V Bardejove odhalili veľkonočné "megavajíčko"

Na Radničnom námestí v Bardejove slávnostne odhalili už po desiaty raz veľkonočné "megavajíčko". Riaditeľ tamojšieho Kultúrneho a turistického centra Marcel Tribus potvrdil, že v tomto roku vajce vyzdobil kolektív Základnej umeleckej školy Michala Vileca, ktorej hudobná zložka pripravila aj program slávnostného odhalenia.

16.03.2024 11:10
debata

„Bardejov je originálne mesto plné výnimočných ľudí, za čo v tomto týždni dostal značku Autentické mesto od úradu priemyselného vlastníctva. Jedinečnosť v podobe Bardejovského medu, ktorý získal v minulom roku ochrannú známku, bola aj hlavným motívom pre umelcov,“ uviedol Tribus.

Tradičného podujatia sa zúčastnilo vyše 800 detí, ktoré zároveň priniesli svoje vajíčka na veľkonočnú výstavu.

Nadrozmerná kraslica je vyzdobená jarnými motívmi, v podobe kvietkov obletovaných včelami. Nechýba ani umelecky stvárnené logo Bardejovského medu.

„To, čo sa z vajíčka tento rok vykľuje, sa s istotou dozvieme pri slávnostnom otváraní fontán posledný aprílový deň. Dovtedy majú návštevníci historického centra Bardejova možnosť si počas najbližších týždňov urobiť originálny vianočný fotopozdrav s Bardejovskou megakraslicou. Tá je umiestnená v hornej časti námestí v strede medzi štyrmi lipami,“ upozornil riaditeľ.

Prvýkrát sa ručne zdobená megakraslica na námestí odhaľovala v roku 2015. Zároveň bola zapísaná do Slovenskej knihy rekordov ako Najväčšia ručne zdobená kraslica na Slovensku s výškou 213 centimetrov a obvodom vyše štyroch metrov.

Zdobili ju vtedy žiaci a učiteľky zo Základnej školy na Komenského ulici. V nasledujúcich rokoch kraslicu zdobila vždy iná škola v Bardejove.

„Počas pandemických obmedzení si ju museli vyzdobiť dráčik Ohniváčik s dračicou Plamienkou za podpory kolektívu Kultúrneho a turistického centra,“ uzavrel Tribus.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #kraslice #Veľká noc