Najvyšší kostol sveta sa týči nad Dunajom, meria 161,5 metra

V malebnom nemeckom meste Ulm sa týči symbol architektonického majstrovstva a náboženskej oddanosti - kostol Ulm Minster, najvyššia cirkevná budova na svete. So svojimi členitými vežičkami, zložitou fasádou a bohatou históriou je táto majestátna stavba dôkazom vynaliezavosti a remeselnej zručnosti stredovekej Európy.

31.03.2024 06:00
Ulm Minister, kostol, chrám, katedrála, Nemecko Foto:
Ulm Minister
debata (1)

Stavba katedrály Ulm Minster sa začala v 14. storočí, počas vrcholnej gotiky. Katedrála pod vedením staviteľov Ulricha Ensingena a Michaela Parléra bola navrhnutá tak, aby prezentovala bohatstvo a moc slobodného cisárskeho mesta Ulm, prosperujúceho obchodného centra pozdĺž rieky Dunaj.

Ulm Minster bol v priebehu storočí svedkom vojen, revolúcií, ale aj pokojného plynutia času. Napriek neúspechom a oneskoreniam, vrátane finančných ťažkostí a štrukturálnych problémov, stavba katedrály vytrvala a nakoniec vyvrcholila dokončením jej ikonickej rekordnej veže v 19. storočí.

V dnešnej dobe

Dnes je Ulm Minster obľúbenou pamiatkou a kultúrnym pokladom, ktorý priťahuje návštevníkov z celého sveta, aby obdivovali jeho architektonickú nádheru a historický význam.

Interiér katedrály sa vyznačuje ohromujúcimi oknami z farebného skla, zložitými rezbárskymi prácami a majestátnymi klenutými stropmi, ktoré ponúkajú pohľad do bohatého umeleckého dedičstva stredovekej Európy.

Okrem svojich náboženských funkcií slúži Ulm Minster aj ako pulzujúce centrum komunitného života, kde sa konajú koncerty, kultúrne podujatia a prehliadky so sprievodcom pre návštevníkov, ktorí túžia preskúmať jeho posvätné sály a vystúpiť na jeho vysoké veže.

Rekordy a zaujímavé fakty

Ulm Minster je držiteľom niekoľkých pozoruhodných rekordov v oblasti cirkevnej architektúry. S výškou 161,5 metra je jeho centrálna veža najvyššou na svete a prekonáva aj slávne veže kolínskej katedrály.

Stavba katedrály sa môže pochváliť aj vyznamenaním, že je najvyššou kompletnou cirkevnou budovou na svete, pričom jej hlavná loď dosahuje výšku 41,6 metra.

Jedným z najfascinujú­cejších aspektov Ulm Minster je jeho zložité schodisko, ktoré stúpa po ohromujúcich 768 schodoch na vrchol centrálnej veže. Pre tých, ktorí majú dosť odvahy a síl na výstup, je odmenou úchvatný panoramatický výhľad na mesto Ulm a okolitú krajinu.

Ďalšie najvyššie kostoly na svete

Ulm Minster je síce držiteľom titulu najvyššej cirkevnej budovy, o uznanie a pozornosť však bojuje niekoľko ďalších vežovitých stavieb:

Kolínska katedrála, Nemecko

So svojimi ikonickými dvojitými vežami dosahujúcimi výšku 157 metrov je Kolínska katedrála jedným z najznámejších príkladov gotickej architektúry na svete.

Štrasburgská katedrála, Francúzsk

Veža katedrály sa týči nad mestom vo výške 142 metrov, čo z nej robí jeden z najvyšších kostolov vo Francúzsku a je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Dóm svätého Štefana, Viedeň

Dóm svätého Štefana, ktorý dominuje panoráme hlavného mesta Rakúska, sa môže pochváliť južnou vežou dosahujúcou výšku 136 metrov, vďaka čomu je jednou z najznámejších viedenských pamiatok.

Katedrála v Beauvais, Francúzsko

Napriek svojej neúplnej hlavnej lodi dosahujú veže katedrály Beauvais impozantnú výšku 156 metrov, čo z nej robí jednu z najvyšších gotických katedrál v Európe.

Lincolnská katedrála, Anglicko

Centrálna veža Lincolnovej katedrály, ktorá sa datuje do 11. storočia, kedysi držala titul najvyššej stavby na svete, dosahovala výšku 160 metrov, kým sa v 16. storočí nezrútila. Dnes sa zostávajúce veže stále týčia nad panorámou mesta a sú dôkazom stredovekej inžinierskej zdatnosti.

cestovanie, turisti, miesta Čítajte viac Top 10 najnavštevovanejších krajín sveta: Číslo jeden prilákalo tento rok 90 miliónov turistov Hum, Chorvátsko, mesto Čítajte viac Dvadsať domov v troch radoch: Najmenšie mesto na svete je na Istrii spis Čítajte viac Najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku nájdete na Spiši

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kostol