V Kammerhofe predstavia chrámové betlehemy

Chrámové betlehemy z kostolov banskoštiavnického regiónu sa predstavia formou obrazovej výstavy fotografií v budove Kammerhofu Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici. Súčasťou výstavy bude okrem fotografií betlehemov i historický prierez betlehemských tradícií a história výroby betlehemov od založenia rezbárskej školy v Štiavnických baniach.

16.12.2023 11:00
debata

Výstava je výstupom niekoľkoročného výskumu chrámových betlehemov v Banskej Štiavnici a okolí, ktorý realizovali pracovníci SBM od roku 2019.

„Prvé betlehemy sa inštalovali v kostoloch. Svojim často monumentálnym stvárnením a emotívnym výrazom sa tešili veľkej obľube veriacich. Po rozšírení kultu betlehemov v kostoloch začali postupne dekorovať domácnosti. Začína veľký dopyt po betlehemoch, a preto ich vyrábajú aj remeselníci. Svoje výrobky predávali počas jarmokov a pútí. V banských mestách ich vyrábajú i baníci, ktorí inklinovali k rezbárskej práci s drevom,“ popísala riaditeľka SBM Zuzana Denková.

V rámci výstavy si návštevníci budú môcť pozrieť aj betlehemské figúrky z dielne rezbárskeho majstra Jána Šulca. Výstava bude prístupná v čase otváracích hodín expozície Baníctvo na Slovensku v Kammerhofe aj počas vianočných sviatkov a potrvá až do januára 2025.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #betlehemy