Do žilinských ulíc sa vrátili zdieľané bicykle

V žilinských uliciach začali po zimnej prestávke opäť jazdiť zdieľané bicykle. Ako informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru Mestského úradu v Žiline, v šiestej sezóne bikesharingu bude k dispozícii spolu 195 bicyklov, z toho 50 nových.

20.03.2024 13:00
debata

Tohtoročnou prioritou prevádzkovateľov systému zdieľaných bicyklov je riešenie vandalizmu, a preto v rámci preventívnych opatrení upravili podmienky výpožičky.

„Po novom si cyklisti môžu jednorazovú bezplatnú jazdu užiť prvých 15 minút, následne bude každá ďalšia začatá štvrťhodina spoplatnená 25 centami. Ak si však užívateľ zaplatí predplatné 10 eur na celú sezónu, bezplatná výpožička sa predĺži na 30 minút," priblížila Ondrášová.

Novinkou popri zvýšení počtu bicyklov je aj rozšírenie zoznamu stanovíšť, kde pribudli Stanica Záriečie a OC Idea na Kamennej ulici. „Dobrou správou je, že v prípade priaznivého počasia plánuje mesto službu ponechať až do decembra," dodala Ondrášová.

Počas vlaňajšej bikesharingovej sezóny zaznamenali v Žiline takmer 200-tisíc prenájmov zdieľaných bicyklov. Celkový počet registrovaných užívateľov v systéme dosiahol číslo 44 797, čo je porovnaní s rokom 2022 desaťpercentný nárast.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #zdieľané bicykle