Bratislavské mestské dni majú tento rok novinku: Víkend otvorených budov

Tretí aprílový víkend v hlavnom meste bude patriť Bratislavským mestským dňom. Ako informuje PR špecialistka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Barbora Lehocká, Bratislava v dňoch 20. a 21. apríla symbolicky otvorí svoje brány a spolu s mestskými organizáciami a mestskými časťami pozýva na rozmanitý kultúrno-športový program.

04.04.2024 09:00
Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky... Foto: ,
Bratislava
debata

Festival Bratislavské mestské dni organizuje BKIS spolu s Hlavným mestom SR Bratislava. Do programu sa zapája 14 mestských častí, 15 mestských a viacero partnerských organizácií.

„Čakajú vás prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy, jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja," priblížila Lehocká.

Podujatie otvorí symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca verejnosti, otvoria sa tiež priestory mestských organizácií – galérie, múzea, knižnice a ďalších.

„Na Primaciálnom námestí nájdete komunitný stôl a gastro ponuku, na nádvoriach spoločenské hry a šachovú akadémiu, na Hlavnom námestí vystúpenia detí z bratislavských ZUŠ a na Františkánskom bazár starožitností," vymenovala PR špecialistka.

Počas víkendu sú pripravené viaceré pouličné šou, koncerty, vyhliadkové plavby po Dunaji či jazdy Cabriobusom.

„Medzi nábrežím Starého Mesta a Sadom Janka Kráľa bude premávať legendárny Propeler a súčasťou mestských dní bude aj Dobrý trh na Panenskej ulici," dodala s tým, že v sobotu večer rozžiari Hviezdoslavovo námestie Fénixova záhrada českého umeleckého zoskupenia V.O.S.A. Theater.

Súčasťou programu bude aj interaktívna svetelná inštalácia, živý spev a akrobatické vystúpenia.

Novinkou aktuálneho ročníka je Víkend otvorených budov. „Počas oboch festivalových dní môžete nazrieť do viac než 20 historických budov či zaujímavých bratislavských priestorov a objavovať tak svoje mesto," priblížila Lehocká. Zarezervovať si miesto na prehliadke bude možné na webe www.bratislavskemestskedni.sk.Okrem množstva kultúrnych podujatí čakajú návštevníkov aj športové aktivity v Sade Janka Kráľa, či na Cvičku.

„Keďže festival sa koná tesne pred Dňom zeme, súčasťou bude aj viacero environmentálnych aktivít, ktoré upozorňujú na vplyv ničenia životného prostredia a rozvíjajú tému ekologicky zodpovedného správania," poznamenala Lehocká.

Rodiny s deťmi čakajú v sade workshopy, tvorivé dielne, prednášky, sadenie, ale aj divadielko či eko kvíz. Program Bratislavských mestských dní bude prebiehať na viacerých scénach v oba dni od 9:00 do neskorších večerných hodín.

Tradícia, prečo sa na deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. „Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi a obyvateľkami kráľovského mesta," doplnila Lehocká.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské mestské dni