K sysľovisku návštevníkov odvezie nový vláčik, premávať začne pred letom

Turistický vláčik z obce Muráň k sysľovisku na Muránskej planine by mohol začať premávať už v máji. Okrem sysľoviska samospráva uvažuje aj o trase vedúcej pod Muránsky hrad, uviedol starosta obce Muráň Roman Goldschmidt.

18.03.2024 10:00
debata

Na nákup nového turistického vláčika získala obec Muráň z plánu obnovy dotáciu viac ako 380.000 eur. Slúžiť má najmä na dopravu turistov k sysľovisku Biele vody, ktoré patrí k najnavštevo­vanejším lokalitám Muránskej planiny.

„Chceme sysľovisko nejakým spôsobom odbremeniť, je tam strašný nával áut. Chceme, aby záchytné parkovisko bolo na konci obce pri futbalovom ihrisku,“ priblížil starosta s tým, že vláčik s kapacitou pre viac ako 70 ľudí by mohol začať premávať už počas májových víkendov.

Turistický vláčik obci dodáva firma z Česka, samospráva jej už zadala aj grafický návrh toho, ako by mal vyzerať. „Aktuálne beží lehota, do kedy by nám mali vláčik dodať. Ľudí by sme chceli voziť najmä z Muráňa k sysľovisku, ale ak by bol záujem, tak aj na Muránsky hrad,“ uviedol Goldschmidt. Ako vysvetlil, vláčik by mohol premávať na Veľkú lúku pod hradom, kde je prístup áut v súčasnosti možný len s povolením národného parku.

Súčasťou projektu, na ktorý samospráva získala dotáciu v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu Národného parku Muránska planina, bolo tiež vybudovanie drobnej turistickej infraštruktúry v Muráni. V obci tak pribudlo niekoľko informačných panelov, ktoré návštevníkov oboznámia s históriou obce či Muránskeho hradu a okolitou prírodou.

„Hotová je už aj vstupná brána v Hrdzavej doline. Chceme ešte vybudovať informačný kiosk, kde budú mať návštevníci informácie v elektronickej podobe tu na námestí,“ dodal starosta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina #Sysľovské polia