Luxus bez platenia? Top zážitky v Dubaji a Abú Dabí, ktoré sú úplne zadarmo

Ak ste aj vy naskočili na trend dovolenky v Spojených arabských emirátoch a chystáte sa preskúmať tieto magické miesta plné paradoxov - luxusu, skvelých pláží, ale aj piesku a pustatiny, možno oceníte, ak vám výlet úplne nevyšťaví peňaženku.

03.03.2024 06:00
NEPOUZ, Abu Dhabi  Spojene arabske emiraty. Foto:
Abú Dabí, Spojené arabské emiráty.
debata

Už ste niekedy snívali o luxusnom dovolenkovom zážitku známych emirátov, no obávali ste sa vysokých nákladov? Aj v drahých mestách ako sú Abú Dabí a Dubaj sa dajú nájsť skvelé aktivity a zážitky, ktoré sú úplne zadarmo.

Turistka si robí selfie v mešite v Abú Zabí v...
Abu Dhabi je hlavným mestom Spojených arabských...
+10Abu Dhabi, Spojené arabské emiráty.

Abú Dabí alebo správnejšie Abú Zabí je hlavné mesto Spojených arabských emirátov a má viac ako 1 500 000 oby­vateľov (z tohto počtu je 80 % cudzincov), čo z neho robí druhé najväčšie mesto po Dubaji. Metropola si napriek svojmu luxusnému vzhľadu zachovala svoje typické arabské črty, a to omnoho výraznejšie ako Dubaj.

Abú Dabí sa tiahne po pobreží Perzského zálivu a je napriek svojej púštnej polohe známe množstvom zelene, ktorú dopĺňajú neodmysliteľné výškové budovy, luxusné hotely a nákupné centrá.

Jednou z najznámejších stavieb je určite Mešita Šejka Zayeda – šiesta najväčšia mešita na svete. Upúta aj sedem kilometrov dlhá pobrežná promenáda plná atrakcií ako záhrady, ihriská, skatebordové dráhy.

Dubaj, Spojené arabské emiráty
Na zoznam dubajských naj sa pridalo Múzeum...
+4Dubaj a Abu Dhabi sa stali celoročnými...

Dubaj je hlavné mesto rovnomenného emirátu a má 3,1 milióna obyvateľov. Mestom preteká rieka Dubai Creek, ktorá je však v skutočnosti len zátokou Perzského zálivu.

Kedysi bol Dubaj centrom pochybného obchodu s perlami, no časom sa premenil na jedno z najluxusnejších miest sveta, láka na prepychové dovolenky na bielych plážach a medzi extravagantnými mrakodrapmi. Medzi modernými stavbami sa skvejú tradičné mešity, tradičné obydlia, lode a trhoviská s koreninami a šperkami, ktoré kontrastujú s modernými nákupnými centrami, ktoré sú jedni z najgigantic­kejších na sveete.

Dokonalý systém mesta funguje aj vďaka precíznej hromadnej doprave.

Medzi top atrakcie patria Dubajské kolo, obrí kolotoč – najväčšie ruské kolo na svete, najvyšší mrakodrap Burdž chalífa, Dubajský rám či Zázračné záhrady plné kvetov, kontrastujúce s púšťou naokolo mesta.

Múzeum budúcnosti v Dubaji

Ako bude vyzerať svet v roku 2071? Múzeum budúcnosti v Dubaji už na to má odpovede...

Fotogaléria
Pohľad na budovu Múzea budúčnosti v Dubaji.
Múzeum budúcnosti sídli v jednej z...
+11V takomto sa budeme voziť? No, niekto z horných...

Aj keď za množstvo atrakcií treba v SAE platiť, nájde sa aj také, ktoré si vychutnáte zadarmo:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #Spojené arabské emiráty #Abú Zabí #SAE