Tajná lesná továreň nacistov, úkryt pekelných jazdcov, most len pre silné povahy: Objavte 6 atrakcií severného Česka

Českolipsko je región v severnej časti Českej republiky, ktorého centrom je mesto Česká Lípa v Libereckom kraji. Oblasť ukrýva mnoho netradičných a unikátnych atrakcií.

15.03.2024 06:00
debata

Panská skala

Geologická lokalita a národná prírodná pamiatka, na ktorej sa nachádza kamenný organ: presne tak vyzerajú vertikálne píšťalovité útvary z čadiča, ktoré vznikli pri tuhnutí magmy.

Nachádza sa v Chránenej krajinnej oblasti České středohoří, na katastri obce Prácheň, dnes súčasti mesta Kamenický Šenov. Lokalita je zaujímavou turistickou atrakciou. Mnohí túto prírodnú pamiatku spoznajú aj vďaka rozprávke Pyšná princezná.

Chránené sú zvislé päť až šesťboké stĺpce, z ktorých niektoré dosahujú dĺžku až 12 metrov a sú vedľa seba usporiadané ako píšťaly kostolného organu, volajú ho aj varhany. Vedľa útvaru sa vytvorilo jazierko.

Skalní hrad Sloup

Presne ako to jeho názov prezrádza, tento hrad sa vypína na vysokom štíhlom stometrovom brale širokom len 60 metrov, v Lužických horách, neďaleko známeho mesta Česká Lípa. Hrad je doslova vytesaný do skaly, postavili ho v 13. storočí. Po niekoľkých pánoch si sem zasadol lúpežný rytier Mikuláš Pancíř zo Smojna a s pocitom nedobytnosti odtiaľto podnikal svoje zlodejské nájazdy na okolité mestá.

Nakoniec sa sídlo predsalen podarilo vojsku obsadiť v polovici 15. storočia, no bandita si hrad obnovil a pokračoval vo svojej nekalej činnosti.

Nakoniec hrad zničili v roku 1639 švédske vojská počas tridsaťročnej vojny, odvtedy hrad už len chradol.

Zaujímavosťou hradu je miestna socha pustovníka Samuela Gornera, tamojšieho výrobcu optických šošoviek a okuliarov, ktorý sa na tam usadil okolo roku 1735.

Rozhľadňa na Stráži

Nádherný výhľad na Lužické hory? Rozhľadňa Na Stráži patrí vznikla v roku 2011 a vyzerá skutočne majestátne. Má tvar vysokého stĺpa obitého drevom, vďaka čomu skvelo súznie s okolitou prírodou. Z hornej terasy sa otvára pohľad na vrcholky Lužických hôr.

Modlivý důl

Modlivá baňa je pútnické miesto so skalnou kaplnkou v lesnom údolí s pieskovcovými skalami na juhozápadnej strane kopca Slavíček, pri obci Svojkov na Českolipsku. Skalná kaplnka je chránená ako kultúrna pamiatka Českej republiky.

Toto miesto nebolo vždy príjemnou výletnou destináciou. O miestnej bani kolovalo niekoľko desivých povestí, ktorých nosnou témou bola nešťastná láska a smrť. A preto v údolí zavesili na skalu obrázok Panny Márie a Ježiša. Odvtedy sem začali ľudia chodievať modliť sa a šírili sa aj správy o zázrakoch.

V 1772 nechala v údolí zbožná grófka Cervelliová postaviť drevenú kaplnku a do nej zavesila slávny obrázok Ježiša a Márie. A hneď v tom istom roku sa sem vypravila prvá náboženská procesia.

Koncom 18. storočia dala grófka Alžbeta Kinská pôvodnú kaplnku nahradiť kaplnkou vytesanou v skale, ktorú môžeme obdivovať dodnes. Modliť sa sem chodievali veriaci najmä počas morovej epidémie, koncom 19. storočia bola kaplnka zasvätená Panne Márii Lurdskej upravená na lourdskú jaskyňu.

Pusté kostely

Sústava prevažne umelých jaskýň v pieskovcových skalách pri riečke Svitávka medzi obcami Velenice a Svitava na Českolipsku je veľkou atrakciou. Najznámejšia a najväčšia jaskyňa má meno Nautilus a dnes je sídlom motorkárskeho klubu Pekelné bane.

V celej oblasti okolo riečky Svitávky sa nachádza mnoho jaskýň, väčšinu vysekali ľudia. V niektorých priestoroch údajne žili stredovekí mnísi.

No práve o Nautiluse sa toho veľa nevie, niektorí historici si myslia, že jej základ vytvorili príslušníci Jednoty bratskej po bitke na Bielej hore, aby sa tu ukryli.

Niektoré jaskyne sú tiež vedľajším produktorm sklárskej výroby, ktorá na brúsenie zrkadiel potrebovala 4 druhy piesku a ten získavala práve ťažením z okolitých pieskovcových skál.

Veľké podzemné priestory (s krycím názvom Nautilus) využili koncom druhej svetovej vojny nacisti, ktorí sem presťahovali a ukryli vojnovú výrobu kanónov z Poľska. Po skončení vojny boli priestory upravené a využívané ako veľkosklad ovocia a zeleniny.

V roku 2001 jaskyne získal Miroslav Krejčí (alias Pekelník), ktorý ich vyčistil a vybudoval dnes známy a hojne navštevovaný motorkársky klub Pekelné doly.

Zaujímavé priestory využili v roku 1984 aj filmári ako kulisu k filmu S čertmi nie sú žarty.

Kamenný most u Mlýnského rybníka

Tento most je najkrajším miestom v okolí rybníkov pri obci Holany. Starý kamenný most pri bývalom Mlynskom rybníku má ohromujúci oblúkovitý tvar, no je pomerne úzky a bez bočných zábran, takže na jeho prejdenie treba dávku odvahy.

Neďaleko sa nachádza Dolanský vodopád vysoký vyše troch metrov.

Kúsok ďalej je most cez Bobrí potok, na ktorom sú inštalované dve sochy, panny a hastrmana.

hotel, cestovanie, posteľ, turista, turistika, turistka, cestovateľka, ubytovanie, dovolenka, izba, kufor, batožina, klimatizácia, výhľad, okno, Čítajte viac A máme po buchtách. Praha už nechce byť lacnou destináciou, hotely výrazne zdraželi Vysoké Tatry Čítajte viac Vonku sychravo? Vylepšite si náladu nádhernými zábermi z Tatier čočík Čítajte viac Video z najväčšieho podzemného vojenského komplexu: Čech sa dostal do tajnej atómovej základne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #turizmus