Naplánujte si dokonalý výlet: 11 miest, ktoré musíte v Budapešti vidieť

Videli ste už všetky top miesta Budapešti? A poznáte ich príbehy? Vyberte sa spoznať susednú metropolu a prežite nezabudnuteľný predĺžený víkend.

06.03.2024 06:00
debata (1)

Maďarský parlament

Országház (Krajinský dom) je jedným z národných symbolov Maďarska a jednou z najstarších vládnych budov v Európe. Od roku 1989 symbolizuje návrat Maďarska k slobode a demokracii. Imre Steindl, ktorý parlament navrhol, sa inšpiroval budovou londýnskeho parlamentu. Podľa jeho návrhu vystavali 268 metrov dlhú a 188 metrov širokú budovu. Zdobí ju 88 sôch maďarských náčelníkov, uhorských kráľov a sedmihradských vojvodov erbov. Najvyššia kupola parlamentu je vysoká 96 metrov, čo je rovnako ako výška Svätoštefánskej baziliky. Gotická budova sa dokonale vyníma na brehu Dunaja, ako rovnako, ako je impozantná zvonka, je pozoruhodná aj zvnútra. Nachádza sa v nej takmer 700 miestností. V reprezentačnej Kupolovej sieni parlamentu sú vystavené korunovačné insígnie vrátane slávnej svätoštefanskej koruny.

Budapešť, Maďarsko Foto: SHUTTERSTOCK
Budapešť, Maďarsko Budapešť, Maďarsko

Széchenyiho kúpele

Széchenyiho termálne kúpele sú najrozsiahlejšími liečebnými kúpeľmi v Európe. Nachádzajú sa v nich 3 vonkajšie a 15 vnútorných bazénov. Okrem verejnej časti ponúkajú aj rehabilitačno-liečebnú časť. Kúpele napájajú dva termálne pramene s teplotou 74 a 77 stupňov Celzia, vyvierajú z hĺbky 1,3 kilometra. Ich voda obsahuje síru, vápnik a hydrogénuhličitan horečnatý. Je skvelá na liečbu reumatizmu, pohybového ústrojenstva, poúrazových stavov, na liečbu artritídy a neuritídy, menštruačných porúch a užíva sa aj ako pitná kúra pri liečbe porúch dýchacieho a zažívacieho ústrojenstva.

Kaštieľ Vajdahunyad a mestský park

Hrad Vajdahunyad je dominantou budapeštianskeho mestského parku a je kópiou hradu Hunyad, známeho ako Korvínov hrad v Rumunsku. Bol postavený v roku 1896 ako súčasť Miléniovej výstavy, ktorá oslavovala 1000 rokov Uhorska od dobytia Karpatskej kotliny Maďarmi v roku 895. Hrad je domovom Maďarského poľnohospodárskeho múzea, hostí festivaly, koncerty a výstavy.

Centrálne trhovisko

V roku 2013 vyhodnotila CNN budapeštianske trhovisko z konca 19. storočia ako najatraktívnejšiu tržnicu na svete. Je to najväčší krytý trh v Budapešti, denne budovu navštívi 40-tisíc návštevníkov, domácich aj turistov, ktorí sem smerujú za nákupmi aj prehliadkou. Ponúka široký výber miestnych salám, mäsa, syrov, ovocia, zeleniny, korenia a vína, ale aj remeselné výrobky a suveníry.

Bazilika sv. Štefana

Neďaleko parlamentu sa vypína ďalšia výrazná budova Budapešti z rokov 1851 až 1905. Bazilika sv. Štefana je najväčším rímskokatolíckym chrámom v meste, má kapacitu až 8500 veriacich. Jej mohutnú kupolu vidieť z veľkej vzdialenosti. Vnútri kostola sú uchované sochy, obrazy aj sklomaľby veľkých maďarských umelcov. V kaplnke sa nachádza vzácna relikvia: pravá ruka prvého maďarského kráľa Štefana, vyhláseného aj za svätého.

Budínsky hrad

Historický hrad uhorských kráľov sa v minulosti nazýval aj Kráľovský palác či Kráľovský hrad. Postavený je na južnom svahu hradného vrchu, neďaleko starého hradného areálu, ktorý je známy stredovekými a barokovými budovami a verejnými budovami z 19. storočia. Je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. S námestím Adama Clarka a Sečéniho mostom je spojený lanovkou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť