Kúpeľnú atmosféru aj v tomto roku dotvoria v Bardejove overené kultúrne podujatia

V Bardejovských Kúpeľoch nebudú ani v tomto roku chýbať tradičné kultúrne podujatia. Overené akcie kúpele zachovali aj v najnáročnejších časoch a nosné podujatia ako požehnanie minerálnych prameňov, promenádne koncerty, Bardejovské kúpeľné dni, výstavy kvetov, Alžbetínsky deň, Kúpeľná dychovka či Hornošarišský vínny festival ostávajú v ponuke aj v roku 2024.

05.04.2024 09:00
debata

Ako v tejto súvislosti uviedla ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s. Tamara Šatanková, hoci kultúrne podujatia predstavujú výdavky naviac, práve takéto podujatia dotvárajú kúpeľnú atmosféru a odlišujú jednotlivé kúpele od seba navzájom. „Vytvárajú i pevné puto, ktoré sa prejavuje v návštevnosti. Počas podujatí je návštevnosť tradične vyššia a aj zloženie klientely je v prospech samoplatcov. V Európe je to už dlhoročná tradícia, že k svetoznámym kúpeľom patrí nejaký ten festival, sympózium či návštevnícke dni. Sú to náročné i nákladné podujatia, ale dodávajú kúpeľom lesk, zvyšujú návštevnosť a atraktivitu,“ vyzdvihla Šatanková.

Dodala, že do Bardejovských Kúpeľov sa nechodí iba za kultúrou, ale aj za zdravím, oddychom, relaxom, históriou, turistikou, či kúpaním. Od apríla až do októbra sa každú poslednú sobotu v mesiaci koná Pišinger v kúpeľoch a každú poslednú nedeľu v mesiaci Pišinger v meste. Ide o netradičné sprevádzanie hostí formou príbehu, respektíve vtipne ladeného rozhovoru dvoch dám, ktoré sa po rokoch stretli a pozývajú si aj špeciálnych hostí, ktorých bližšie predstavia. Raz mesačne sa konajú v sprievode certifikovaného sprievodcu aj Potulky po chodníku Sisi.

Otvorenie kúpeľnej sezóny, spojené s požehnaním minerálnych prameňov, plánujú na piatok 7. júna. V tomto mesiaci sa uskutoční aj výstava ruží a ľalií. Jubilejný 70.ročník Medzinárodného hudobného leta začne 2. júla a potrvá až do 25. augusta, keď sa pri kolonáde konajú denne, okrem pondelkov, koncerty klasickej hudby v podaní salónneho orchestra. Súčasťou je aj cyklus desiatich koncertov vážnej hudby. V poradí 21. ročník Bardejovských kúpeľných dní sa uskutoční od 6. do 7. júla. Súčasťou podujatia sú aj atrakcie a rôzne animačné aktivity pre deti, prezentácia a predaj tradičných remeselných a iných výrobkov.

V auguste, kedy sa uskutoční aj výstava gladiol, sa bude konať 9. ročník Hornošarisského vínneho festivalu a uskutoční sa tiež 21. Alžbetínsky deň. Ide o pamätný deň, ktorý sa realizuje na počesť návštevy cisárovnej Alžbety – Sisi, ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila dva týždne. V prvý septembrový deň sa uskutoční 11. ročník Pivného festivalu s kúpeľnou dychovkou spojený s vystúpením ľudových súborov.

debata chyba
Viac na túto tému: #bardejovské kúpele