Malebná Zlatá ulička v Prahe je opäť prístupná pre verejnosť

Jedno z najmalebnejších miest starej Prahy – Zlatá ulička na Pražskom hrade, po vyše roku znovu sprístupnili verejnosti. Ulička prešla najrozsiahlejšou rekonštrukcou vo svojej histórii a okrem opravených domčekov tu návštevníci nájdu aj novú stálu expozíciu, ktorá dokumentuje život v Zlatej uličke za posledných päť storočí.

31.05.2011 10:51
Praha, Zlatá ulička Foto:
Starobylá Zlatá ulička v Prahe.
debata

Dôvodom rozsiahlej rekonštrukcie, pre ktorú uličku v máji minulého roku uzavreli, bola oprava zastaranej kanalizácie, ktorá predstavovala riziko pre statiku uličky. Historické miesto dostalo nové inžinierske siete, kanalizáciu, vodovod a elektrické rozvody. Stavbári opravili nosné konštrukcie niektorých domčekov, inštalovali podlahy s vykurovaním a reštaurovali stropy i fasády. Unikátne miesto preskúmali aj archeológovia. Našli okrem iného pozostatky románskej hradby z 12. storočia.

Ulička je jedným z hlavných turistických lákadiel Hradu. Výška vstupného sa podľa Kadleca zo Správy Pražského hradu nemení. Za vstup a prehliadku domčekov záujemcovia zaplatia 250 českých korún (10,20 eura) v rámci malého hradného okruhu alebo 350 korún (14,25 eura) pri prehliadke veľkého okruhu po Hrade.

Kým v minulosti vo väčšine domčekov boli obchody so suvenírmi, teraz budú na predaj len v siedmich. V ostatných deviatich domčekoch bude historická expozícia. Návštevníci tam nájdu napríklad domácnosť najstarších obyvateľov uličky – tzv. červených strelcov, ktorí strážili hradné brány. Chýbať nebude dielňa zlatníka, krčma či domček liečiteľky. Turisti uvidia aj domácnosť vyhlásenej pražskej jasnovidky a kartárky Matyldy Průšovej či amatérskeho filmového historika, ktorý v uličke skrýval pred nacistami kópie dobových českých filmov.

Návštevníci budú môcť navštíviť aj predajňu drevených hračiek a bábok či obchod s keramikou a maľbou na sklo. Predávať by tam mali aj cínové figúrky a šperky. V jednom z domčekov bude obchod s knihami, ktoré sa viažu k najslávnejšiemu obyvateľovi uličky – Franzovi Kafkovi. V uličke zostane aj kaviareň, mala by však mať novú podobu.

debata chyba