Pod Tatrami sa spisujú 2 petície, jedna proti čertom, ďalšia za ich pochod

Mesto Poprad nesúhlasí s akciou Krampus Čerti s ohľadom na petíciu s viac ako 1 700 podpismi občanov, ktorí si ju na území mesta neželajú. Uvádza sa to v stanovisku mesta, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Jarka Hlaváčová.

23.11.2023 08:40
debata

Výzvu k podpisom za odmietnutie akcie čítali v nedeľu aj v popradských kostoloch, začalo sa tiež so zberom podpisov formou petície. Organizátori akcie však spustili vlastnú petíciu, aby sa podujatie počas nasledujúceho víkendu uskutočnilo. Na internete ju podpísalo päťsto ľudí.

Text výzvy k podpisom za odmietnutie akcie aj do budúcich rokov poukazuje na to, že v Poprade žijú aj veriaci ľudia, ktorí si neprajú akcie, ktoré „sú v rozpore s kresťanskými hodnotami a učením, propagujú a zľahčujú zlo tým, že reálne satanské bytosti predstavujú ako imaginárne postavy zo sveta rozprávky“.

Podľa nich takýto pochod nie je súčasťou slovenskej kultúry, ale starovekej tradície z alpskej oblasti. Samotné masky podľa nich vzbudzujú hrôzu a môžu mať na deti či dospelých traumatizujúce účinky.

Poukázali tiež na to, že akcia sa má konať na otvorenom priestranstve v centre mesta, kde sa v danom čase zvyčajne nachádzajú mnohé rodiny s malými deťmi na prechádzkach.

Organizátori z Krampus Tatry uviedli, že na podujatie sa tešilo veľa ľudí. „Je to niečo, čo tu nablízku nebolo a nie každý si môže dovoliť vycestovať za Krampus Čertmi do zahraničia,“ poznamenali.

Oznámenie o verejnom podujatí podľa ich vyjadrenia poslali tak, ako im prikazuje zákon, a v stanovenej lehote. Tvrdia však, že nechcú nerešpektovať úrady. Podľa nich ale malo ísť v rámci podujatia iba o prechod maximálne troch čertov mestom a možnosť pre ľudí odfotiť sa s nimi za dobrovoľný príspevok.

„Ak mesto nesúhlasí s týmto podujatím, tak dúfam a verím, že ak bude Mikuláš v meste, tiež tam nebude žiaden čert. Išlo by tým pádom o diskrimináciu. Prečo jedna skupina čertov môže, a iná zase nie,“ reagovali vo vyjadrení organizátori.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #čerti