Najsilnejší pas sveta patrí teraz Európe. Ktorej krajine sa podarilo preskočiť Singapur?

Nový index najsilnejších pasov sveta, teda cestovných dokladov, ktoré ich držiteľom umožňujú dostať sa do čo najväčšieho počtu krajín bez víz, priniesol prekvapenie. Na prvom mieste vystriedala tradičný Singapur jedna krajina Európy.

12.01.2024 06:00
debata
San Sebastián, Španielsko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Rebríček webovej stránky s informáciami o vízach VisaGuide.World ukazuje, že Španielsko je o krok pred Singapurom, ktorý sa umiestnil na prvom mieste v populárnom indexe Henley Passport Index zverejnenom v októbri.

Japonsko je jedinou ďalšou neeurópskou krajinou, ktorá sa dostala do prvej dvadsiatky v indexe VisaGuide.World. Je na 15. mieste.

Na treťom mieste je Nemecko, za ním nasledujú Taliansko, Francúzsko, Holandsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Česko, Portugalsko, Maďarsko a Luxembursko.

Rakúsko je na 16. mieste, prvú dvadsiatku uzatvára Švajčiarsko, Belgicko, Írsko a Poľsko, informuje Euro News.

Rupit, Katalánsko, Španielsko, dedina, cestovanie, dovolenka Čítajte viac Okolie Barcelony má už dva a pol roka vážny problém: Mali by si turisti rozmyslieť dovolenku v Katalánsku?

Kam môžu držitelia španielskych pasov cestovať bez víz?

Od decembra 2023 môžu držitelia španielskych pasov cestovať do 160 krajín a území bez víz.

Hoci držitelia singapurských pasov môžu precestovať 164 krajín, Španielsko získalo body za množstvo miest, ktoré môžu jeho občania navštíviť len s občianskym preukazom v rámci Európskej únie.

Držitelia singapurského pasu majú bezvízový prístup do 15 krajín, ktoré Španielsko nemá. Patria sem Burkina Faso, Kambodža, Pobrežie Slonoviny, Kuba, Džibutsko, Ghana, Guinea, Indonézia, Keňa, Laos, Mjanmarsko, Rwanda, Tanzánia, Uganda a Zimbabwe.

Španielsko má však – na rozdiel od Singapuru – prístup bez víz do 11 významnejších krajín a území – Falklandské ostrovy, Marshallove ostrovy, Palau, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Seychely, Šalamúnove ostrovy, Východný Timor, Tonga, Tuvalu, Ukrajina a Venezuela.

VisaGuide.World nešpecifikuje „skóre významnosti destinácie“ každej krajiny, ale aj to môže ovplyvniť výsledok indexu.

Nemecko má bezvízový prístup do tých istých 160 krajín ako Španielsko, ale Španieli majú jednoduché vízum po príchode do Papuy-Novej Guiney a Toga, zatiaľ čo Nemci musí požiadať o e-víza.

Ronda, Španielsko, Andalúzia
Video
Zdroj: Pixabay.com

Ako VisaGuide.World hodnotí pasy?

Štvrťročný index Henley Passport Index aj VisaGuide.Wor­ld’s Passport Index skúmajú počet destinácií, do ktorých môžu držitelia pasov vstúpiť bez víz.

Hoci sa vo všeobecnosti považuje za autoritu, spoločnosť Henley ešte nezverejnila svoje najnovšie hodnotenie.

V októbri sa na prvom mieste umiestnil Singapur, na druhom Japonsko a na treťom Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Južná Kórea, Španielsko a Švédsko – a to čisto na základe počtu destinácií, ktoré môžu navštíviť bez víz.

VisaGuide.World berie do úvahy aj ďalšie faktory a vytvára „skóre významnosti destinácie“ pre každú krajinu.

Toto ovplyvňuje typ vstupnej politiky, ktorú krajina uplatňuje na pas – bezvízový styk, ETA, vízum pri príchode, elektronické vízum, vízum schválené veľvyslanectvom, cestovanie bez pasu alebo zakázaný vstup. Tiež prideľuje body za HDP krajiny, globálnu moc a rozvoj cestovného ruchu.

Bezvízový prístup do krajiny s vysokým skóre významnosti destinácie získa pas viac bodov v indexe ako vstup do krajiny s nízkym skóre.

NEPOUZ, Grécko, dovolenka, Mykonos, cestovanie Čítajte viac Ideálna letná destinácia? Týchto 8 gréckych ostrovov! A letenky sa začínajú na cenovke 70 eur Cviky na pláži - stôl. Čítajte viac Niektoré z top pláží nájdete v krajinách, kde by ste ich naozaj nehľadali

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #cestovný pas #pasy