Unikát pár kilometrov od Slovenska: Objavte najväčšie európske podzemné jazero

Necelých 100 kilometrov od Bratislavy sa nachádza neveľké rakúske mestečko Hinterbrühl. Kým nad zemou sa výrazne nelíši od ostatných dolnorakúskych obcí, jeho podzemie ukrýva hotový poklad.

20.04.2017 07:00
debata

Príspevok, ktorý zdieľa Alice (@bikerka),

Šesťdesiat metrov pod povrchom sa rozvíja členitý systém jaskýň s najväčším podzemným jazerom v Európe Seegrotte (jazero Grotto). Má rozlohu neuveriteľných 6 200 metrov štvorcových.

Jaskyne sú významnou historickou pamiatkou, no napriek tomu sa do nich môžete ísť pozrieť, pre verejnosť sú otvorené celoročne.

V skutočnosti sú to staré sadrové bane, koncom 19. storočia sa tu ťažili suroviny na výrobu červených a bielych omietok.

#Seegrotte

Príspevok, ktorý zdieľa HJ (@bassak_shimya),

V roku 1912 uvoľnil výbuch (skazený banský odpal) milióny hektolitrov vody, ktorá zaplavila spodnú časť bane, čím vytvorila najgigantickejšie podpovrchové jazero na starom kontinente.

Medzinárodný tím jaskyniarov ho sprístupnil v roku 1930 a následne sa jaskyňa spolu s vodným unikátom otvorila aj pre verejnosť.

Milióny v spleti

Horné nezatopené tunely si počas druhej svetovej vojny uzurpovali nacisti. V jaskyniach otvorili pobočku koncentračného tábora Mauthausen, v ktorej asi 2000 pracovníkov vyrábalo diely pre bojové stíhačky He 162.

Po vojne sa jaskyne spolu s vodnými kanálmi opäť stali turistickou atrakciou, jednou z najznámejších v celom Rakúsku.

(@traveldirector),

Od otvorenia ich navštívilo viac ako 10 miliónov návštevníkov z celého sveta, len vlani prišlo asi 250 000 ľudí.

Turisti sa najprv oboznámia s hornými časťami, po ktorých môžu prejsť suchou nohou. Spoznajú históriu aj zaujímavosti jaskynného systému. Okrem výrobnej „haly“ lietadiel tu nájdu aj kamennú kaplnku.

Potom nasleduje hlavný bod programu – romantická plavba po podzemnom jazere. Motorové člnky so sprievodcom návštevníkov spoľahlivo prevezú bludiskom tunelov a nádherne nasvietených kvapľových miestností.

Zdroj: Seegrotte.at; Atlasobscura.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #jazero #podzemie