Tip na víkend: S lampášom do Mestskej veže v Trnave

Zažite v období adventu niečo netradičné! Trnava si pre návštevníkov 20. decembra pripravila špeciálnu večernú prehliadku Mestskej veže. Objavte jej zákutia s lampášom v ruke po boku sprievodcu v historickom kostýme.

20.12.2014 06:00
Trnava, mestská veža Foto: ,
V Mestskej veži v centre Trnavy budú 20. decembra večerné prehliadky so sprievodcom.
debata

Sprievodca vás schodík po schodíku oboznámi s legendami o hlásnikoch, ktorí vo veži kedysi žili. Nechajte sa vtiahnuť aj do ďalších tajuplných príbehov, a dozviete sa, čo ste o tejto dominante mesta možno vôbec netušili.

Turistické informačné centrum – Región Tirnavia pozýva na večerné prehliadky, ktoré sa v predvianočnú sobotu budú konať od 17. – 20. hodiny, vždy v celú hodinu. Vstup pre dospelú osobu je 3,50 eur, študenti, seniori a zdravotne ťažko postihnutí zaplatia za vstupné 2,50 eur. Pre deti od 6 – 15 rokov bude vstupné za 1 euro, a deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Vstupenky zakúpite v Turistickom informačnom centre Trnava pod Mestskou vežou.

Ak by ste špeciálny výstup do Mestskej veže nestihli, nemusíte zúfať. Možno vás potešia aj zľavnené vstupy, ktoré platia počas predvianočného obdobia od 17. – 19. hodiny do nedele 21. decembra.

Trnava sa od 19. – 21. decembra nesie v duchu Stredovekých vianočných trhov. Z Trojičného námestia sa ozývajú zvuky nárazy kladiva pri razení mincí, v ovzduší je cítiť topiaci sa včelí vosk, vôňa medu a čečiny. Vychutnajte si osobité vianočné čaro, ktoré môžete zažiť na najstaršom trhovisku v Trnave.

Zastavte sa na pohári horúceho punču, ktorý sa podáva v dobových krčahoch, ochutnajte makové, či orechové dobroty s poctivou dávkou roztopeného masla. Dospelých aj deti určite zaujmú stredoveké remeslá. Ako sa ručne vyrábajú sviečky, razia mince alebo vyrábajú luky? Čo všetko musia ovládať kováči? Priučte sa kumšt od remeselníkov, ktorí vám s radosťou predvedú svoje zručnosti.

Vianočnú atmosféru dotvorí živý betlehem, a tých najmenších poteší stredoveký kolotoč poháňaný ľudskou silou.

Kam za zábavou

20. – 23. decembra

  • Bojnice: Bojnický Kračún, vianočné trhy, Hurbanove námestie (do nedele); Vianoce na zámku, Bojnický zámok, ukážka tradičných zvykov (do 6. 1. 2015)
  • Bratislava:
  • Vianočné trhy na Hviezdoslavovom a na Hlavnom námestí (do 23. 12.), predaj výrobkov, od 16. hodiny kultúrny program,
  • Stredoveké vianočné trhy na hradbách pri Dóme sv. Martina (do 23. 12.),
  • Remeselné vianočné trhy pri Starej Radnici (do soboty),
  • Vianočné trhy v Bratislavskom kraji: Svätý Jur (do soboty), Modra (do nedele), Senec (do nedele)
  • Brezno: Folkové Vianoce, tradičný minifestival folkovej hudby (len v sobotu)
  • Košice: Továreň na Vianoce, tvorivé dielne a workshopy pre deti aj dospelých, Kasárne/Kulturpark, (len v sobotu)
  • Nové mesto nad Váhom: Novomestská zabíjačka a Vianočné trhy, Námestie slobody (20. – 21. 12.)
  • Trenčín: Vianočný remeselný jarmok (do 23. decembra)
  • Trnava: Stredoveké vianočné trhy (20. – 21. 12.), Večerné prehliadky do Mestskej veže (len v sobotu o 17., 18., 19., 20. hodine), ochutnávky vína rodinného vinárstva vo veži (len v sobotu)
  • Spišská Nová Ves: Danubia Series, Európsky pohár šorttrekárov, Zimný štadión, (20. – 21. 12.)
  • Zvolen: Vianočné námestie 2014 (do 22. 12.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Vianoce #Trnavský kraj #tipy na víkend #zima 2014