Turisti vybrali najkrajšie európske vianočné trhy roku 2016

Veselé koledy, mráz za nechtami a horúce víno v pohári – atmosfére adventných trhov sa nič nevyrovná. Niektorí cestovatelia sa dokonca špecializujú práve na december a obídu hneď niekoľko miest, aby si vychutnali miestne špeciality a odniesli si domov tradičné výrobky.

23.12.2016 07:00
debata (2)

Do hlasovania na internetovej stránke European best destinations sa zapojilo až 180-tisíc nadšencov a vybralo dvadsiatku najlepších a najkrajších trhov starého kontinentu. Medzi silnou konkurenciou veľkých miest sa už po druhý raz presadil chorvátsky Záhreb a jednoznačne zaujal prvé miesto.

1. Záhreb

Chorvátska metropola je dobrým príkladom, že keď sa chce, dá a všetko. Mesto sa nevyhováralo, že popri Mníchove, Paríži či Budapešti je ako trpaslík, ale pripravilo zaujímavú ponuku, ktorá je kombináciou tematického programu, domácich delikates a idylického prostredia, a trafilo do čierneho. Svedčí o tom aj rok čo rok sa zvyšujúci počet návštevníkov, ktorí prichádzajú nielen z Chorvátska, ale aj zahraničia.

Vianočný Záhreb Foto: SHUTTERSTOCK
Záhreb, Vianoce, vianočné trhy, klzisko, advent Vianočný Záhreb

2. Štrasburg

Mestečko na hraniciach Francúzska a Nemecka je malebné aj počas roka, takže zahalené do sviatočnej výzdoby a vôní pôsobí priam ako synonymum Vianoc. Niet divu, že snaživému Záhrebu je silnou konkurenciou a v rokoch 2014 a 2015 mu titul mesta s najkrajšími trhmi skutočne aj patril.

Štrasburg sa zvykne volať aj hlavné francúzske mesto Vianoc a práve tu sa aj konali prvé európske vianočné trhy – Christkindelsmärik – v roku 1570.

Tri stovky stánkov, ktoré sú spravodlivo rozložené na tamojších 12 námestiach v centre, tvoria starú alsaskú tradíciu až dodnes. Trhy okrem stánkov ponúkajú aj vyšperkovaný kultúrny program – špeciálne koncerty, živý betlehem a ďalšie podujatia.

Adventný Štrasburg Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Štrasburg, vianočné trhy, advent Adventný Štrasburg

3. Colmar

Za tretím najlepším európskym trhom netreba cestovať ďaleko, francúzsky Colmar sa nachádza 64 kilometrov juhovýchodne od Štrasburgu. Centrum sa pýši staršími hrazdenými budovami a mnoho stavieb v nemeckom gotickom a renesančnom štýle.

Vianočné čaro sa priam rozťahuje po celom labyrinte kľukatých uličiek, ktoré ústia na malé námestíčka, kde adventné stánky tvoria samostatné minidedinky. Sviatočné kúzlo dopĺňajú prehliadky so sprievodcom, vínne ochutnávky, detské animácie, výstava tradičných hračiek aj mnoho výstav a koncertov.

Fotka uverejnená používateľom Michael T W O (@mtenw),

4. Aachen

Pohraničné, kúpeľné mesto v Severnom Porýní-Vestfálsku, na západe Nemecka, sa každoročne pred sviatkami premení na sugestívnu zmes svetiel, farieb, vôní a chutí. Na návštevníkov čaká mimoriadne široký výber maličkostí aj drahších tovarov. Sláva tamojších vianočných trhov dávno prekročila hranice okresu a do mesta sa v advente hrnú milovníci sviatkov zo širokého okolia.

Fotka uverejnená používateľom Annika (@diebrauerin),

5. Viedeň

Najkrajšie viedenské ulice sa v polovici novembra zahalia do žiarivej nálady, ktorá vonia ako punč a vianočné pečivo. Najznámejší trh „Viedenské čaro adventu“ sa každoročne objaví pred mestskou radnicou a celé námestie premení na skutočnú zimnú rozprávku. Okolité stromy a stánky sa topia v mori svetiel a návštevníci nevedia, čo skôr – kupovať vianočné darčeky a ozdoby, ohriať sa horúcim nápojom alebo sa povoziť v kolotoči či obuť korčule a predviesť zopár piruet?

Fotka uverejnená používateľom Otome (@kikaotome),

6. Drážďany

Fotka uverejnená používateľom Claudia (@pictuin),

7. Tallinn

Fotka uverejnená používateľom Sp (@morediferent),

8. Praha

Pražské vianočné trhy z výšky 70 metrov. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Praha, vianočné trhy, stánky, advent, Pražské vianočné trhy z výšky 70 metrov.

9. Budapešť

Fotka uverejnená používateľom Travel Blogger (@likealocaltraveler),

10. Brusel

Mikuláš máva z balkóna Grand Place v Bruseli. Foto: Reuters, YVES HERMAN
Brusel, Vianoce, Mikuláš Mikuláš máva z balkóna Grand Place v Bruseli.

11. Graz

12. Kolín

13. Metz

14. Madeira

15. Lipsko

16. Norimberg

17. Rothenburg ob der Tauber

18. Lille

19. Helsinki

20. Manchester

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #záhreb #Štrasburg #hlasovanie #vianočné trhy