Neuveríte vlastným očiam: 7 miest Európy, ktoré vyzerajú ako Vietnam, Divoký západ či Karibik

Tyrkysové ľadovcové jazerá, dažďové pralesy, vysočizné vodopády, slnkom zaliate púšte - to nie sú na prvý pohľad typické európske scenérie. Napriek tomu sa aj takéto exotické miesta na starom kontinente nachádzajú, len ich treba objaviť.

11.10.2023 06:00
debata
Vietnam očarí - mestami aj prírodou
Video
Zdroj: Pixabay.com

Zahoďte plány opäť dovolenkovať na plážach Jadranu, zasa vyraziť na potulky Prahou či vydať sa na lyžovačku do Tatier. Ani nešetrite dlhé mesiace na zaoceánsky let za exotikou. Všetky tieto miesta majú svoje nepochybné čaro a lákajú aj svojou dostupnosťou.

Ak však chcete objaviť nevídanú krásu, zamierte podľa odporúčaní britsko-austrálskej autorky cestopisov India-Jayne Trainorovej na menej známe miesta Európy, ktoré vám zaručene vyrazia dych.

Vietnamská zátoka Phang Nga – Komanské jazero, Albánsko

Vápencové krasy v thajskom zálive Phang Nga si získali obdiv celého sveta, no severný región Albánska ponúka množstvo scenérií, ktoré ich veľmi pripomínajú.

Neuveriteľné, strmo dohora sa týčiace sa útesy, šumivé smaragdové vody… Stačí naskočiť na miestny trajekt v Komane a zažijete 3,5-hodinové dobrodružstvo plavbou cez hory, fjordy, rokliny a kaňony.

A ak túžite aj po „thajských“ pieskových plážach, skočte tiež na Albánsku riviéru.

Divoký západ – Púšť Tabernas, Španielsko

Európa síce nemá svoj vlastný Hollywood alebo Palm Springs ako Kalifornia, ale španielska púšť Tabernas môže smelo súperiť s kalifornským národným parkom Joshua Tree.

Tabernas sa nachádza v provincii Almeria a je to jediná púšť v Európe. Obdivovať ju môžete aj vo filmoch ako dejisko príbehov odohrávajúcich sa na Divokom západe.

Nie sú tu síce žiadne piesočné duny, ale stále môžete naskočiť na koňa či ťavu a prezrieť si miesta nakrúcania westernov a nasávať slnko, ktoré tu svieti viac ako pol roka.

Vietnamský vodopád Ban Gioc – Národný park Krka, Chorvátsko

Sústava vodopádov na rieke Quay Son, ktorá tvorí hranicu medzi Vietnamom a Čínou, sa nachádza v krasovej oblasti. Turisti sa nadchýnajú ich krásou a členitosťou, vznikajú tu dychberúce zábery.

Podobnými vodopádmi sa môže pochváliť aj Európa. Vodopády rieky Krka v Chorvátsku sa hravo vlievajú do tyrkysových jazierok.

Samotné jazierka sú prepojené romantickými drevenými mostíkmi a na prechádzky sú ideálne aj okolité lesy.

Milford Sound na Novom Zélande – Trollfjord, Nórsko

Milford Sound je fjord vrezaný do juhozápadu novozélandského Južného ostrova. Fjord je súčasťou národného parku Fiordland, ktorý patrí do prírodnej rezervácie Te Wahipounamu, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Prírodný úkaz dopĺňajú romantické husté borovicové lesy, búrlivé vodopády a týčiace sa vrcholy hôr odrážajúce sa v tichých, rozľahlých vodách.

Krajom fjordov je v Európe Škandinávia, a práve tu, v severnom Nórsku, nájdete rozprávkový a tajomný Trollfjord, ktorý je prístupný iba loďou. Medzi hradbami skál tu šantia arktické zvieratá ako veľryby, tulene a delfíny.

Jazerá Las Coloradas v Mexiku – Las Salinas de Torrevieja, Španielsko

Ružové jazerá nájdete na viacerých miestach sveta – v Keni majú Nakuru, v Senegale Retba, Austrália sa môže pochváliť Hillierom, v Kanade je malé jazierko Dusty rose, Mexiko láka na farebné Las Coloradas…

Šokujúca je informácia, že aj v Európe máme podobný skvost. Objavíte ho v Španielsku a okrem svojej úchvatnej farby ponúkne nadšeným fotografom aj bonus v podobe húfov ružových plameniakov.

Las Salinas de Torrevieja má, rovnako ako Mŕtve more, bahno obsahujúce minerály skvelé pre pokožku.

Karibské Curaçao – Menton, Francúzsko

Zabudnite na St. Tropez či Cannes. Radšej sa vydajte do mestečka Menton na Francúzskej riviére. Modrá voda, palmy a pestrofarebné domy sú tu ako vystrihnuté z karibského ostrova Curaçao.

Dobrou správou je, že počasie v Mentone nebude až také tropické, o to lepšie si užijete zlaté pláže, stredomorskú kuchyňu a ohromujúcu barokovú architektúru južného Francúzska.

Willemstad, Curaçao Foto: SHUTTERSTOCK
Willemstad, Curaçao, Karibik Willemstad, Curaçao
Menton Foto: SHUTTERSTOCK
Menton, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francúzsko Menton

Pralesy plné dinosaurov – Azory

Napriek tomu, že sa týchto deväť ostrovov nachádza v Atlantickom oceáne, súostrovie patrí Portugalsku, takže technicky stále budete na území Európy.

Krajina je domovom starých kráterov vyhasnutých sopiek a trblietavých modrých jazier, a veľmi pripomína dramatické havajské pobrežie Na Pali, kde sa natáčal slávny Jurský park.

Vydajte sa na vyhliadkové miesta na Lagoa de Santiago, oddýchnite si na pláži s čiernym pieskom alebo pozorujte šantiace veľryby a delfíny.

Chodníček, ktorý vedie k azorským jazerám Sete... Foto: SHUTTERSTOCK
Azory, chodník, cestička, Sete Cidades, jazerá Chodníček, ktorý vedie k azorským jazerám Sete Cidades.
Pavol Kabát, Mr. Coat on the road Čítajte viac Pán Kabát o Mexiku: Vyhnite sa policajtom, neskúšajte to s angličtinou a nejedzte chlpaté tacos pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Ruskí turisti objavili svoj raj: Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja NEPOUZ, Maldives Floating City Čítajte viac Rastie plávajúce "mozgové" mesto, zachráni 20 000 ľudí. Čo bude so zvyšnými 500 000 obyvateľmi?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa