Mesto večnej mladosti: Vo Vilcabambe vraj objavili elixír dlhovekosti

Dožiť sa vysokého veku a ešte k tomu v dobrom zdraví je túžbou azda každého. Existuje miesto, kde sa tento sen plní.

24.04.2018 07:00
debata (2)

Ekvádorské mestečko učupené pod majestátnymi Andami je pravou oázou života. „Údolie vitality“ nedostalo svoju prezývku len tak pre nič, za nič.

Výskum zo 70. rokov prišiel s ohromujúcim zistením – že tu žije extrémne vysoká koncentrácia čiperných 100– a viacročných…

Výskum uskutočnil v roku 1971 doktor Alexander Leaf z Harvardu. Vo Vilcabambe objavil až deväť obyvateľov, ktorí tvrdili, že majú viac ako 100 rokov, čo je vzhľadom na celkovú tamojšiu populáciu 819 ľudí ohromne vysoký počet.

Správa o zázračnej dedine, kde sa prapravnuci môžu porozprávať so svojimi praprastarými rodičmi, sa rozletela do celého sveta ako blesk.

Do Vilcabamby sa v húfoch začali schádzať turisti aj ďalší odborníci a všetci dúfali, že rozlúsknu tajomstvo dlhovekosti.

A aj sa to podarilo. Keď sa po čase samotný doktor Leaf vrátil k svojmu výskumu, zistil, že za závratnými výsledkami tkvie lož a chybné rodné listy dedinčanov. V skutočnosti mal najstarší z nich „len“ 96 rokov.

Aj tak…

Napriek sklamaniu je Vilcabamba naďalej známa svojou nesmierne vysokou kvalitou života a pozoruhodne dobrým zdravím jej obyvateľov.

Táto horská oblasť je už od čias Inkov známym a vyhľadávaným miestom odpočinku a relaxu.

Samotní králi do údolia cestovali na dovolenky, v horskej prírode si „dobíjali baterky“, dýchali čerstvý vzduch a pochutnávali si na miestnej minerálne obsažnej strave.

Takáto kombinácia pomáha aj tamojším obyvateľom udržať sa v skvelej kondícii do 80 aj 90 rokov. Ľudia sa tu oddávna živili prevažne pastierstvom, čo znamená pobyt v prírode, prácu a „turistiku“ po okolitých horách.

Tunajší život v spätosti s prírodou oslovil aj mnoho vyznavačov zdravého štýlu, ktorí sa sem prisťahovali.

Dnes tu okrem Vilcabambčanov žijú aj mladí hipisáci, ktorí našli alternatívny svet, dôchodcovia z iných častí, ktorí chcú stráviť posledné roky v lone prírody, ale aj vystresovaní obyvatelia veľkomiest, ktorí ušli pred ruchom modernej doby.

Reputáciu mesta ako oázy zdravia dopĺňajú početné vegetariánske a vegánske reštaurácie.

Zdroj: Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Hiddenincatou­rs.com; Ancient-origins.net

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mladosť #Ekvádor