Do znovuotvorenia chrámu Notre-Dame zostáva rok, dostal nový kríž

Rok pred svojím znovuotvorením dostala parížska katedrála Notre-Dame kríž na novú vežu, ktorú pred štyrmi rokmi zničil požiar. Na strechu veže teraz zostáva položiť olovenú krytinu, aby z katedrály mohlo zmiznúť lešenie a budúci rok v decembri mohla znova uvítať veriacich aj turistov, informovala agentúra AFP.

09.12.2023 10:00
Paríž, Notre Dame, Francúzsko Foto: ,
Opravy Notre Dame.
debata

Veža nad chrámovou loďou bola jednou z častí stavby, ktorú prehltli plamene pri požiari v apríli 2019.

Reštaurátori a robotníci pracujúci na obnove chrámu nahradili vežu z 19. storočia jej vernou replikou vytvorenou podľa nákresov autora originálu, ktorým je francúzsky architekt Eugéne Duc.

Na vežu umiestnil žeriav kríž, s ktorým sa katedrála týči do výšky 96 metrov. Potom, čo dostane veža olovenú krytinu, budú môcť robotníci rozobrať lešenia, ktoré od začiatku rekonštrukcie zakrýva značnú časť stavby.

„Očakávania a príprava na znovuotvorenie sú úžasnými symbolmi nádeje v tomto ťažkom svete,“ povedal agentúre AP rektor katedrály Olivier Ribadeau Dumas. Parížska katedrála nie je najväčšia ani najkrajšia vo Francúzsku, ale je „vtelením duše národa“, dodal.

V piatok sa katedrálu chystá navštíviť prezident Emmanuel Macron, aby zhodnotil postup prác a pripomenul, že 8. decembra 2024 bude opäť otvorená.

Rekonštrukcia vonkajšej časti katedrály má byť prakticky hotová už budúci rok v júli, keď Paríž očakáva príval návštevníkov počas dvojtýždňovej olympiády. Posledné práce budú prebiehať v interiéri, kde bude okrem iného potrebné vyladiť mohutné organy s 8000 píšťalami, ktoré sú najväčším hudobným nástrojom vo Francúzsku.

Svetoznámu architektonickú a cirkevnú pamiatku v srdci Paríža zachvátili plamene 15. apríla 2019. Oheň sa rozšíril v krove a pohltil rozsiahle časti stredovekej budovy. Príčina požiaru ešte nebola úplne objasnená. Katastrofu mohla spôsobiť porucha v elektroinštalácii či ohorok cigarety.

Pamiatku, chránenú organizáciou UNESCO a preslávenú románom Victora Huga Zvonár u Matky Božej, pred požiarom navštevovalo 13 miliónov ľudí ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Notre Dame