Spravte si letecký výlet do Európy za necelých 20 eur spiatočne: Tieto destinácie sú najvýhodnejšie

Po dvoch rokoch pandémie sa túto jeseň vracajú európske citybreaky. Okrem exotických destinácií si väčšina cestovateľov naďalej vyberá destinácie v Európe na čele s Rímom, Barcelonou či Londýnom, ktoré si každoročne držia prvenstvo troch najobľúbenejších leteniek Slovákov - ukazujú dáta Pelikán.sk. S príchodom jesene navyše klesajú obľúbené ceny vybraných destinácií - tie tak začínajú na cenovke pod 20 eur spiatočne.

06.10.2022 06:10
Malorka, Mallorca, Foto:
Jeseň je stále dobrým obdobím na objavovanie stredomorských ostrovov, Malorka láka v októbri na dovolenku najmä domácich.
debata (3)

Záujem slovenských dovolenkárov sa po plážových dovolenkách presúva na exotiku a európske poznávačky, citybreaky si vyberajú aj pri letenkách.

Top destináciami sú podľa dát Pelikán.sk momentálne Londýn a Rím, nasleduje Barcelona a Malorka, ktorá je obľúbenou voľbou aj na neskorú jesennú dovolenku – výhodou je stále príjemné počasie, teploty mora a najmä menej turistov, keďže v októbri dovolenkujú na španielskych ostrovoch primárne domáci.

Výhodou sú momentálne aj ceny leteniek – tie klesajú pri stredomorských, ale aj severných destináciách v Európe.

Výpredajové cenovky sa momentálne začínajú na sume pod 20 eur spiatočne, podľa letenkových špecialistov Pelikána sa však treba poponáhľať – práve vysoký záujem cestovateľov totiž dvíha ceny leteniek, a to najmä v obľúbených termínoch okolo jesenných prázdnin či vianočných sviatkov.

Záhreb, Chorvátsko

Hlavné mesto Chorvátska sa tento rok teší u Slovákov obrovskej popularite, a to najmä vďaka lacným letenkám. Tie je možné od spustenia linky zohnať od necelých 20 eur spiatočne. Zo Záhrebu sa dá za pár hodín presunúť priamo k moru či si spraviť zastávku do národného parku Plitvické jazerá. Spiatočné letenky do Záhrebu sa začínajú na cenovke od 17 eur spiatočne, a to s odletom z bratislavského letiska.

Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Plitvické jazerá, Chorvátsko Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k Plitvickým jazerám.

Miláno, Taliansko

Aj druhé najväčšie mesto Talianska sa teší obľube slovenských dovolenkárov, ktorí okrem letiska v Miláne prilietajú aj do neďalekého Bergama. Lákadlom okrem talianskej kuchyne je aj umenie a kultúra, v Miláne nájdu dovolenkári okrem Duoma tiež slávne da Vinciho dielo Posledná večera. Vynechať však netreba ani Bergamo, ktoré charakterizuje stredoveká architektúra, skvelá kuchyňa a príjemná atmosféra. Spiatočné letenky do Bergama začínajú na cenovke od 23 eur s odletom z Bratislavy, v prípade letiska priamo v Miláne je cena vyššia o desať eur, avšak s odletom z Viedne.

Duomo v Miláne, Taliansko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Miláno, Taliansko, Duomo Duomo v Miláne, Taliansko.

Malorka, Španielsko

Najobľúbenejší španielsky ostrov Malorka je už niekoľko rokov po sebe top letnou destináciou slovenských dovolenkárov. Sezóna na Malorke začína pri dobrom počasí už v apríli a trvá až do októbra. Ak sa chcete vyhnúť množstvu turistov, práve teraz je najlepší čas na návštevu a preskúmanie 262 pláži tiahnucich sa na 50 kilometrov pobrežia. Letenky na Malorku sú k dispozícii už teraz od 31 eur spiatočne s odletom z Viedne. V ponuke je tiež odlet z bratislavského letiska.

Malorka, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malorka, Španielsko, pláž, dovolenka Malorka, Španielsko

Solún, Grécko

Top gréckou destináciou je aj prímorské mesto Solún známe aj ako Thessaloniki. Okúpať sa možno v Egejskom mori či si vychutnať krásy mesta. Zároveň je výbornou lokalitou pre milovníkov zábavy. Zo Solúnu sa dá jednoducho presunúť aj na horu Olymp, známu aj ako sídlo antických bohov. Spiatočné letenky do Solúnu sa začínajú na cenovke od 38 eur s odletom z budapeštianskeho letiska. K dispozícii je tiež let z bratislavského letiska.

