Ostrov Gran Canaria bojuje proti invázii hadov

Španielsky ostrov Gran Canaria povolal na pomoc svetových expertov, aby mu pomohli zastaviť inváziu hadov - koráloviek kalifornských. Tie se tam rozmnožili z pôvodne niekoľkých kusov chovaných ako domáci miláčikovia, ktorí sa dostali náhodne alebo zámerným vypustením do prírody. Teraz ohrozujú pôvodne vzácne jašterice, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na španielskych ochrancov prírody.

11.05.2014 06:00
gran canaria flog Foto:
Premnožené korálovky kalifornské ohrozujú na ostrove Gran Canaria vzácne jašterice. Pre človeka však tieto hady nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo.
debata (4)

Strážcovia prírody na ostrove Gran Canaria, najväčšom zo španielskych Kanárskych ostrovov, už vybili tisíce koráloviek kalifornských (Lampropeltis californiae). Tieto hady nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre človeka, ale kŕmia sa pôvodnými druhmi živočíchov vrátane vzácnej veľjašterice gomerskej (Gallotia bravoana).

„Táto jašterica žije výhradne na ostrove Gran Canaria. Ak sa hady rozšíria po celom ostrove, stane sa z nej ohrozený druh,“ varoval miestny ochrance prírody Ramón Gallo. „Snažíme sa zachovať biodiverzitu Kanárskych ostrovov, ktorá patrí medzi ich najväčšie prínosy svetu. Kanárske ostrovy sú biologickým laboratóriom a hady ohrozujú jeden z ich najvýznamnejších druhov,“ dodal.

Korálovky sa v príjemnej, slnečnej klíme... Foto: David G. Barkasy
koralovka foto david g barkasy Korálovky sa v príjemnej, slnečnej klíme ostrova Gran Canaria rýchlo udomácnili.

Ostrov Gran Canaria preto hostil konferenciu za účasti medzinárodných expertov, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o tomto probléme. Prítomnosť koráloviek bola podľa Galla prvýkrát na ostrove Gran Canaria zistená v roku 1998, kedy sa ich populácia začala množiť z malého počtu pôvodne domácich miláčikov. Tento druh korálovky je medzi chovateľmi obľúbený, dorastá do maximálnej dĺžky 180 centimetrov.

Korálovky sa v príjemnej, slnečnej klíme ostrova Gran Canaria rýchlo udomácnili. Prispela k tomu aj skutočnosť, že tam nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov a zároveň majú dostatok potravy. Korálovky sa vyskytujú vo viacerých farebných variantách, ale v hlavnej oblasti, kde sa na ostrove Gran Canaria rozšírili, ide väčšinou o albínov – biele hady so svetložltými prúžkami a ružovými očami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #hady #invázia #Gran Canaria #korálovky #kanárske ostrovy #premnoženie