Na Slovensku sa opäť cestuje za gurmánskymi zážitkami: 44 reštaurácií ponúka špeciálne menu

Cestovanie za gurmánskymi zážitkami, teda gastroturizmus patrí medzi najrýchlejšie rastúce segmenty cestovného ruchu. Za výborným jedlom, pekným prostredím a príjemnou obsluhou ľudia jednoducho sú ochotní cestovať a míňať peniaze stále viac.

19.01.2024 07:00
festivalová reštaurácia Bubbles Foto:
Festivalová reštaurácia Bubbles.
debata

Od polovice januára do takmer konca februára majú na to príležitosť aj slovenskí gurmáni. Každoročne sa v tomto čase totiž koná Zimný festival jedla, ktorý pripravuje známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku. Tento rok ho organizuje už 11-ty krát.

V zahraničí sú takéto podujatia veľmi populárne a konajú sa najmä v mestách. Napríklad v Londýne sa ročne na takejto akcii zúčastňujú desaťtisíce ľudí a reštauráciám vtedy stúpnu tržby o 30 percent.

Na Slovensku sú to tisícky – ročne naň príde okolo 5000–7000 ľudí a tržby reštauráciám vtedy stúpnu o 15–20 percent.

Ale keďže sa koná v „hluchom“ období ako je január a február, kedy je návštevnosť reštaurácií nižšia, je pre ne vítanou príležitosťou, ako hostí do svojich podnikov dostať.

Možno aj preto sa tento rok doň zapojilo rekordných 44 reštaurácií z celého Slovenska a po jednom z Maďarska a z Rakúska.

Ide o najlepšie slovenské reštaurácie ako je bratislavské UFO watch.growe, Bistronomy či Afrodita v Čereňanoch ale nielen tie sa zapojili. Za výnimočným jedlom sa môžu jeho milovníci vybrať do všetkých kútov Slovenska – od Štúrova, cez Nemšovú, Lučenec po Spišskú Novú Ves, čo len dokumentuje, že za chutným jedlom dnes už netreba cestovať len do veľkých miest.

Keďže mnohé miesta, kde sa reštaurácie nachádzajú sú blízko turistických atrakcií, možno si výlet k nim spojiť s gurmánskym zážitkom.

Niektoré hotelové reštaurácie ponúkajú aj Gurmánske pobyty, kde ponúkajú za zvýhodnenú cenu ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácií.

Festival funguje tak, že reštaurácie si pre hostí pripravia špeciálne festivalové menu, ktoré je 3 alebo 4-chodové a ponúkajú ho za výhodnejšiu cenu, ako by stálo, ak by si hosť objednal toľkochodové menu z jedálneho lístka.

Záujemcovia si ho musia kúpiť vopred, čím si zároveň rezervujú miesto v reštaurácii na presne určený čas.

Nefunguje teda to, že by človek prišiel z ulice a chcel si dať festivalové menu bez predošlej rezervácie a zakúpenia degustácie.

Novinkou tohto roku sú podľa organizátora Radoslava Nackina z Gurmán na Slovensku zážitkové kuchárske kurzy.

Tie povedú najlepší slovenskí šéfkuchári a sú sú určené pre tých, ktorí si chcú nielen pochutiť na ich výtvoroch, ale aj sa niečo naučiť z ich umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #gastro sektor