Solún - Grécko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Solún, Grécko Solún - Grécko.

Menorka, Španielsko

Menorka je menšou susedou Malorky, ktorá však ponúka dodatočný pokoj a pláže. V porovnaní s Malorkou ju ešte obchádza masový turizmus, navyše ponúka ešte viac pláži – podľa niektorých viac ako Malorka a Ibiza dokopy. Baleársky ostrov je tak ideálnou destináciou na októbrovú dovolenku, na ktorej si cestovatelia vychutnajú pokoj, stále príjemné počasie a najmä nižšie cenovky. Spiatočné letenky na Menorku sa momentálne začínajú na cenovke od 29 eur s odletom z viedenského letiska.

Menorka, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Menorka, Španielsko, pláž, more, dovolenka Menorka, Španielsko.

Dubrovník, Chorvátsko

Chorvátske mesto Dubrovník láka okrem prímorskej polohy na svoje tisícročné hradby a pamiatky. Ako kulisa poslúžilo aj pre známy seriál Hra o tróny, vďaka ktorému sa posledné roky teší obrovskej sláve. Mesto je od roku 1979 zapísané na zozname UNESCO, navyše viaceré jeho pláže disponujú Modrou vlajkou, označením pre kvalitu a čistotu. Spiatočné letenky do Dubrovníka sa začínajú na cenovke od 30 eur s odletom z viedenského letiska.

Chorvátske mesto Dubrovnik. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Dubrovnik, Chorvátsko Chorvátske mesto Dubrovnik.

Trapani, Taliansko

Staronová linka bratislavského letiska tento rok lákala slovenských dovolenkárov na severozápad Sicílie. Trapani je historické mesto, ktoré láka na pokojnú dovolenku na najväčšom z talianskych

ostrovov – očarí svojimi stredomorskými uličkami, ale aj okolitými dedinkami, medzi nimi napríklad neďaleká dedina Erice. Spiatočné letenky do Trapani v posledných októbrových termínoch zoženú dovolenkári s odletom z Bratislavy s cenovkou od 44 eur. K dispozícii je tiež odlet z poľského letiska.

Sicílske mesto Trapani, Taliansko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Sicília, Trapani, Taliansko Sicílske mesto Trapani, Taliansko.

Malta

Ostrovná Malta prináša poznávačku na troch ostrovoch – Malta, Gozo a Comino. Ide o ideálne spojenie plážovej dovolenky a poznávania, nachádza sa na nej mnoho historických miest, ktoré si ako kulisy zvolil aj seriál Hra o tróny. Stredomorská Malta je pomerne malým ostrovom, napriek tomu láka každoročne tisícky Slovákov. Ak sa chcú vyhnúť húfom turistom, odporúčaním je vybrať sa na Maltu práve počas jesene. Letenky na Maltu momentálne začínajú na cenovke od 50 eur, k dispozícii aj s odletom z bratislavského letiska.

Valletta - hlavné mesto Malty. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Valletta, Malta Valletta - hlavné mesto Malty.

Lisabon, Portugalsko

Žlté električky či najdlhší most Európy o dĺžke 17 kilometrov. Lisabon je jednou z najobľúbenejších zastávok Portugalska, zároveň sa v ňom nachádza tiež najzápadnejší bod európskej pevniny – mys Cabo da Roca. Krásy mesta si možno pozrieť práve žltou električkou číslom 28, ktorá prechádza mestským turistickým okruhom. Spiatočné letenky do Lisabonu sa začínajú na cenovke od 64 eur s odletom z viedenského letiska.

Lisabonská žltá električka, Portugalsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Lisabon, električka, Portugalsko Lisabonská žltá električka, Portugalsko.

Lanzarote, Španielsko

Kanársky ostrov Lanzarote je ostrovom kontrastov – vulkanický ostrov sa pýši okrem sopečných útvarov aj nádhernými plážami. Vďaka svojej polohe sú navyše Kanáry skvelou destináciou aj počas zimných mesiacov, kedy zostáva naďalej príjemné počasie. Lanzarote si obľúbia aj milovníci surfovania – začiatočníci aj pokročilí. Za návštevu stojí napríklad park Timanfaya, v ktorom sa nachádza reštaurácia, kde sa jedlo pripravuje na teple priamo z aktívneho vulkánu. Spiatočné letenky na Lanzarote sa začínajú na cenovke od 68 eur s odletom z Viedne. K dispozícii je tiež odlet z bratislavského letiska, a to každú sobotu.

Kanársky ostrov Lanzarote, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Lanzarote, Španielsko, more, pláž, dovolenka Kanársky ostrov Lanzarote, Španielsko.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pelikan.sk