Nevyužívaný vojenský bunker v Spišskej Novej Vsi ponúkne mini expozíciu

Projekt vojenského bunkra v prímestskej rekreačnej lokalite Schulerloch v Spišskej Novej Vsi naberá svoje kontúry. Samospráva v ňom chce už onedlho sprístupniť mini expozíciu, ktorá bude pripomínať vojenský útvar a jeho činnosť.

09.11.2023 09:00
debata

Podľa Márie Dutkovej z referátu cestovného ruchu a zahraničných vzťahov na tamojšom mestskom úrade, pri bunkri pokračujú terénne úpravy, bagrovacie práce a upravuje sa interiér. Ako ďalej povedala, postupne v jeho priestoroch pribudnú aj informačné tabule.

Samospráva získala na projekt dotáciu vo výške 30-tisíc eur z výzvy Terra Incognita Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Spolufinancuje ho z vlastného rozpočtu. Práce v okolí i jeho priestore vykonáva mestský podnik.

Zámerom mesta je vytvoriť nový bod záujmu, ktorý obohatí ponuku atrakcií v meste a zatraktívni danú lokalitu. Pôvodne bunker pripomínal obyčajnú pivnicu.

„Priestor bude postupne vyčistený, vyspravený a vymaľovaný. Nechceme, aby vyzeral umelo, ale autenticky. Bunkre slúžili na výcvik a neboli extra vybavené, teda ani my ho nechceme umelo zariaďovať,“ ozrejmila Dutková.

V rámci prác tam však osadia dvere so špeciálnym zámkom. „Doteraz to tam bolo otvorené, bez dverí. Po novom budú môcť návštevníci vstúpiť do bunkra buď cez mobilnú aplikáciu, ktorú si nainštalujú, alebo prostredníctvom čipu. Ten bude k dispozícii v Turistickom informačnom centre, teda za zálohu si ho môžu vyzdvihnúť, otvoriť dvere a potom vrátiť,“ dodala Dutková.

Vojenský úkryt patrí medzi tie, ktoré sa hromadne budovali od začiatku 60-tych rokov 20. storočia, a to pre výcvikové účely. Reálne však nikdy nebol využívaný. Spomínaný vojenský útvar, ktorému bude venovaná mini expozícia, začal svoju históriu písať v roku 1959 ako železničný mostný prápor.

„Už od jeho vzniku sa príslušníci útvaru podieľali na mostných akciách, ktoré sa viazali na veľké inžinierske stavby železníc, ciest a mostov,“ informovala v minulosti samospráva.

Išlo napríklad o výstavbu závažných stavieb na území Prahy a diaľnice z Brna do Bratislavy v období rokov 1971 až 1980. Celkom prápor za obdobie rokov 1959 až 1992 vykonal výcvik na 248 mostných akciách.

Po roku 1993 sa spišskonovoveský prápor VÚ 3521 začal podieľať na plnení diaľničného programu Vlády SR. Sídlil v areáli kasární do roku 2002, keď boli železničné vojska na Slovensku oficiálne zrušené.

debata chyba
Viac na túto tému: #bunker #Spišská Nová Ves