Týchto 10 regiónov určite stojí v roku 2016 za návštevu

Každá krajina sveta má niečo unikátne, čo ju robí výnimočnou. Prírodné krásy, kultúra, architektúra... Magazín Lonelyplanet.com nedávno zverejnil 10 tipov na regióny, ktoré sa na budúci rok oplatí navštíviť.

30.11.2015 07:00
debata (3)

10. Svätá Helena

Jedna z poriadne vzdialených cestovateľských destinácií sa budúci rok o čosi „priblíži“. Ostrov, doteraz dostupný len loďou, dostal dlho očakávané letisko. Ostrovania, ktorí žijú svojím pokojným tempom, vraj nepredpokladajú, že by ich domov zaplavili turisti, napriek tomu však pre každý prípad postavili 32-izbový hotel…

Svätá Helena Foto: SHUTTERSTOCK
Svätá Helena, chrám, kostol, ostrov Svätá Helena

9. Costa Verde, Brazília

Rio de Janeiro bude v roku 2016 hostiť letné olympijské hry, a preto sa všetky oči upierajú práve sem. Len niekoľko kilometrov západne sa však rozprestiera nedotknuté pobrežie vyrysované smaragdovozelenými vrchmi, obklopené malebnými ostrovmi a nepreplnenými plážami. Brazílske Zelené pobrežie je rajom pre milovníkov prírody a adrenalínových zážitkov. Láka aj na výlety do džungle, plavby na kajaku po fjordoch či šnorchlovanie medzi farebnými rybami.

Costa Verde, Brazília Foto: SHUTTERSTOCK
Costa Verde, Brazília, dom, palmy, prales, džungľa Costa Verde, Brazília

8. Bavorsko, Nemecko

Starobylé hrady, stredoveké dediny, magické lesy… Turistov v tomto „výstavnom“ nemeckom regióne čaká celá plejáda atrakcií. Krajská metropola Mníchov okúzľuje aj svojimi záhradami, vynikajúcimi múzeami, veľkolepými palácmi a samozrejme, Oktoberfestom, najväčším pivným festivalom.

Bavorsko, Nemecko Foto: SHUTTERSTOCK
Bavorsko , Berchtesgaden, zima, sneh, potok, kostol, most, hory, Bavorsko, Nemecko

7. Havaj

Havajské pieskové pláže a nekonečné surferské možnosti sú známe, no podľa Lonely Planet súostrovie v budúcom roku rozširuje ponuku aj pre milovníkov dobrého jedla, histórie a dobrodružstva. Potešenie poskytuje tamojšie kulinárske hnutie Regional Cuisine, ktoré vzniklo v 90. rokoch. Ostrovania sa tiež pripravujú na 75. výročie útoku na Pearl Harbour a dve z popredných turistických atrakcií – Národný park Haleakala a Národný park Volcanoes – oslávia svoje stovky.

Havaj Foto: SHUTTERSTOCK
Havaj, Dúhové vodopády, džungľa, prales, skaly, Havaj

6. Región Auvergne, Francúzsko

Táto časť krajiny galského kohúta pripomína svojím sopečným povrchom skôr Island. Záujem turistov narastá a chodia sem zažívať nevšedné dobrodružstvá ako z divočiny. Riedko osídlená Auvergne sa môže pochváliť obdivuhodným prírodným a kultúrnym dedičstvom, vrátane krásnych údolí, rozsiahlych ihličnatých lesov, a veľkolepých vrchov. Potulky po tomto kraji ocenia najmä milovníci prírody a všetci, čo hľadajú dovolenku mimo ruchu sveta.

Auvergne, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Auvergne, Le Puy-en-Velay - Auvergne, Francúzsko, dedina, kopec, kostol, chrám, Auvergne, Francúzsko

5. Ostrov Waiheke, Nový Zéland

Členitý ostrov leží len 35 minút jazdy trajektom od Aucklandu a ponúka krásne pobrežie so zátokami a rozľahlé vinice s ich plodmi. Turisti môžu ochutnať z vyše 30 miestnych vinárstiev a potom preskúmať dobrodružné aj umelecké stránky územia – desiatky umelcov tu prezentujú svoje výrobky z dreva, skla, hliny. Waiheke je tiež obrovským ihriskom, kde sa dá dosýta najazdiť na horskom bicykli, kajaku alebo si zaplachtiť.

Waiheke Foto: SHUTTERSTOCK
Waiheke, Putiki Bay, zátoka Putiki, vinohrady, more, ostrov, Nový Zéland Waiheke

4. Región Friuli, Taliansko

Pre všetkých, ktorí patria k milovníkom vína, je táto časť Talianska severovýchodne od Benátok mimoriadne zaujímavá. Región je popretkávaný malebnými vinárskymi trasami, ktoré križujú šachovnice viníc medzi Udine, Goricou a Terstom.

Friuli, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Friuli, Taliansko, most, kamenný most, dedina, domy, rieka, potok Friuli, Taliansko

3. Valle de Viñales, Kuba

Krasové údolie na západe Kuby leží v provincii Pinar del Río 150 kilometrov juhozápadne od Havany, z ktorej však mnoho turistov ďalej necestuje. Údolie je obklopené tzv. mogotmi, teda vápencovými pahorkami, ktoré sú výrazným krajinným prvkom celej oblasti. V roku 1999 údolie vyhlásili za národný park a zároveň ho zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO, jednak vďaka poľnohospodárom, ktorí tu obrábajú polia stále pôvodným spôsobom už niekoľko storočí, jednak pre usadlosti a dediny, ktoré si uchovali koloniálnu architektúru a miestna spoločnosť dobre odráža kultúrny vývoj Karibiku.

Valle de Viñales, Kuba Foto: SHUTTERSTOCK
Valle de Vinales, Valle de Viñales, Kuba, maľba, cesta Valle de Viñales, Kuba

2. Západný Island

Najzaujímavejšou časťou tohto ostrova je podľa Lonely Planet západ, kde sa do oblakov týčia robustné ľadovce, do diaľok rozprestierajú lávové polia a z výšky hrmia nespútané vodopády. Napriek tomu, že toto všetko nájdu turisti len dve hodiny jazdy od metropoly Reykjavík, západnú časť Islandu doposiaľ navštevujú menej. Na budúci rok sa však očakáva zmena, keďže v tejto oblasti sa nachádza aj najväčšia ľadovcová jaskyňa, ktorú vyhĺbil človek – Into the Glacier.

Island Foto: SHUTTERSTOCK
Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull, Island Island

1. Transylvánia, Rumunsko

Cesnak a drevené koly môžu ísť pri ceste do Sedmohradska bokom, dnes je táto oblasť Rumunska, ktorú kedysi preslávil gróf Drakula, vyhľadávaným turistickým miestom. Vozy s koňmi predbiehajú taxíky a hotelíky rastú ako huby po daždi. Okrem nakupovania suvenírov s motívmi upíra sa tu dajú navštíviť početné umelecké galérie, zalyžovať si v nepredražených zimných rezortoch alebo sa vydať na túru krásnou zalesnenou krajinou.

Transylvánia Foto: SHUTTERSTOCK
Transylvania, Rumunsko Transylvánia

Zdroj: Gitelink.com; Lonelyplanet.com; Wikipedia

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Brazília #Francúzsko #Nový Zéland #Kuba #Rumunsko #Havaj #Island #Bavorsko