Kde je lepšie ako doma? Európske krajiny medzi prisťahovalcami pohoreli, len 2 sú v top 10

Zmena práce, mesta, alebo aj krajiny dnes nie je ničím výnimočným. Prieskum medzi viac ako 12 000 ľuďmi, ktorí sa presťahovali v rámci Európy za lepším zamestnaním či vyššou kvalitou života odhalil, ktoré krajiny EÚ sú pre nový začiatok najlepšie. Zapojili sa aj digitálni nomádi, ktorí si svoju prácu priniesli vo svojom notebooku. Kritériom top krajín bola najlepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom.

07.08.2023 06:00
debata

Kto pomýšľa nad sťahovaním, mal by si vybrať novú krajinu, ktorá najlepšie vyhovuje jeho životnému štýlu. InterNations – medzinárodná komunita ľudí, ktorí žijú a pracujú v zahraničí – každoročne uskutočňuje prieskum Expat Insider.

Skvostná Ronda
Video
Aj toto mesto sa môže stať vaším domovom. Alebo miestom výletov. / Zdroj: Pixabay.com/RomanDiesel

Z odpovedí viac ako 12 000 ľudí, ktorí zmenili svoj domov, organizácia vytvorila rebríček najvhodnejších 53 krajín. Tu sú momentálne najlepšie (a najhoršie) európske krajiny na presťahovanie.

V ktorých európskych krajinách sa momentálne žije najlepšie?

Správa Expat Insider 2023 analyzovala 53 destinácií podľa kvality života. Presťahovalci mali zhodnotiť jednoduchosť usadiť sa, vhodnosť pracovného prostredia a voľnočasové aktivity v krajine.

Rebríček zahŕňa aj index Expat Essentials, ktorý sa zameriava na digitálne služby, byrokraciu, bývanie a jazyk.

Do top 10 sa tento rok dostali dve európske krajiny.

V Španielsku sa noví cítia šťastní a ako doma

Španielska sa v roku 2023 stalo podľa hodnotenia najlepšou krajinou v Európe a druhou najlepšou na svete.

Od prvého prieskumu InterNations v roku 2014 sa Španielsko vždy umiestnilo v prvej desiatke z hľadiska kvality života.

Krajina sa neustále radí medzi najlepšie na svete, pokiaľ ide o možnosti trávenia voľného času, a tento rok si vybojovala v tejto kategórii dokonca prvé miesto.

Väčšina prisťahovalcov (88 %) tvrdí, že sú spokojní s kultúrou a nočným životom v Španielsku.

Navyše, viac ako deväť z desiatich prisťahovalcov tu využíva možnosti rekreačného športu.

Španielske podnebie a počasie sa umiestnili na treťom mieste na svete, čo tiež umožňuje prisťahovalcom chodiť často von a užívať si voľnočasové aktivity.

Čo sa týka práce, Španielsko si nevedie až tak dobre. Menej ako polovica opýtaných uviedla, že presťahovanie im zlepšilo kariérne vyhliadky a 36 percent nie je spokojných s miestnym trhom práce.

Takmer tri štvrtiny vysťahovalcov vyjadrili spokojnosť s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Portugalsko má slabé pracovné príležitosti

Druhou európskou krajinou, ktorá sa objavila v prvej desiatke, je Portugalsko. Tomu patrí 10. miesto.

Jednoduché usadenie sa je jedným z najdôležitejších prvkov pre prisťahovalcov v Portugalsku. Viac ako tri štvrtiny sa tu cítia ako doma a viac ako 80 percent sa cíti v krajine vítaní.

Väčšina opýtaných tiež uvádza, že obyvateľstvo je k cudzincom vo všeobecnosti priateľské.

Čo sa týka kvality života, Portugalsko je na 7. mieste na svete. Medzi výhody krajiny patrí jej klíma, počasie a kvalita ovzdušia.

Krajina je na tom oveľa horšie, pokiaľ ide o miestnu byrokraciu, pričom viac ako polovica opýtaných sa s ňou ťažko vyrovnáva.

Každý štvrtý hovorí, že nie je spokojný s dostupnosťou vládnych služieb online.

Portugalsko len o vlások spadlo z prvej desiatky v kategórii práca. Krajina si vedie veľmi zle v podkategórii kariérne vyhliadky, kde sa umiestnila na 49. mieste z 53. Viac ako jeden z troch prisťahovalcov nie je spokojný s trhom práce.

Ale zatiaľ čo krajina si počína zle, pokiaľ ide o spravodlivú mzdu v práci (42.), 78 % prisťahovalcov tvrdí, že príjem ich domácnosti je dostatočný alebo viac než dostatočný na to, aby viedli pohodlný život.

Macao je ako zábavný park. Čech Čočík vám ukáže, kde míňajú bohatí Číňania
Video
Zdroj: Mall.tv

Zlá kvalita života na Malte

Pokiaľ ide o spodnú desiatku, Malta je na 46. mieste z 53.

Jedným z najväčších problémov prisťahovalcov na ostrove je kvalita života, pričom 32 percent nie je spokojných s možnosťami rekreačného športu.

Viac ako 60 percent vyjadrilo frustráciu z infraštruktúry pre autá.

Ďalšou slabinou je životné prostredie a klíma Malty. Krajina je na predposlednom mieste, pokiaľ ide o prírodné aj mestské prostredie.

Ani čo sa týka práce, nie je na tom Malta dobre – 24 percent sa necíti za svoju prácu spravodlivo zaplatení a 17 percent nevidí vo svojej práci žiadny zmysel.

Malta je na tom o niečo lepšie, pokiaľ ide o jednoduchosť usadenia sa, v tejto kategórii je na 26. mieste na svete.

Pre takmer polovicu prisťahovalcov je ľahké nájsť si miestnych priateľov, čo je viac ako celosvetový priemer, a 64 percent sa na Malte cíti ako doma.

Portugalsko, Lisabon, most Čítajte viac Prečo sa Portugalsko stalo jednou z top destinácií roka 2022? Má všetko, a lacnejšie

10 najlepších destinácií pre cudzincov

  1. Mexiko
  2. Španielsko
  3. Panama
  4. Malajzia
  5. Taiwan
  6. Thajsko
  7. Kostarika
  8. Filipíny
  9. Bahrajn
  10. Portugalsko

Na 16. mieste je Fínsko, 19. je Luxembursko, 21. miesto patrí Česku, 22. je Holandsko, 23. priečka je pre Švajčiarsko, 24. je Švédsko, 25. je Grécko, 29. je Estónsko, 32. je Cyprus, 33. je Francúzsko, 34. priečku má Maďarsko, 35. je Poľsko, 38. je Belgicko, 39. je Írsko, 41. je Dánsko, 42. je Rakúsko a 43. je Británia.

10 najhorších destinácií pre cudzincov

  • Japonsko
  • Nový Zéland
  • Malta
  • Taliansko
  • Južná Afrika
  • Nemecko
  • Južná Kórea
  • Turecko
  • Nórsko
  • Kuvajt
San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Na španielskych plážach pozor: 5 málo známych pravidiel a aká pokuta za porušenie hrozí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #presťahovanie #Vysťahovalci