Františkánsky kláštor v Kremnici začnú čoskoro rekonštruovať

Jeden z najkrajších historických objektov kremnického námestia – kláštor františkánov, ktoré dlhé roky chátral, začnú čoskoro rekonštruovať. Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo v Banskej Bystrici uspelo v minulom roku so žiadosťou o dotáciu z programu Obnovme si svoj dom v rámci dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

13.01.2024 09:00
debata

Na obnovu a sprístupnenie kláštora bola ministerstvom schválená suma viac ako 830-tisíc eur, pričom zvyšnú časť spolufinancuje cirkev. Ide o dlhodobý projekt a celková záchrana rozľahlého objektu si vyžiada omnoho vyššiu čiastku. Mesto Kremnica o obnove informuje na svojej webovej stránke.

„Na základe poskytnutého grantu z grantovej schémy MK SR a spolufinancovania Biskupstvom Banská Bystrica, bude v nasledujúcom období vykonaných niekoľko záchranných a stavebných etáp na samotnom objekte kláštora,“ konštatoval riaditeľ Biskupského úradu v Banskej Bystrici Martin Dado s tým, že čiastka investícií v tejto etape presiahne 1 milión eur.

Náklady na celkovú rekonštrukciu kláštorného komplexu sú podľa neho niekoľkonásobne vyššie ako schválená dotácia, ale aj táto suma veľmi pomôže posunúť vpred obnovu kláštorného komplexu.

„V tomto čase už máme zmluvu, v ktorej je presne určený účel schválenej dotácie a bude zameraný na sanáciu vlhkosti, riešenie celkového odvlhčenia suterénu, opravu čelnej fasády od námestia, opravu fasády kláštornej veže, reštaurovanie niektorých kamenných prvkov, sanovanie statiky vnútorného nádvoria a sprístupnenie vstupu a informačnej miestnosti pre verejnosť,“ upresnil riaditeľ.

Na základe zmluvných podmienok a verejného obstarávanie bol vysúťažený zhotoviteľ stavby. „Predpokladám, že po prevzatí staveniska čoskoro začnú práce, ktoré budú trvať predbežne jeden rok,“ doplnil Dado.

Františkánsky kláštor je jednou z dominánt kremnického námestia od 17. storočia. Po roku 1949 však začal chátrať a desaťročia je neobývaný. V období socializmu sa na objekte urobilo viacero necitlivých zásahov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Kremnica #kláštor