Adventný Salzburg ovládol strach z čertov

Prebúdza vo vás čas adventu zvláštnu nostalgiu? A prechádzka po vianočných trhoch vás omámi magickou atmosférou či vôňou vareného vína? Ak by ste k tomu všetkému chceli pridať skutočný strach z čertov, navštívte adventné trhy v rakúskom Salzburgu.

12.12.2016 07:00
Salzburg, advent, vianočné trhy, Hellbrunner... Foto:
Vianočné trhy v Salzburgu.
debata

Salzburg, mesto na severnej strane Álp, dosiahol veľký hospodársky rozmach vďaka ťažbe soli. Dnes je mestom kultúrnych podujatí, historických pamiatok, ale aj neopakovateľných vianočných trhov. Každá ulica, každý výklad či reštaurácia je bohato vyzdobená, prechádzka po vianočne vyzdobenej Getreidegasse (Obilnej ulici), ktorá sa preslávila vývesnými štítmi, je zážitkom. Ak vám chýbajú ozdoby na stromček, zájdite do vianočného obchodu. Nestihli ste to? Nič to, je otvorený po celý rok.

V renesančnom letohrádku Hellbrunn vás v čase adventu privítajú stromčeky skrášlené nadrozmernými červenými guľami. Visia nielen na 400 ihličnanoch, ale aj na opadaných listnáčoch v priľahlej záhrade. Spolu ich vraj je trinásťtisíc! A na konci adventu údajne o tisícku menej…

V stánkoch na svojich budúcich majiteľov čakajú typické ozdoby z dreva, papiera, filcu, korenia či plechu, domáce džemy, ryby, pečené gaštany, pečivo, všade rozvoniava varené víno a punč. Keďže zámok má presne 24 okien, jeho priečelie sa každoročne pred Vianocami mení na netradičný adventný kalendár.

Do obce Grödig neďaleko Salzburgu priamo pod horou Untersberg nás pritiahol charitatívny vianočný trh. Už vyše štyridsať rokov (v roku 1973 ho založil prof. Dr. Franz Nikolasch) tu každú zimu rozloží svoje drevené stánky. V jednom pečú deti tradičné perníky. V inom rozvonia chlieb či v tomto regióne známy Strezelbrot – chlebíček plnený figami, hrozienkami, hruškami a všakovakým ovocím.

Na salzburských vianočných trhoch si kúpite... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Salzburg, advent, vianočné trhy, Na salzburských vianočných trhoch si kúpite ozdobu na stromček, ochutnáte varené pivo, prispejete na choré deti a nakoniec si pochutíte na sladkom praclíku.

Je jedno, či si od dobrovoľníkov zo Salzburgu a Grödigu kúpite chutný punč, pečené gaštany alebo vonnú sviečku, keramiku či ozdoby na stromček. Výťažok z predaja putuje ľuďom s postihnutím, minulý rok sa vyzbieralo 100-tisíc eur.

V gotickom Kostole sv. Leonharda nad trhom každý rok rozložia drevené jasličky, ktorého figúrky sú z dielne tamojších rezbárov. Pozorne si ho pozrite a hľadajte predmet, ktorý tam nepatrí. Žeby miniatúrna pasca na myši aj s úbohým úlovkom?

Všetko má svoj príbeh

Samotný Salzburg ponúka niekoľko adventných trhov. Skôr než sa na ne vydáte, navštívte Múzeum Vianoc s jedinečnou zbierkou vianočných ozdôb a výzdoby z celej Európy. Nájdete ho vedľa klziska na Mozartovom námestí.

Osobnosť, ktorá Salzburg preslávila najviac, bol geniálny hudobník a skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. V Salzburgu prežil viac než dve tretiny svojho života a v tomto období skomponoval väčšinu svojich nesmrteľných diel.

Vianočné trhy v Salzburgu.
Vianočné trhy v Salzburgu.
+8Vianočné trhy v Salzburgu.

