Čo najviac ocenili návštevníci Bratislavských Vianoc?

Návštevníci Bratislavských Vianoc 2023 najviac ocenili ich atmosféru. Vyplýva to z prieskumu hlavného organizátora – Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), do ktorého sa zapojilo takmer 600 respondentov. Podľa PR špecialistky BKIS Barbory Lehockej sa dôvody, prečo ľudia navštevujú vianočné trhy, od predminulého roka nezmenili. „Najviac ich láka atmosféra, stretnutia s blízkymi a ponuka jedál a nápojov," uviedla.

28.01.2024 14:00
debata

Atmosféru ako hlavný dôvod návštevy uviedlo v prieskume BKIS až 73 percent opýtaných. „Tento trend potvrdila aj anketa, realizovaná medzi návštevníkmi na Hlavnom vianočnom trhu, do ktorej sa zapojilo viac ako 260 respondentov," priblížila Lehocká.

Návštevníci ocenili tiež predĺženie trhov až do Silvestra, čistotu a možnosť platby kartou. „Bratislavské Vianoce 2023 boli najviac navštevované v piatok (40 percent) až nedeľu (32 percent), najsilnejším dňom bola sobota (49 percent)," dodala.

Až 94 percent opýtaných BKIS odpovedalo, že vianočné trhy v hlavnom meste navštevuje pravidelne alebo občas. „V rámci programu a možností, ktoré tento rok Bratislavské Vianoce ponúkali, si ľudia najviac vyberali novú Prívetivú zónu na Primaciálnom námestí (25 percent)," poznamenala Lehocká.

Išlo o bezbariérovú zastrešenú zónu, v ktorej si ľudia mohli oddýchnuť a posedieť mimo ruchu Hlavného vianočného trhu. BKIS na nej spolupracovalo so spoločnosťou IKEA.

Ak sa ľudia z nejakých dôvodov na Bratislavských Vianociach 2023 nezúčastnili, bolo to najmä preto, že im prekážala príliš veľká návštevnosť podujatia (25 percent). „Ide o rovnaký hlavný dôvod ako uvádzali v roku 2022," uviedla Lehocká.

Do budúcna by uvítali zlepšenie ponuky v oblasti gastra (26 percent) a tovaru (25 percent) v stánkoch. V prieskume poukazovali na privysoké ceny či problémy s parkovaním. „V prieskume sa často opakovala aj požiadavka na klzisko. Prevádzkovať ho je vzhľadom na vysoké ceny energií náročné a upúšťajú z neho aj veľké mestá," doplnila.

Do Bratislavských Vianoc sa v roku 2023 okrem viacerých mestských organizácií zapojilo po prvýkrát aj všetkých 17 bratislavských mestských častí. Organizovali trhy, adventné koncerty či mikulášsky program.

„V prieskume BKIS respondenti uvádzali, že okrem Starého Mesta vo vyššej miere navštevovali aj vianočné podujatia v Petržalke či Ružinove," skonštatovala Lehocká.

Vianočný stromček stál na Hlavnom námestí 70 dní. „Na jeho čečine si pochutnali zvieratá z bratislavskej ZOO a časť kmeňa sa vrátila darcovi – Jozefovi Zajacovi, ktorý z neho plánuje vyrobiť nábytok," uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vianoce