Pri Konkatedrále sv. Mikuláša nainštalovali drevený betlehem

Pri Konkatedrále sv. Mikuláša pribudol drevený betlehem, ktorý dotvorí atmosféru vianočných trhov v Prešove. Inštalovali ho v sobotu 2. decembra ráno. K tradičným postavám pribudnú v tomto roku aj dve nové. Budú nimi pastier s fujarou a žena s krčahom.

04.12.2023 10:03
debata

Vianočné trhy v Prešove otvorili v sobotu 25. novembra. Súčasťou atmosféry v centre mesta je tradične aj drevený betlehem, ktorého sobotná inštalácia sa plánuje na tri hodiny.

Ako informoval manažér kultúry z programového oddelenia Parku kultúry a oddychu v Prešove Daniel Koháni, betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti a okrem Svätej rodiny s Ježiškom v jasličkách sú v ňom aj pastieri, anjeli, Traja králi s darmi, zvieratká a ďalšie postavy.

„Výnimočné autorské dielo s vyše 30 drevenými sochami v životnej veľkosti nám má pripomenúť podstatu vianočného obdobia biblickým výjavom narodenia Ježiša Krista,“ uviedol Koháni.

Betlehem je dielom 86-ročného ľudového rezbára Juraja Antoňáka z Ličartoviec, ktorý má vo svojej rezbárskej dielni už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva. Jeho diela sú k videniu prakticky po celom svete. K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005.

V Prešove, kde tradícia vystavovania drevených betlehemov začala v roku 2004, je možné Antoňákove unikátne dielo obdivovať, striedavo s inými autormi, už od roku 2007.

„Je pravdepodobné, že kvôli veku a náročnosti je tento konkrétny betlehem poslednýkrát v Prešove. Prešovčanov a návštevníkov mesta bude tento unikátny betlehem tešiť do Troch kráľov,“ dodal Koháni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Betlehem