7 najmenej navštevovaných národných parkov Európy: Jeden máme na Slovensku

Národné parky sú bohatstvom samým osebe, ich návšteva poteší, povzbudí, nadchne, vylieči... Ideálnom je, ak v prírode nestretnete priveľa cudzích ľudí, ktorí by už len svojou nevinnou prítomnosťou kazili dojem z turistiky.

17.01.2024 06:00
debata (1)
Video
Najstarší národný park ZSSR

Niektoré národné parky sú už na hranici svojej únosnosti, plné turistov, cvakajúcich fotoaparátov a pohodených odpadkov.

Ak chcete objaviť panenskú prírodu, zamierte do niektorého z najmenej navštevovaných parkov, ich osviežujúce ticho vynahradí a vyváži aj slávne, no preľudnené destinácie.

Slovenský raj, roklina Piecky.
Slovenský raj, roklina Piecky.
+30Slovenský raj, roklina Piecky.

Mestá aj príroda

Väčšina cestovateľov si pri predstave cestovania po Európe vybaví popíjanie kávy v parížskej kaviarni, túlanie sa uličkami Ríma alebo pozorovanie západu slnka na Santorini.

Európa je jednou zo svetových kolísok histórie, umenia a kultúry. Ale má aj čarovnú prírodu, ohromujúcu biodiverzitu a príležitosť vidieť divokú zver, píše Green Global Travel.

Tu je sedem z najkrajších a najmenej navštevovaných národných parkov starého kontinentu:

Národný park Sipoonkorpi (Fínsko)

Vo Fínsku sa rozprestiera neskutočné množstvo národných parkov, až 40. Najjednoduchšie prístupný z Helsínk je národný park Nuuksio, ktorý je známy svojimi nádhernými jazerami a dobre značenými turistickými chodníkmi. Je to obľúbená víkendová destinácia obyvateľov hlavného mesta.

Východne od metropoly, neďaleko letiska, nájdete národný park Sipoonkorpi, divoké územie borovicových a brezových lesov. Je to ideálne miesto na potulky s mapou a kompasom, keďže mobilné pokrytie je v tejto oblasti neisté.

Môžete sme ísť tiež kempovať a variť si vlastné jedlo pomocou palivového dreva, ktoré bezplatne poskytuje fínska vláda.

V zime sa park stáva jedným z najlepších miest pre bežecké lyžovanie.

Národný park Pembrokshire Coast (Wales)

Wales je známy svojimi hradmi, zelenými pahorkami a ovcami. Vedeli ste však, že waleské pobrežie je tiež domovom dramatickej horskej krajiny, príjemných dedín a prekvitajúcej gurmánskej scény?

Národný park Pembrokshire Coast navštívi každý rok len niekoľko turistov – väčšinou peších, ktorí prídu prejsť 300 kilometrov dlhú cestu pozdĺž pobrežia Pembrokshire.

Cesta sa väčšinou tiahne po útese a z výšky poskytuje úžasný výhľad na neuveriteľné skalné útvary rozmiestnené okolo pobrežia – oblúky, kamenné komíny a morské jaskyne, ako aj nedotknuté pláže so skalami pokrytými bradáčmi a nespočetné množstvo morských vtákov, ktoré sa vznášajú v povetrí pri hľadaní jedla.

Národný park Slovenský raj (Slovensko)

Ak máte radi dobrodružstvo a nebojíte sa liezť hore a dole po šmykľavých rebríkoch a stupienkoch cez vodopád, toto je miesto pre vás! Slovenský raj je jedným z deviatich národných parkov Slovenska, nachádza vo len na skok od Popradu a Tatier.

Oblasť je bohatá na rieky a potoky, ktoré v priebehu storočí formovali okolité hory a vytvorili dramatické rokliny a kaňony s nádhernými vodopádmi.

Turistické chodníky sledujú trasu týchto roklín a umožňujú návštevníkom prejsť ich dĺžku po drevených chodníkoch a rebríkoch cez potoky a vodopády. Je to rozhodne adrenalínový zážitok, najmä ak sa sem vyberiete po silných dažďoch, keď sú vodopády najdravejšie.

