatke z 19. storočia.

Park pred rokmi pravdepodobne založili, aby sa zvýšila hodnota okolitých stavieb. V roku 1853 vznikol zákon, na základe ktorého vznikol v USA prvý verejný park s rozlohou 3 kilometre štvorcové.

Väčšina z pôdy na území parku bola v 19. storočí nevyužívaná, z veľkej časti je kamenistá. Druhou stranou mince je, že niekoľko bohatých Newyorčanov túžilo po podobnom parku, aké sú v Londýne, čím by sa aj z Veľkého jablka stala metropola na svetovej úrovni.

Central Park je pre Newyorčanov aj turistov... Foto: SITA/AP, Beth J. Harpaz
Central park, New York, kamenný most, Central Park je pre Newyorčanov aj turistov oázou pokoja.

Keď park schválili, bolo treba vymyslieť, ako bude vyzerať. O možnosť navrhnúť ho súťažilo 32 krajinných architektov. Nakoniec vyhrali Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux, ktorí museli splniť niekoľko veľmi špecifických zadaní – Central park mal mať prechádzkové priestory, hlavnú fontánu, rozhľadňu, korčuliarsku arénu, štyri križovatky a miesto pre výstavy alebo koncertnú sálu.

Chodníčky parku sú naschvál krivolaké s mnohými zákrutami, aby sa zabránilo konským pretekom s kočmi. Medzi cestičkami vznikla Sheep Meadow (Ovčia lúka), fontána Bethesda Fountain, veža Belvedere Tower aj jazero.

Ale Ovčia lúka by nemala ten správny šmrnc, keby ostalo len pri názve. Olmsted nástojil, aby sa na nej pásli skutočné ovce, z estetických dôvodov. Chovali ich neďaleko a na lúku ich vypúšťali dvakrát denne.

Architekt Olmsted však vôbec nemyslel na deti a dnešné ihriská by mu pripadali hrozné. Nevedel si predstaviť, že by sa po jeho parku, aj po tráve, preháňali a hrali malé deti.

Na East Side sa objavila malá budova s názvom Casino. Olmsted stavbu navrhol ako dámsky klub, kam mohli zájsť ženy na malé občerstvenie alebo pohárik bez toho, aby ich obťažovali muži alebo aby ich považovali za prostitútky (v 19. storočí by žiadna počestná žena nešla do parku samotná).

Je jasné, že výstavba Central parku nebola lacná. Koľko teda stál? Viac ako štát Aljaška. Newyorčania zaplatili za zelený raj 7,4 milióna dolárov. Aljašku, ktorej rozloha je 1 553 992 kilo­metrov štvorcových, kúpili Američania od Ruska za 7,2 milióna.

Zdroj: Travelandleisu­re.com; Centralparknyc­.org; Centralpark.com; Centralpark.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #park