Najväčšie jazerá Európy sú v Rusku, až polovica z top 10

Veľké, malé, čisté, kalné, prírodné, vyhrabané ľuďmi... Vo všeobecnosti patria jazerá medzi najobľúbenejšie miesta na rekreáciu. Ponúkajú všetko od plávania, rybolovu, člnkovania a plachtenia až po kempovanie, turistiku a pozorovanie vtákov a iných živočíchov.

21.01.2024 06:00
debata

Najväčšie jazerá na svete vyzerajú skôr ako moria, oči nedovidia na ich druhý breh.

Jazerá, vnútrozemské vodné plochy, nie sú spojené s oceánmi, ale sú napájané a odvodňované vlastnými riekami a potokmi. Niektoré jazerá vytvorili prirodzene ľadovce, tektonické posuny, sopečné krátery či zosuvy pôdy.

Iné boli človekom vytvorené priehradami, na rekreačné využitie a poľnohospodárske zavlažovanie.

Väčšina z nás si spája jazerá so sladkou vodou, no mnohé z najznámejších svetových jazier sú jemne slané.

Môžu vzniknúť takmer kdekoľvek. Najnižšie položené jazero na planéte je Mŕtve more, ktoré sa nachádza asi 420 metrov pod hladinou mora. Najvyššie položené je zasa Ojos del Salado, ktoré sa čerí v Andách na hranici medzi Argentínou a Čile – má nadmorskú výšku viac ako 6 000 metrov.

Najviac jazier majú Kanada – 31 000 jazier – a Fínsko – neuveriteľných 180 000 jazier.

Ktoré jazerá sú najväčšie v Európe?

Ladožské jazero

Rusko je domovom najdlhšej európskej rieky Volgy a tiež najväčšieho jazera – Ladožského jazera, ktoré je zároveň 14. najväčšie na svete, čo sa týka jeho plochy 17 700 km2, a 15. najväčšie podľa objemu 838 km3.

Sladkovodné jazero s viac ako 650 ostrovmi, vrátane kultúrne bohatého súostrovia Valaam, sa rozprestiera neďaleko Petrohradu.

Kedysi bolo súčasťou Baltského ľadového jazera, sladkovodného prechodu do Baltského mora.

Jazero a more sa oddelili asi pred 10 000 rokmi, no až do stredoveku ich spájala malá rovinka.

Ladožské jazero ukrýva takmer 50 druhov rýb, polovica z nich má významnú komerčnú hodnotu. Práve preto bolo jazero takmer vylovené, takže teraz je lov výrazne obmedzený, aby sa ochránil tamojší ekosystém.

Oblasť, najmä ostrovy Valaam, je rozvíjajúcim sa turistickým centrom. Má niekoľko kláštorov a náboženských miest s impozantnou architektúrou.

Onežské jazero

Aj Onežské jazero sa nachádza na území Ruskej federácie, na severozápade jej európskej časti. Obsahuje 285 km3 vody a jeho rozloha je 9 700 km2, čo z neho robí druhé najväčšie jazero Európy.

Onežské jazero je tektonického pôvodu, neskôr ho dotvorili ľadovcové pohyby. Jeho maximálna hĺbka je 127 metrov, jeho hladina sa nachádza 33 m n. m.

S riekou Volga, Baltským a Bielym morom ho spájajú prieplavy. Na západnom brehu jazera leží mesto Petrozavodsk, metropola Karelskej republiky. Južná časť jazera tvorí hranicu medzi Karelskou republikou, Leningradskou a Vologdskou oblasťou.

V severnej časti jazera leží ostrov Kiži, zapísaný aj na zozname UNESCO, na ktorom sa nachádza múzeum ruskej drevenej architektúry. Jeho súčasťou sú dva drevené kostoly z 18. storočia a mnoho ďalších drevených stavieb, z ktorých časť na ostrov doviezli.

Jazero Vänern

Švédsko má takmer 100 000 jazier a najväčším zo všetkých je jazero Vänern, ktoré sa tiež považuje za najväčšie v Európskej únii.

Nemá veľký objem – 153 km3, no jeho plocha je 5 650 km2, čo z neho robí tretie najväčšie jazero v Európe. Nachádza sa na ňom množstvo ostrovov, najväčším z nich je Torsö.

Jazero Vänern je plné rýb: má všetky bežné druhy sladkovodných rýb, od pstruha, zubáča až po niekoľkých druhov síh.

Jazero je tiež domovom jedinečného druhu lososa – príznačne nazvaného losos Vänern – ktorý nikdy nevypláva do mora. Tieto ryby prechádzajú celým životným cyklom v jazere a tak je to už takmer 10 000 rokov.

Štvrté najväčšie jazero Európy je fínska Saimaa s rozlohou 4 279 km2, nasleduje estónsko-ruský Peipus (3 555 km2), švédsky Vättern (1 893 km2), ruské Biele jazero (1 290 km2), Vygozero v Rusku (1 250 km2), švédsky Mälaren (1 140 km2) a holandské IJsselmeer (1 100 km2).

Ženevské jazero

Ženevské jazero sa nachádza vo Francúzsku a Švajčiarsku a zaberá plochu asi 582 km². S dĺžkou 72 km a šírkou 14 km je zároveň najväčším jazerom v Alpách. Dosahuje maximálnu hĺbku 310 metrov a jeho hladina sa nachádza vo výške 372 m n. m.

Ženevské jazero má tri časti – Horné jazero (Haut Lac), Veľké jazero (Grand Lac) a Malé jazero (Petit Lac). V Hornom ústi rieka Rhôna.

Jazero podrobne preskúmala ponorka a má vlastnú flotilu ôsmich kolesových parníkov, ktoré pravidelne brázdia jeho vody – už viac ako storočie.

Ženevské jazero sa využíva aj na lodnú dopravu medzi dedinami a osadami pozdĺž na jeho brehoch.

Ženevské jazero je svetoznámou turistickou destináciou. Už po stáročia je obľúbené pre svoje idylické prírodné výhľady v kombinácii s nádhernou starosvetskou architektúrou Európy vrátane starobylých hradov navôkol.

voda, more, kúpanie, tekutina, vlny, kúpalisko Čítajte viac Najväčšia trvalá lagúna vyschla už druhé leto po sebe gigantická obria lavička, Skýcov, lavica, turista, cestovanie, výhľad, príroda, Čítajte viac 7 najkrajších megalavičiek na Slovensku: Sú magnetom na turistov, no trend má aj ostrých kritikov reštaurácia, pár, platba, platba kartou, karta, kreditka, debetka Čítajte viac Pivo za 1,8 eura, pizza od 7! Kde je najlacnejšie mesto Chorvátska?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazerá