So zemiakovou kašou aj schodiskom: Miliardár chce postaviť autentický Titanic II

Austrálsky miliardár Clive Palmer oprášil svoj plán postaviť repliku Titaniku, s ktorou by chcel v júni 2027 zopakovať plavbu najslávnejšieho parníka histórie - tentoraz však bez nehody. Titanic II bude mať všetko, čo originálne plavidlo, vrátane tanečnej sály a bazénu, ale bude oveľa lepšie, vyhlásil 69-ročný banský magnát Palmer na prezentácii svojej vízie v budove Opery v austrálskom Sydney.

17.03.2024 16:50
debata

Palmer chce do realizácie svojho dlhodobého sna investovať až miliardu austrálskych dolárov.

Plány na vytvorenie vernej kópie Titaniku predstavil prvýkrát už v roku 2012. Projektu sa ale postavilo do cesty množstvo prekážok ako pandémia covidu-19 či finančné spory s podieľajúcou sa čínskou spoločnosťou.

„Veľa vecí sa nepodarilo tak, ako sme si predstavovali. Ale ja som stále tu, s rovnakým odhodlaním, a teraz, keď je pandémia za nami, uspejeme,“ uviedol Palmer podľa The Guardian.

Denník však upozornil, že výstredný podnikateľ priznal, že zatiaľ ani nemá dohodnuté, v ktorej lodenici by sa malo obrie plavidlo postaviť.

Titanic
Video
Zdroj: Pixabay.com

Budovanie Titaniku II sa má podľa Palmerových predstáv začať začiatkom roku 2025. V júni 2027 by sa parník mal vydať z britského Southamptonu do New Yorku, teda na rovnakú trasu, ktorá bola plánovaná pre pôvodný Titanic na jeho osudnej plavbe v roku 1912.

Titanic začal svoju prvú plavbu 10. apríla 1912 s viac ako 2200 ľuďmi na palube. Po niekoľkých dňoch luxusný parník, ktorý bol považovaný za nepotopiteľný, narazil na ľadovec – a potopil sa. Viac ako 1500 ľudí zahynulo.

Príbeh katastrofy spopularizoval romantický film režiséra Jamesa Camerona z roku 1997 s Leonardom DiCapriom a Kate Winsletovou v hlavných úlohách.

Newyorský Manhattan Čítajte viac 340 000 milionárov: Toto je najbohatšie mesto sveta. Miliardárom sa však páči inde

Svoj plán na vytvorenie repliky Titaniku predstavil austrálsky miliardár prvýkrát v roku 2012. V roku 2015 boli práce na Titaniku II pozastavené kvôli finančným sporom. V roku 2018 Palmer oznámil, že sa plán bude predsa len realizovať a že by loď mohla vyplávať v roku 2022.

Pri prezentácii tento týždeň zvalil oneskorenie projektu na pandémiu a vyhlásil, že by mu ľudia mali tentoraz dôverovať, pretože má v súčasnej dobe viac peňazí. A že keby chcel, mohol by postaviť niekoľko Titanikov.

„Mohol by som zomrieť a nezanechať za sebou žiadne dielo. Ale je oveľa väčšia zábava pracovať na projekte Titanic ako sedieť doma a počítať peniaze,“ povedal.

Icon of the Seas, výletná loď Čítajte viac Ako vyzerá najdrahšia izba na najväčšej výletnej lodi? Ľudí šokovalo video zamestnankyne

Podľa vizualizácie by mal Titanic II mať deväť palúb s 835 kajutami, z ktorých 383 by bolo kajút prvej triedy, 201 druhej triedy a 251 tretej triedy.

Cestujúci, ktorých má byť 2345, by mali byť vyzvaní, aby sa na plavbu dobovo obliekli; povinné by to ale nebolo.

Okrem kajút má mať parník aj slávne veľké schodisko, tanečnú sálu, fajčiarsky salónik, kasíno, turecké kúpele, bazén, jedálenské sály pre pasažierov rôznych tried, vrátane jedálne pre cestujúcich tretej triedy, kde by sa pri dlhých stoloch podávalo pre hostí, túžiacich po čo najautentickejšom zážitku, dusené mäso so zemiakovou kašou.

Milan bez Mapy, Queen Mary 2 Čítajte viac Slovák Milan sa plavil 7 dní po trase Titanicu na najluxusnejšej lodi sveta. Prečo na konci plakal?
debata chyba
Viac na túto tému: #Titanic