V centre Prešova chystajú na piatok Fašiangové slávnosti

V piatok 9. februára bude centrum mesta Prešov patriť fašiangovej zábave. Park kultúry a oddychu mesta Prešov (PKO) v spolupráci s mestom pripravuje tradičné Fašiangové slávnosti, ktoré majú oslavovať bohatú kultúru a dedičstvo Slovenska. Podujatie sa na Hlavnej ulici začne o 16:00 a tento rok sa v programe predstaví deväť folklórnych súborov z Prešovského kraja, ktoré svojím tancom, spevom a vinšovaním prevedú návštevníkov historickým centrom Prešova.

08.02.2024 17:15
debata

Fašiangové obdobie je príznačné fašiangovými sprievodmi, ktoré sú plné ľudových zvyklostí, veselej hudby, tanca, bláznivých masiek a dobrého jedla. Inak tomu nebude ani v Prešove, kde v piatok 9. februára priamo v centre mesta pripravujú fašiangovú veselicu.

Ako informoval manažér kultúry z programového oddelenia PKO Prešov Daniel Koháni, ‚srdce‘ Fašiangových slávností vytvoria pestré folklórne programy predstavujúce bohatú paletu slovenských tradícií a zvykov.

„Návštevníci budú mať možnosť obdivovať vystúpenia talentovaných folklórnych skupín, ktoré prinesú do centra mesta autentickú atmosféru slovenského folklóru. Jedným z najvýznamnejších momentov slávností bude tradičné pochovávanie basy,“

Tento symbolický rituál, ktorým sa končí obdobie zimy a začína obdobie jarnej veselosti a plodnosti, vyobrazí Folklórny súbor Starišan.

Program slávností naplnia aj folklórne súbory Šariš, Šarišan, Šarišanček, Dúbravienka, Kanaš, Koňarečka, Keľemešské furmani a Prešovskí heligonkári. Oslavy v centre mesta vyvrcholia veselicou, kde sa návštevníci budú môcť pripojiť k tancom a zabávať sa na hudbu Ľudovej hudby Čardáš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #fašiangy