Stretnete sa s ním na každom kroku, aj na námestí, ktoré nesie jeho meno. Všimli ste si na bronzovej soche Mozarta drobnú nezrovnalosť? Hoci bol ľavák, brko drží v pravej ruke.

História vianočných trhov siaha do stredoveku. Pôvodnou úlohou týchto jarmokov bolo nakúpiť zásoby a naplniť špajzy pred dlhou zimou. Tie najstaršie boli väčšinou trhy s mäsom. Tradičný Christkindlmarkt, ktorý sa organizuje od 15. storočia, neminiete, ak sa vydáte na Rezidenčné námestie (Residenzplatz) a pred salzburský dóm (Domplatz).

Vianočné ozdoby z dreva, plechu, skla, čipiek a kožušín sú všetko originály, väčšina ručnej výroby. Zdá sa, že takmer všetko má v Salzburgu svoj príbeh. Aj dekorácia z korenia v podobe ručne viazanej kytičky. Kedysi sa v domoch nevetralo. Obyvatelia mesta boli veriaci a báli sa temných síl. Kytičky z korenia, ktoré vyrábali, mali osviežiť vzduch.

Vyhladli ste alebo si chcete len zamaškrtiť? Vyskúšajte jablko v cukrovej poleve na špajli, vianočku, jablkovú štrúdľu, pražené mandle, slané či sladké praclíky, špecle s kyslou kapustou a slaninkou či plnené pečené zemiaky.

Na štedrovečerné menu v Salzburgu sa však radšej pozvať nenechajte. Pozostáva len z vývaru s rezancami a s párkami. To je všetko. Potom už len vanilkové rožky, vianočka a nejaký drink. Tento pôst si Salzburčania vynahradia v Prvý a Druhý sviatok vianočný. Na stoloch vtedy nechýba kačka, morka a iné rakúske špeciality.

Vianočné trhy v Salzburgu. Foto: Tourismus Salzburg, G. Breitegger
Salzburg, advent, vianočné trhy, Sbg.Christindlmarkt Residenzplatz Vianočné trhy v Salzburgu.

Keď vaše ucho potešia adventné chorály a telo zohreje pohárik punču, nemyslite si, že sa vám sníva. Dievčatá v bielom rúchu, zdobené zlatom s kučeravými vlasmi (Christkind), so svojimi anjelmi vyberajú peniaze na charitu.

Keď prejdete cez rieku, môžete navštíviť aj vianočný trh na námestí Mirabellplatz pred zámkom Mirabell. Túžite mať Salzburg ako na dlani? Aj stredoveká pevnosť Hohensalzburg, na ktorú sa dostanete peši či lanovkou, ukrýva menší vianočný trh.

Ak sa chystáte do Salzburgu, oplatí sa vám zakúpiť si Salzburg Card, s ktorou sa dostanete do všetkých múzeí a počas pobytu máte v cene aj mestskú dopravu.

Uvarte si pivo

Chcete vyskúšať niečo menšie a pokojnejšie? Navštívte niektorý z menších vianočných trhov. Na nádvorí pivovaru Stiegl môžete najprv absolvovať prehliadku známeho pivovaru a ochutnať všetky druhy piva, ktoré sa v ňom varia.

Pivovar založili v roku 1492, v tom istom roku, keď Kolumbus objavil Ameriku. Schody, ktoré má v logu, sa historicky viažu k obdobiu, keď sa jeho budova nachádzala na brehu rieky Salza. Po vodu z rieky sa chodilo po schodoch. Večne nespokojný Wolfgang Amadeus Mozart vo svojich listoch dával pivu nelichotivé názvy práve pre nie veľmi čistú vodu zo Salzy.

Jeho kritike však neušla ani taká káva v najstaršej rakúskej kaviarni Tomaselli v Salzburgu. Podľa neho chutila ako voda, v ktorej sa predtým umýval riad.

Legenda hovorí, že mnísi, ktorí chceli pivo variť, sa vybrali so vzorkou na schválenie za pápežom. Kým však prišli do Ríma, pivo sa pokazilo a pápež povedal, nech si ten hnus pokojne vyrábajú.

