Kone ťahajúce drožky vo Viedni dostanú podkovy z nečakaného materiálu

Prevádzkovatelia slávnych viedenských drožiek budú môcť koňom namiesto doteraz používaných kovových podkov nechať dávať podkovy vyrobené z plastu. Mesto si od toho sľubuje, že konské kopytá nebudú tak opotrebovávať povrch ulíc, píše agentúra APA.

23.01.2024 10:00
debata

Viedenská poslankyňa pre dopravu Ulli Simaová uviedla, že kvôli tomu, že fiakre ťahajú kone s kovovými podkovami, vznikajú mestu „významné náklady“. Ročne podľa nej ide o sumu okolo 800-tisíc eur. Problém sa týka hlavne centra, kde jazdí drožiek najviac.

Plastové podkovy s kovovými súčasťami by mali byť šetrnejšie nielen pre asfalt, ale aj pre kone, tvrdí veterinárka Theresia Lickaová.

Podľa nej sú s nimi skúsenosti už v športovom jazdectve.

Pri ich použití na ceste sa ukázalo, že kone kráčajú trochu inak ako s klasickými kovovými podkovami. Ich krok sa predĺžil. „To môže dokazovať, že sú im o niečo pohodlnejšie,“ podotkla veterinárka.

Plastové podkovy bude ale nutné častejšie meniť. Zatiaľ čo v prípade tradičných stačí koňa kovať raz za deväť týždňov, po novom to bude potrebné robiť každých šesť týždňov.

Na zmene podkov sa bude podieľať mesto, pretože ich nových typ je výrazne drahší. Variant z plastu vyjde v prípade jedného koňa na asi 4000 eur ročne, čo je oproti kovovým modelom približne dvojnásobok.

Viedeň preto na tieto účely na ďalších päť rokov pripravila 1,9 milióna eur a fiakristi sa od apríla budú môcť uchádzať o príspevky na nové podkovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #kone #podkova