Ako vyzerá luxusná lyžovačka v KĽDR? Zahraniční turisti môžu byť len z jednej krajiny, registrácia stojí 700 eur

Lyžiarsky zájazd do luxusného rezortu vhodný pre rodiny - takto láka ruská cestovná kancelária na zrejme prvý zájazd do Severnej Kórey, odkedy izolovaná krajina uzavrela svoje hranice kvôli covidu.

18.01.2024 06:00
debata (4)

Keď sa začiatkom roka 2020 začala šíriť po celom svete pandémia, Severná Kórea, rovnako ako mnohé iné krajiny, zaviedla prísne opatrenia a uzavrela svoje už aj tak prísne kontrolované hranice.

Po niekoľkých rokoch však nastáva zmena a KĽDR láka lyžiarov zo spriatelenej krajiny na svoje svahy, píše CNN.

Ruskí turisti sa teraz môžu za 65 970 rubľov (asi 690 eur) zaregistrovať ako prví cestujúci, ktorí pocestujú do tejto krajiny na štvordňový výlet. Sneh a rýchlosť si užijú v lyžiarskom stredisku Masikryong, uvádza ruská cestovná kancelária Vostok Intur.

Pred covidom táto krajina ponúkala málopočetné a vysoko organizované zájazdy pre tých, ktorí mali záujem nahliadnuť do života najizolovanejšieho národa na svete.

Teraz sa KĽDR otvára návštevníkom zasa, no podľa odborníkov nejde o širšie oživenie malého predpandemického turistického ruchu v Severnej Kórei.

Severná Kórea neoznámila obnovenie turizmu, ale podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA sa minister vonkajších ekonomických vzťahov Pchjongjangu Yun Jong Ho stretol s moskovským guvernérom Správy námorného územia Olegom Kožemjakom počas svojej decembrovej návštevy Severnej Kórey.

KĽDR Čítajte viac VIDEO: Kim Čong-un otvoril v KĽDR rekreačné stredisko, pozrite sa, ako vyzerá

KCNA uviedla, že obe strany diskutovali o „otázkach postavenia medziregionálnej hospodárskej spolupráce medzi krajinami na vyššiu úroveň“.

Inzerovaný lyžiarsky zájazd do Severnej Kórey sa má uskutočniť 9. februára, odlet je plánovaný z ruského prístavného mesta Vladivostok

Podľa inzerátu poplatok zahŕňa spiatočné lety z Vladivostoku do Pchjongjangu a cestu autobusom do lyžiarskeho strediska Masikryong, ktoré sa nachádza na vrchole 1360-metrového vrcholu Taehwa, asi 3,5 hodiny jazdy východne od hlavného mesta KĽDR.

„V Masikryongu sa ocitnete v skutočnom raji pre milovníkov zimných športov,“ písalo sa v reklame. Inzerát vyzdvihoval aj čistý horský vzduch a nádherné výhľady. Itinerár zahŕňa aj návštevy miestnych múzeí a chrámov.

Masikryong vyrástol za necelý rok, stál milióny

Lyžiarske stredisko Masikryong sa rozprestiera na vrchole 1360 metrov vysokej hory Taehwa.

Podľa oficiálneho plánu projektu stála prvá etapa výstavby s rozlohou 2 430 štvorcových kilometrov 25,5 milióna eur a zahŕňala výstavbu luxusného hotela, klziska, bazéna a reštaurácií.

Oficiálne predpovede príjmov naznačujú, že každý deň navštívi rezort 5 000 ľudí, čo bude generovať odhadovaný ročný príjem 13,5 milióna eur.

Projekt Masikryong (doslova „priechod na oddych na koni“) iniciovala severokórejská vláda ako súčasť snahy „prinútiť ľudí, aby mali nielen pevnú postavu a zdravú mentalitu, ale aby si tiež užili svoj športový a kultúrny život vo vyspelom svete.

Napriek politickému napätiu so susednou Južnou Kóreou lídri v Severnej Kórei dúfali, že budú hostiť niektoré podujatia na Zimných olympijských hrách v roku 2018.

Prvé verejné lyžiarske stredisko v Severnej Kórei bolo postavené len za desať mesiacov a bolo súčasťou snahy vodcu Kim Čong-una zvýšiť do roku 2016 počet zahraničných turistov z 200 000 na 1 milión ročne.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Vyhliadka na Severnú Kóreu: Odvážny Čech vám ukáže hranicu KĽDR, Ruska a Číny čočík Čítajte viac Čech Lukáš sa vydal na nebezpečnú cestu na hranicu medzi Čínou a KĽDR. Ako ujsť do Kórey?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #lyžovačka