Tip na víkend: Slávnosti vinobrania na západe i východe Slovenska

Milovníkom vína sa začína ich obľúbená sezóna. Slávnosti vinobrania možno tento víkend navštíviť v rôznych kútoch Slovenska - od Rače cez Modru až po Košice.

11.09.2013 06:00
Vinobranie 2012 Foto: ,
Minulý rok bola na vinobraniach zabáva, tento rok to určite nebude inak
debata

Slovenské aj zahraničné vína v Košiciach

Tohtoročné Košické slávnosti vína ponúknu opäť prezentáciu špičkových vín, vinárskych tradícií, kultúrny program a neodmysliteľné degustácie. Ťahákom pre návštevníkov budú od štvrtka do soboty (12.-14. septembra) práve ochutnávky kvalitných vín od 45 domácich i zahraničných vystavovateľov.

Centrom podujatia budú dve lokality – Dolná brána a Katova bašta. Podzemný komplex archeologického múzea pri Dolnej bráne sa stane domovom pre ochutnávky nielen vína, ale aj kvalitných syrov a jedla, prezentovať sa budú vybrané reštaurácie svojimi delikatesami. V degustačnej sále budú prebiehať riadené degustácie s prednáškami renomovaných enológov a someliérov. „Nadzemie“ Dolnej brány naopak ponúkne zaujímavý program na pódiu, kde dobrú náladu vytvoria rôzne hudobné skupiny a súbory. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne, divadlo a hudobný program. Súčasťou vínnych slávností bude aj 4. ročník Staromestských trhov, kde sa predstavia remeselníci a umelci.

V Rači zahrajú aj Horkýže slíže

Je obľúbeným podujatím nielen obyvateľov tejto mestskej časti, ale všetkých Bratislavčanov. Oficiálny program sa začne v piatok 13. septembra o 16:00 a bude pokračovať až do nedele. Vystúpi v rámci neho napríklad Zóna A (v piatok o 20:00), Majster N (v sobotu 14:13), podujatie príde podporiť aj Jozef Golonka (sobota 18:00) nuž a vyvrcholením by malo byť nedeľnajšie vystúpenie kapely Horkýže slíže o 19:30.

Modra má svojské čaro

Burčiak, mušt, víno a hrozno doplní medovina, med a iné tekuté aj netekuté dobroty – to všetko čaká na návštevníkov Modry. Široký sortiment ponúka okolo 300 predajcov, ktorí prichádzajú z východného Slovenska, Poľska, či Čiech. V remeselnej uličke na Moyzesovej ulici odprezentujú svoj talent košikári, kožušníci, keramikári, rezbári, šperkári, čipkári a mnohí ďalší remeselníci. Vôňu tradičných jedál, lokší, dochrumkava prepečených kačíc, sladkých i slaných koláčov a mnoho ďalších pochúťok doplní kultúrny program pre deti i dospelých. Na tribúne vystúpia hudobné skupiny rôznych žánrov, dychovky, ľudové a detské folklórne súbory, tanečné skupiny a v meste budú môcť návštevníci vidieť viacero zaujímavých výstav.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Košice #Modra #vinobranie #Rača