Náš tip: Dajte si rande s duchmi na hrade Modrý Kameň (+ prehľad ďalších akcií)

Čas duchov a strašidiel je tu a kde sa už lepšie straší, ako na hrade? V Modrom Kameni sa stretnú duchovia z rôznych období a rozprávok, na deti čaká skúška odvahy aj lampiónový sprievod.

28.10.2016 07:00
pavúky, múzeum, Halloween, Foto:
Halloween
debata (1)

Halloween je na Slovensku najmä zábava pre deti, keď sa môžu trocha príjemne báť. Na hrade v Modrom Kameni môžete v sobotu 29. októbra zažiť všetko, čo k sviatku tmy patrí – masky, kostýmy, duchovia aj svietiace tekvičky a nebudú chýbať ani rozprávkové príbehy. V kaštieli, kde sídli Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, si dali rande duchovia z rôznych období a rozprávok a povedú vás strašidelnou cestou.

Program na hrade sa začína o 15. hodine vystúpením českého bábkového divadla Nitka z Písku. Hru Lovci mamutov, ohňa a života si vraj pokojne môžu pozrieť aj bojkovia. Atrakciou bude obrovská štvormetrová bábka Pierota.

„Druhé interaktívne divadelné predstavenie Alexandra Pallesitza s názvom Červená čiapočka bude už pre odvážnejšie deti, ale skôr v tom zmysle, že hercami sú aj samotní diváci, nebude to horor,“ vysvetľuje Jaroslav Hanko, múzejný pedagóg.

A keďže čas Halloweenu a Dušičiek patrí tme, pre deti sú pripravené temné tvorivé dielne, kde si môžu po celý deň vyrábať svoje vlastné strašidlá, strašidielka, masky aj lampášiky.

Podvečer sa v kaštieli stretnú duchovia z rôznych období a rozprávok a pripravia návštevníkom strašidelnú prechádzku. V čarovnú noc totiž neživé stvorenia ožívajú a duchovia budú jednoducho všade, vnútri aj vonku, nikto sa pred nimi neschová!

K tomuto jesennému obdobiu, keď sa dni krátia a tma nadobúda prevahu, oddávna patrí zapaľovanie svetla. Viete, že tekvicami si svietili aj naši predkovia, aby odplašili démonov a čarodejnice? Bolo to dávno predtým, než k nám prišiel sviatok Halloween v dnešnej americkej verzii.

Dievčatko vyfarbuje omaľovánku s halloweenskym... Foto: SITA, Robert Tappert
Halloween, Vyrezávanie tekvíc, omaľovánka, farbičky, dieťa Dievčatko vyfarbuje omaľovánku s halloweenskym motívom počas podujatia Detská tekvičková ššou. Halloween je sviatok oslavovaný večer 31. októbra. Oslavujú ho predovššetkým deti oblečené v kostýmoch, ktoré koledujú a navšštevujú susedov.

Ale je pravda, že tie tekvice sa k nám dostali z Ameriky, pestovali ich tam Indiáni a do Európy ich semienka priviezli odvážni moreplavci. Múzeum v Modrom Kameni v sobotný podvečer tiež osvetlia tekvice a zábava bude aj na nádvorí, kde deti podstúpia skúšku odvahy. Najprv však musia prejsť so strašidlami – svetlonosmi lampiónový sprievod. Odvážlivci sa dočkajú odmeny, ako v rozprávke.

Tekvice, sviečky a kostýmy, ktoré si hostia prinesú, sú vítané – čím viac nápadov, tým lepšia zábava pre všetkých. Vstupné na podujatie je 2 € pre dospelých, 1 € pre deti, študentov a dôchodcov. Tvorivé dielne sú v cene prehliadky. Samostatný vstup do tvorivej dielne 1 €.

Kam za zábavou

28. októbra, piatok

  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku, stretnutia s prízrakmi bývalých obyvateľov zámku, svietiace vyrezávané tekvice, nočné prehliadky, 19. h/vyrezávanie tekvíc v zoo 10. h – 12. h a 13. h – 15. h, nočné prehliadky zoo

29. októbra, sobota

  • Banská Bystrica: Maškarný deň v Rozprávkovom dome, vyrezávanie tekvíc, súťaž o najkrajšiu masku, detská diskotéka, Rozprávka Café, od 11. h
  • Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku, jedinečný nočný výhľad, 17. h – 22. h
  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku, stretnutia s prízrakmi bývalých obyvateľov zámku, svietiace vyrezávané tekvice, nočné prehliadky, 19. h, podujatie aj 31. 10.
  • Čachtice: Dušičkové čachtické podzemie, niekoľkokilometrový rozsiahly systém chodieb s viac poschodiami , otvorené so svetlami sviec, vchod na ulici Na doline, od námestia, podujatie aj 31. 10.
  • Hniezdne pri Starej Ľubovni: Nočné strašidelné prehliadky v Nashwille parku, 19. h – 22. h, aj 30. 10.
  • Krpáčovo: Tekvicová párty, vyrezávanie tekvíc, lampiónový sprievod, v nedeľu karneval, v pondelok detská hra, hotel Polianka
  • Liptovský Ján: Jánske dušičky, program pre rodiny s deťmi, Stanišovská jaskyňa 10. h – 19. h, areál penziónu Horec 15. h – 20. h
  • Modrý Kameň: Duchovia a svetielka na hrade, bábkové divadlo, temné tvorivé dielne na výrobu strašidiel a masiek, večerné stretnutie duchov a rozprávok, lampióny, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, od 15. h
  • Smolenice: Strašidlá na Smolenickom zámku, 11. h – 22. h, v nedeľu 9. h – 19. h
  • Hrad Strečno: Noc tekvíc, duchov a strašidiel, skupina historického šermu Wagus navodí v hrade atmosféru plnú napätia, strachu a hrôzy, predstavenie Doktor Jekyll a pán Hyde, ohňová show, 18. h – 22. h
  • Vígľaš: Strašidelné prehliadky zámku, mučiareň, stredoveký boží súd, fakír, strašidlá, 16. h – 20. h, aj 30. 10.

30. októbra, nedeľa

  • Košice: Tekvicová nedeľa na Detskej železnici, odchody Čermeľ 11.20, 13.20 a 15.20 h, súťaž o najkrajšiu masku a kostým
  • Vychylovka: Zatváranie brán skanzenu

31. októbra, pondelok

  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku, stretnutia s prízrakmi bývalých obyvateľov zámku, svietiace vyrezávané tekvice, nočné prehliadky, 19. h/ nočné prehliadky zoo, 17. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Halloween