Po prehliadke pivovaru na milovníkov tekutého chleba čaká zaujímavé prekvapenie. V chladnom počasí na nádvorí s vianočnými stánkami ochutnáte tunajšiu špecialitu, teplé pivo. Receptúra používa sezónne pivo Stiegelbock (cap). Najmä preto, že toto silné, sedempercentné pivo obsahuje veľa sladu.

Nemusíte sa báť, dnešní sládkovia používajú kvalitnú vodu z hory Untersberg. Ingrid, ktorá nás na varené pivo pozýva, najskôr nahreje železné tyče v otvorenom ohnisku. Keď sú správne žeravé, očistí ich od popola a opatrne ponorí do hlineného džbánu s pivom. Slad skaramelizuje a v džbáne vznikne zaujímavá chuťová kombinácia – teplá pena so sladkastou príchuťou sa mieša s vlažným a horkým pivom na dne džbána.

Utekaj, kto môžeš

Ak budete v Salzburgu v čase adventu počuť o blížiacom sa pochode krampusov (Krampuslauf), ktorý sa tradične spája so začiatkom adventu, určite si ho nenechajte ujsť. Masky krampusov, alpských čertov, sa vyrezávajú z mäkkého, poddajného smrekového dreva. Na masky sa pripevňujú baranie či muflónie rohy.

Selfie s mierumilovným krampusom. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Salzburg, advent, vianočné trhy, Selfie s mierumilovným krampusom.

Diabolský výraz krampusov dopĺňa oblečenie z ovčej kože, okolo pása majú reťaze a kravské zvony. Metlami z brezových konárov vyháňajú zlých duchov. Ak vás krampus aspoň raz nimi šľahne, budete mať počas nasledujúceho roka šťastie.

Domáci toto divadlo veľmi neobľubujú a večer radšej centrum mesta obídu. Naša sprievodkyňa Andrea má doteraz z tejto divokej zábavy traumu. Opisuje, ako mladí muži, schovaní za masky a posilnení alkoholom, pred niekoľkými rokmi strácali zábrany a mlátili hlava-nehlava každého, kto im prišiel do cesty.

Dnes sú vraj pochody bez násilia, aj tak však v jej očiach vidieť rešpekt. Táto informácia nás neodrádza a s napätím pri stánku s vareným vínom očakávame sľubovanú zábavu. Zvedavosť je väčšia ako strach, fotoaparáty máme na túto jedinečnú reportážnu udalosť pripravené.

Keď sa v diaľke ozvalo zvláštne dunenie a kravské zvonce, tušili sme, že sprievod krampusov je za rohom. Prichádzajúce obrovské telá a ešte väčšie hlavy s pokrikom šermovali metlami okolo seba. Prizerajúce sa ženy pišťali, utekali a skrývali sa pred hrôzostrašne vyzerajúcimi maskami krampusov.

Vianočné trhy v Salzburgu. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Salzburg, advent, vianočné trhy, Vianočné trhy v Salzburgu.

Hoci mám už niečo za sebou, ovládol ma neuveriteľný adrenalín. „Ideme!“ povzbudzovali sme sa navzájom a ruky s fotoaparátmi sme odvážne naťahovali pred hučiace tváre krampusov. Do momentu, kým sa na nás niektorý z čertov nevyrútil.

Investigatíva aj unikátne zábery išli bokom a chrbát rakúskeho kolegu poslúžil ako obranný štít. Jeden z krampusov si ma však našiel a na nohách mi pristál úder, potom druhý. Napriek čižmám nebol vôbec láskavý a štípal. Kam sa hrabe naša šibačka!

Keď hurhaj ustal, vzrušene som listovala v pamäti fotoaparátu. No miesto krásnych záberov som jednu po druhej vymazávala akési šmuhy. Zostali mi len tri úlovky a presvedčenie, že to raz musím ešte niekedy zažiť. Bolo to čertovsky dobré!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #salzburg #Wolfgang Amadeus Mozart #advent