Princ sa opil a zastrelil diplomata. Kráľovstvo po rokoch zrušilo úplnú prohibíciu

V Saudskej Arábii sa po viac ako 70 rokoch otvoril prvý obchod s alkoholom, píše agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného diplomata. Podľa neho v ňom budú môcť nakupovať iba nemoslimskí diplomati, a to po predchádzajúcej registrácii cez mobilnú aplikáciu a na prídel.

11.02.2024 06:00
debata

Agentúra Reuters, ktorá o otvorení obchodu tiež informuje, píše, že ide o významný míľnik v snahe korunného princa Muhammada bin Salmána otvoriť túto ultrakonzervatívnu moslimskú krajinu obchodu a turizmu.

Konzumácia alkoholu je v islame zakázaná. V Saudskej Arábii zákon o prohibícii platí od roku 1952 a bol zavedený po tom, čo jeden zo synov kráľa Abdala Azíza v opitosti zastrelil britského diplomata.

Zmena je podľa Reuters súčasťou plánu známeho ako Vízia 2030, ktorého cieľom je prostredníctvom reforiem vymaniť saudskoarabskú ekonomiku zo závislosti od ropy a stať sa významným hráčom v oblasti turizmu.

Saudskí predstavitelia na žiadosť agentúry AP o komentár týkajúci sa obchodu nereagovali.

Nový obchod sa nachádza pri supermarkete v rijádskej diplomatickej štvrti, oznámil agentúre AP diplomat, ktorý prevádzku navštívil, ale vzhľadom na citlivosť témy hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Obchod podľa diplomata pripomína „lepšie duty free obchody“ na medzinárodnom letisku. Možno tam zakúpiť tvrdý alkohol, vína a v súčasnosti iba dva druhy piva.

Zamestnanci obchodu požiadali zákazníkov o predloženie diplomatických preukazov a o to, aby si pri vstupe do obchodu vložili mobilné telefóny do puzdier.

Zákazníci si podľa diplomata môžu alkohol kupovať pomocou mobilnej aplikácie na prídel.

Podľa dokumentu, do ktorého nahliadli redaktori agentúry AFP, bude nákup alkoholu regulovaný podľa bodového systému, pričom zákazník bude mať na mesiac 240 bodov. Liter tvrdého alkoholu bude za šesť bodov, liter vína za tri body a liter piva za jeden bod.

Podľa BBC v tejto chvíli nie je na stole návrh rozšíriť klientelu na „bežných cudzincov“, ktorým konzumácia alkoholu v kráľovstve zostáva zakázaná.

Naopak napríklad Spojené arabské emiráty a Katar povoľujú predaj alkoholu nemoslimom starším ako 21 rokov v hoteloch, kluboch a baroch. Väčšinu cudzincov v Saudskej Arábii však tvoria moslimskí pracovníci z Ázie a Egypta.

Alkohol sa tak zrejme stane súčasťou života v Rijáde, ale jeho konzumenti si budú stále musieť dávať pozor na to, kde pijú a ako sa potom správajú, píše BBC.

Podľa súčasných zákonov môžu tresty za konzumáciu alebo držanie alkoholu zahŕňať pokuty, väzenie, verejné bičovanie či deportáciu.

V dokumente sa podľa BBC tiež uvádza, že úrady plánujú zaviesť „nový regulačný rámec“, ktorý by umožnil diplomatom privážať „určité množstvo“ alkoholu, aby sa s alkoholom neobchodovalo na čiernom trhu.

Hoci je alkohol podľa islamu zakázaný, Saudská Arábia sa až do roku 1952 stavala k jeho prítomnosti v kráľovstve zmierlivo, pripomína BBC.

To sa zmenilo po tom, čo mladý princ Mišárí bin Abdal Azíz Saud v roku 1951 zastrelil britského vicekonzula v Džidde Cyrila Ousmana za to, že mu na spoločenskej akcii odmietol naliať ďalší drink. O rok neskôr kráľ zaviedol prohibíciu. ​

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Saudská Arábia