Stará Hora dýcha minulosťou a zlatým mokom

Šikovné ruky predkov, vínna réva, pivnice vytesané do sopečného kameňa, no aj Turci a hudobníci formovali život a vývoj hontianskej obce Sebechleby v okrese Krupina. Voľakedy sídlo Hontianskej župy má bohatú históriu, ktorá svoju nezmazateľnú stopu zanechala aj na miestach, ktoré sú dnes v Sebechleboch turistickým lákadlom - na Starej Hore.

27.08.2010 17:08
Stará Hora
Najstaršie budovy v Starej Hore pri Sebechleboch postavili už v 18. storočí.
debata

Z centra obce s 1 230 obyvateľmi trvá cesta autom do malebného prostredia Starej Hory ležiacej na južnom pohorí Štiavnických vrchov nanajvýš niekoľko minút. Starosta Sebechlieb Jozef Roziak poznamenáva, že návšteva tohto miesta stojí za to. „Na Starej Hore je roztrúsených okolo stopäťdesiat domčekov, väčšinou nad pivnicami, ktoré boli vytesané do tufového brala. Väčšina z nich je obývateľných a ľudia tam chodia cez víkend za oddychom. Pritom sa venujú vinohradníctvu,“ pripomína.

Prvé domčeky nad pivnicami začali na Starej Hore vyrastať začiatkom osemnásteho storočia. Vtedy sa datuje aj postavenie Kaplnky svätého Urbana na pomyselnom námestí Starej Hory, ktorá je dnes pamiatkovou rezerváciou ľudovej kultúry. Pri kaplnke sa každý rok konávajú slávnosti Slovenské dionýzie, počas ktorých zavíta na Starú Horu aj tisíc a viac ľudí. Obdivovať majú čo. Najmä malebné domčeky. Niektoré vynovené a nesúce pečať moderny, iné stále dýchajúce minulosťou. Starosta sa pristavuje pri jednom z nich a opiera sa o staručké drevené dvere. „Podľa dátumu vytesaného na nich boli vyrobené v roku 1764,“ zdôrazňuje.

V okolí Rimavskej Soboty schodila všetky lesy

Viktória Ráková, herečka: V Rimavskej Sobote som vyrastala do osemnástich rokov, takže mám k nej veľmi dobrý vzťah. Potom som odišla do Košíc, kde som pôsobila v divadle. Veľmi rada mám okolie Rimavskej Soboty, hlavne prírodu, lebo ako malá som veľmi veľa skautila. Pochodili sme všetky lesy, všetky hrady okolo. Veľmi rada mám práve tie lesy okolo Rimavskej Soboty. Mamka tam má chalupu, asi desať kilometrov od mesta smerom na Teplý vrch, a tam sme už pochodili úplne všetky lesy, kde sme chodili napríklad aj na hríby. Do rodného mesta chodím, keď mám čas, väčšinou tak dvakrát za pol roka. Často to nie je, ale napríklad teraz v lete som tam strávila štyri týždne. Keď mám čas, tak tam hneď idem.

V Sebechleboch pestovali v minulosti miestni hrozno na ploche asi 60 hektárov. Dnes už ani nie na polovici z tejto plochy. Aj tak každý Sebechlebčan vlastní dodnes od piatich do pätnástich árov viníc. Na Starej Hore, no aj na Novej Hore, kde je ďalších okolo osemdesiat pivníc. Ľudia tam pestujú štepené hrozno i samorodáky a menia ho v lahodný vínny mok. Aj samotné pivnice na Starej Hore si obyvatelia obce v minulosti chránili ako oko v hlave. „Bývalo nemysliteľné, aby ľudia uvažovali o ich predaji. Považovalo sa to za najväčšiu hanbu,“ zdôrazňuje Roziak. Dnes je doba iná. Ľudia sa už nebránia ich predaju, no stále sa nájdu takí, ktorí si tradície predkov ctia a pivnice využívajú a zveľaďujú.

Sebechleby sú známe aj vďaka sfilmovanému príbehu o Sebechlebských hudcoch, ktorý sa traduje do čias tureckých vpádov. Či sa ten príbeh zakladá na pravde, to už v obci nevie nik. Isté však je, že popri víne aj hudba zapustila v tejto malebnej obci hlboké korene. A zviditeľňuje ju aj miestna dychová hudba s príznačným názvom – Sebechlebskí hudci.

Oberačka po Sebechlebsky

Občianske združenie Sebechleby zorganizuje 2. októbra 2 010 už tretí ročník Oberačkových slávností po sebechlebsky, ktoré sa budú konať na Starej Hore. Ani tento rok nebudú na tomto kultúrno-spoločenskom podujatí chýbať ľudová hudba, zábava, ale najmä široká ponuka jedál a dobrôt pripravených podľa najstarších receptov. Chýbať, samozrejme, nesmie domáci burčiak. Podujatie sa začne o 9. hodine ráno a ukončí ho nočná Oldies party pod holým nebom.

Ďalšie tipy v okolí

Pustý hrad
Prístup od zimného štadióna vo Zvolene náučným chodníkom strednej náročnosti, od železničnej stanice po modrej značke.

Šomoška
Hrad z 13. storočia asi dva kilometre za obcou Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Náučný chodník v okolí má asi 10 km. Zaujímavosti na trase: kamenný vodopád a more, kameňolom Mačacia. Vstupné: dospelí 1,15 eura, deti 0,50 eura.

Čiernohronská železnička
V prevádzke od 2. mája do 15. septembra v úseku Čierny Balog – Vydrovo Skanzen a späť. Vstupné: dospelí 3 eurá, deti od 6 do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia 1,5 eura. Od 26. júna do 1. septembra premáva aj na trase Čierny Balog – Chvatimech a späť. Vstupné: dospelí 11 eur, deti od 6 do 15 rokov, ZŤP a dôchodcovia 5,5 eura.
** Trúbiaci kameň**
Asi dvojmetrová skala s dvomi otvormi, na ktorej sa dá trúbiť. Nachádza sa asi 8 km za obcou Sucháň v okrese Veľký Krtíš. Prístup: sčasti autom, potom peši dvomi trasami: kratšia trvá 20 minút chôdze, dlhšia dve hodiny.

debata chyba