Slovenský raj Foto: SHUTTERSTOCK
Slovenský raj, turistika Slovenský raj

Národný park Calanques (Francúzsko)

Aj keď nie je taký známy ako národný park Cévennes (zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO), horolezci z celej Európy sa hrnú do hôr národného parku Calanques už od 70. rokov minulého storočia. Má hneď niekoľko výhod.

Nachádza sa relatívne blízko slávneho mesta Marseille, dramatické vápencové útesy parku Calanques majú dokonalý výhľad priamo na more a ponúkajú perfektné podmienky na lezenie po celý rok.

Ale nemusíte byť hneď horolezcom, aby ste si užili tento národný park. Sú tu tiež kilometre dobre značených turistických chodníkov, niekoľko jaskýň a príležitosti na potápanie a objavovanie pobrežia loďou.

Národný park Abruzzo (Taliansko)

Región Abruzzo sa nachádza v stredovýchodnom Taliansku, medzi Apeninami a pobrežím Jadranského mora.

Dostane sa sem len hŕstka turistov (z ktorých väčšina sú domáci cestujúci), čo je pomerne prekvapujúce vzhľadom na blízkosť regiónu k Rímu a jeho množstvo prírodných krás.

Abruzzo je však už desaťročia v popredí európskeho ekoturizmu. V súčasnosti tu nájdete jedny z najlepších cyklistických trás v Taliansku, ako aj mnoho príležitostí na ekoturistiku.

Abruzzo je jedným z najstarších národných parkov v Taliansku, zriadený bol na ochranu voľne žijúcich živočíchov, ako je taliansky vlk, marsický medveď hnedý, kamzík abruzzský, rys ostrovid a iné.

V ponuke sú výlety za divou zverou a tiež možnosti na túry do okolitých hôr a výstup na Apeninské štíty.

Národný park Kornati (Chorvátsko)

Súostrovie Kornati nazývajú vo svete jachtingu „rajom plachtenia“. Národný park, ktorý sa nachádza neďaleko pobrežia Zadaru, zahŕňa 140 ostrovov v oblasti dlhej len 35 kilometrov, čo z neho robí najhustejšie súostrovie na svete.

Najlepší spôsob, ako preskúmať súostrovie, je prenajať si vlastnú plachetnicu. Ak budete mať vlastné plavidlo, môžete tu stráviť toľko dní, koľko chcete, a čas využiť skákaním z jedného ostrova na druhý, ochutnávaním lahodných morských plodov v miestnej konobe a kúpaním sa v čistých jadranských vodách.

Ak váš rozpočet nesiaha tak ďaleko, vždy sa môžete pripojiť k skupinovému výletu loďou zo Zadaru s miestnym sprievodcom.

Či tak alebo onak, je to skvelé, nepreplnené miesto plné prírody, slnka a voľnosti.

Národný park Samaria (Grécko)

Túra cez roklinu Samaria je skvelým spôsobom, ako sa na jeden deň dostať preč z krásnych, no preplnených pláží na Kréte.

Roklinu vytvorila malá rieka pretekajúca horami v juhozápadnom rohu ostrova. Cesta, ktorou sa prechádza, začína vo výške 1250 metrov nad morom a končí na pobreží asi o 18 kilometrov ďa­lej.

Najdramatickejšou časťou túry sú „Brány“, kde sa roklina medzi 300 metrov vysokými útesmi zužuje na šírku iba štyri metre. Prechádzka po nej skutočne dáva pocit, že vstupujete do iného, tajomného sveta.

Národný park Samaria bol vytvorený predovšetkým na ochranu tohto krehkého ekosystému a na poskytnutie útočiska pre kri-kri, endemickú krétsku kozu, ktorú niekedy možno vidieť žrať trávu pozdĺž útesov.

zoo, zvieratá, medveď, žirafa, slon, tiger, nosorožec, papagáj, motýľ, kačka, zebra Čítajte viac KVÍZ: Poznáte národné zvieratá krajín? Ukážte svoj prehľad (a odhad) Icon of the Seas, výletná loď Čítajte viac Psychológovia vysvetľujú, prečo virálna fotka najväčšej výletnej lode plnej luxusu pôsobí na ľudí desivo a znepokojujúco Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Idyla gréckych ostrovov? Ak sa vám počas dovolenky niečo prihodí, možno tam aj umriete

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #národné parky