Vo Vagačovom dome pripravujú priestor, ktorý venujú rodine bryndziarov

Vo Vagačovom dome v Detve pripravujú priestor venovaný rodine Vagačovcov, ktorí mali v minulosti pod Poľanou bryndziareň. Keďže však po nich takmer nič neostalo, bude to audiovizuálna projekcia s fotkami, povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová.

18.11.2023 09:00
debata

Ako uviedla, po rodine neostal ani nábytok. Nebude to tak klasická pamätná izba alebo múzeum.

„Chystáme stálu expozíciu, históriu s hovoreným slovom pre turistov i študentov ako vzdelávací doplnok. Aby vedeli, prečo je to Vagačov dom,“ objasnila s tým, že k dispozícii bude aj prejav v cudzom jazyku.

V súčasnosti projekciu plánujú a zaoberajú sa fotografiami rodiny. Presný termín otvorenia pre verejnosť však zatiaľ podľa Balážovej nie je známy. Stihnúť by to chceli do letných folklórnych slávností, keď je v Detve najviac návštevníkov.

Poznamenala, že na projekte spolupracujú s Podpolianskym múzeom v Detve. „História Vagačovcov je známa, múzeum má všetko zaznamenané a má informácie o ľuďoch z rodiny,“ spomenula.

V súčasnosti je v dome k dispozícii publikácia Bryndziarstvo a syrárstvo Podpoľania, ktorá opisuje základné historické medzníky výroby bryndze.

Na prvom poschodí obnoveného Vagačovho domu v súčasnosti organizujú kultúrne podujatia, výstavy fotografií i divadlo pre deti. V sobotu (18. 11.) podvečer bude v týchto priestoroch husľový koncert so sprievodom klavíra.

Balážová podotkla, že pripravujú výstavu, ktorá bude približovať prácu v lese. Prezentovať sa budú aj študenti drevárskej priemyselnej školy vo Zvolene so svojimi výrobkami.

Otvorenie je naplánované v decembri tohto roka a určená bude pre žiakov škôl z regiónu. Vagačovci pochádzali zo Starej Turej.

V roku 1787 sa rozhodli založiť pod Poľanou prvú bryndziareň na Slovensku a pre svoju rodinu postavili Vagačov dom v Detve. Je to jedna z najvýznamnejších a najhodnotnejších stavieb v meste.

S jeho úplnou rekonštrukciou začal súčasný majiteľ v roku 2017. V interiéri sú dobové fotografie významnej rodiny.

Súčasťou je aj historický nábytok, ktorý vyrobili podľa takého, akým bol priestor v minulosti zariadený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detva