Spišské múzeum dostane do nájmu celú historickú radnicu v Levoči

02.12.2023 13:00
Levoča Foto: ,
Levoča
debata

Múzeum chce využívať aj prízemie radnice, zriadi miesto prvého kontaktu, zázemie pre lektorov i ďalšie expozície.

POPRAD 30. novembra (SITA) – Mesto Levoča prenájme celú budovu historickej radnice Slovenskému národnému múzeu – Spišskému múzeu, a to za symbolické jedno euro na rok. To už dlhodobo poskytuje svoje služby na prvom a druhom nadzemnom podlaží v rámci múzejných expozícií a výstavnej siene. Múzeum má teraz záujem aj o prevádzkovanie prízemných priestorov a zrekonštruovaného suterénu vrátane prízemia zvonice. Jeho žiadosť dnes mestskí poslanci počas zasadnutia mestského zastupiteľstva odsúhlasili s účinnosťou od 1. januára budúceho roka.

Múzeum má záujem využívať priestory prízemia radnice ako hlavný komunikačný priestor s návštevníkmi.

„Tento priestor by mal slúžiť ako miesto prvého kontaktu s návštevníkmi múzea – radnice a ďalších expozícií a výstavných siení múzea. Zároveň aj ako miesto predaja vstupeniek a zabezpečenie zázemia pre lektorskú službu, ktorá bude mať v týchto priestoroch centrum,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Riaditeľka múzea Dáša Uharčeková Pavúková pre agentúru SITA zámer potvrdila s tým, že celé prízemie bude zároveň venované prvým odkazom na históriu mesta.

Múzeum tiež ráta so zriadením múzejnej kaviarne s možnosťou malého občerstvenia pre návštevníkov. Ostatné priestory budú využité na prezentácie a výstavné miesta, pôjde o inštalácie príležitostných výstavných projektov, ktoré sa budú prioritne venovať udalostiam a osobnostiam z dejín Levoče.

„Pre nás vychádza tento nájom pre Slovenské národné múzeum relatívne najzaujímavejšie, nie z komerčného hľadiska, ale z toho, že historickú radnicu bude mať v nájme jeden subjekt,“ komentoval primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Poukázal tiež na to, že mesto má do budúcna spracovaný projekt rekonštrukcie prvého a druhého nadzemného podlažia.

Levočská samospráva zároveň v rámci zámeru počíta so zachovaním možností využívať priestory radnice aj pre reprezentačné účely a prijatia svojich návštev tak, ako tomu bolo doteraz.

debata chyba