V Suchej nad Parnou si založili obecný sad, dozrievať v ňom budú jablká, čerešne či moruše

V Suchej nad Parnou si obyvatelia začali vysádzať obecný ovocný sad. Počas prvej brigády zasadili viac ako 80 jabloní, hrušiek, čerešní, moruší, oskoruší, višní a ďalších ovocných stromov. Pôjde o bujne rastúce vysokokmenné a dlhoveké stromy osvedčených starých odrôd..

21.11.2023 08:00
debata

„Vysadili sme zmes rôznych druhov a odrôd tak, aby priebežne dozrievali počas celej sezóny. Neskôr plánujeme dosadiť čerešňový sad, zónu s jedlými gaštanmi, ale pribudnú aj lavičky, prístrešok, zázemie pre environmentálne vzdelávanie a pre spracovanie úrody,“ priblížil ďalšie plány starosta Suchej nad Parnou v okrese Trnava Martin Glončák.

Na prvé stromčeky získali peniaze z rozpočtovej rezervy predsedu vlády, prispela aj obec, ale samotnú výsadbu zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov, ktorých neodradili ani náročné poveternostné podmienky.

V časti sadu si budú môcť návštevníci odtrhnúť práve dozrievajúce ovocie, úroda z druhej časti bude určené na spracovanie. Toho by sa mohol podľa podľa starostu Glončáka ujať obecný podnik, ktorý by vyrábal napríklad mušty, džemy alebo lekváre.

Kým mandle a moruše budú mať plody možno už druhý rok po výsadbe, na prvé jablká a hrušky z obecného sadu bude potrebné čakať približne päť rokov.

Obecný sad bude nielen prinášať ovocie, ale bude plniť aj funkciu verejného priestoru a priestoru pre vzdelávanie. Do konceptu sadu je zakomponovaná aj medza, s ktorou susedí.

„Sad bude napojený na túto medzu, ktorá bude poskytovať zátišie a tieň. Chceli by sme v nej oslobodiť od náletov hodnotné stromy a vytvoriť pod nimi posedenie,“ načrtol ďalšie plány so sadom starosta Martin Glončák. Na financovanie rozvoja sadu ako verejného priestoru sa bude obec snažiť získať peniaze z rôznych výziev.

Okrem samotného zasadenia vysokokmenných stromčekov brigádnici okolo nich vytvorili vrstvu mulču z hnoja, ktorý zabezpečí stromčeku dostatok živín a prispeje k zadržiavaniu pôdnej vlahy. Každý strom má aj masívny agátový kôl a ochrannú zváranú sieť až do výšky 180 centimetrov.

Celá obecná parcela určená na sad má dĺžku približne 700 metrov, jej šírka je od 30 do 50 metrov. Obec s oplotením sadu momentálne neráta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocný sad