Tri katastrofy zabijú do 25 rokov najviac ľudí. Pomaly sa blížia aj k nám

Extrémne poveternostné javy sa v nasledujúcom desaťročí podľa odborníkov stanú najväčším globálnym rizikom. Jednou z hlavných oblastí, kde sa to prejaví, je podľa novej správy Svetového ekonomického fóra a Olivera Wymana zdravie a životy ľudstva.

21.02.2024 06:00
apokalypsa, občianska vojna, nepokoje,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Predpovedá sa, že do roku 2050 môže klimatická kríza spôsobiť 14,5 milióna úmrtí, škody v hodnote 12,5 bilióna dolárov a 1,1 bilióna dolárov v dodatočných nákladoch na systémy zdravotnej starostlivosti na celom svete.

Nová správa zdôrazňuje vplyv rastúcich teplôt a extrémnych poveternostných udalostí v zmysle zhoršenia infekčných a kardiovaskulárnych chorôb, ako aj respiračných a iných ochorení.

Zdôrazňuje tiež, že zdravotné problémy súvisiace so zmenou klímy neúmerne ovplyvnia už aj tak zraniteľné skupiny – ženy, mladých, starých a nízkopríjmové skupiny, najmä v rozvojových ekonomikách v Afrike a južnej Ázii.

Existujúce nerovnosti v oblasti zdravia, ako sú obmedzené zdroje, nedostatočná infraštruktúra a nedostatok lekárskeho vybavenia, sa v dôsledku zmeny klímy ešte viac prehĺbia.

Tu sú tri javy, ktoré nasledujúcich 25 rokov najviac ohrozia ľudí:

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny