Slovenské more je stále v Chorvátsku, Jadran navštívilo pol milióna Slovákov

Slovenské more je v Chorvátsku – kto by si nepamätal na tento slogan spred niekoľkých rokov. Stále to platí, Chorvátsko bolo aj minulý rok bezkonkurenčne najnavštevovanejšou prímorskou destináciou pre našincov.

24.04.2024 11:00
Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more,... Foto:
Cavtat. Ilustračné foto.
debata

Rekordný rok

Aspoň pár dní tam strávilo vyše pol milióna Slovákov. To je absolútny rekord – tento počet je totiž o 11,6 percenta vyšší ako v roku 2019, ktorý bol doteraz rekordný.

Cestovanie do Chorvátska tak evidentne neovplyvnili správy zo začiatku minuloročnej letnej sezóny, kedy boli plné médiá informácií o drahote pri Jadrane po tom, čo Chorváti prešli na euro.

Podľa riaditeľa Chorvátskeho turistického združenia pre ČR a SR Miodraga Mlačića sa Slováci zaradili medzi TOP 10 krajín, odkiaľ k Jadranu chodí najviac návštevníkov.

Rastie záujem o kempy aj o luxus

Ak sa Slováci vyberú do Chorvátska, väčšinou cestujú individuálne (74 percent) , len štvrtina využíva cestovné kancelárie, ale záujem o dovolenku organizovanú CK pomaly rastie.

Rovnako je to aj s ubytovaním – ešte stále sa vyše polovica návštevníkov zo Slovenska ubytuváva v súkromí (52,4 percent) a štvrtina v hoteloch. Podľa M. Mlačića však pozorujú, že preferencie sa menia. Na jednej strane rastie záujem o kempingy nového typu a dovolenku na lodi a na druhej o hotely a rezorty vyššej kategórie, teda 4 a 5 hviezdičkové.

Ak s cestovkou, tak s all inclusive

Jeho slová dokresľuje Nora Fedorová, riaditeľka najväčšej slovenskej cestovnej kancelárie Satur. Slováci sa podľa nej z apartmánov bez stravy presunuli do kvalitných hotelov s polpenziou alebo s all inclusive. Až 54% klientov tejto CK si v roku 2023 zvolilo all inclusive služby. V popredí záujmu sú aj rodinné či detské kluby so slovenskými animátormi, čo bola doteraz doména len destinácií pri Stredozemnom mori. So Saturom minulý rok vycestovalo do Chorvátska o 41 percent viac klientov a v období pred koronou.

Podľa N. Fedorovej siahajú po produktoch CK častejšie aj vďaka nižším cenám ubytovania, než nájdu v ponuke cestovateľských portálov a pridanou hodnotou sú aj slovenskí delegáti a sprievodcovia, ktorí zabezpečujú starostlivosť v nepredvídateľných situáciách počas dovolenky.

Na pláži o dve hodiny

Ďalším lákadlom sú charterové lety – z Bratislavy aj z Košíc sa lietalo a aj bude lietať napríklad na ostrov Brač, ktorý sa tak stal prímorskou destináciou, ku ktorej sa dá zo

Slovenska dostať v rámci celej Európy najrýchlejšie. „Už za dve hodiny od odletu zo slovenského letiska sa môžu naši klienti kúpať v letoviskách na Brači.“ hovorí E. Fedorová.

Tých, ktorí sa k Jadranu vyberú predsa len po zemi, určite poteší informácia M. Mlačića, že poplatky za používanie diaľníc, teda mýto, sa tento rok nebudú v porovnaní s rokom 2023 meniť.

Ak máte chuť na Chorvátsko, ale nechce sa vám ísť autom ani letieť s cestovnou kanceláriou, aj tu budú možnosti širšie ako doteraz – od mája do októbra bude 3× týždenne vypravovaný z Bratislavy vlak do Splitu a k Jadranu sa bude dať dostať aj pravidelnými autobusovými linkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #more #Chorvátsko #letná dovolenka #Jadranské more