Rekordman ako najmladší navštívil všetky krajiny. Toto sú najlepšie, radí

Jeho rovesníci sa sústreďovali na maturitu a pripravovali sa na prijímačky alebo si hľadali dobré a stabilné zamestnanie. Vtedy osemnásťročný James Asquith to poňal z úplne opačného konca. Kým ostatní premýšľali, ako zapôsobiť čo najlepšie na pohovoroch, on začal plánovať cestu okolo sveta.

11.12.2017 07:00
debata

Mladý Londýnčan vyrastal v rodine, ktorá mala k cestovaniu blízko – jeho otec je pilot. Už ako tínedžer s ním často lietaval na výlety, a tak niet divu, že po strednej škole si vzal „rok voľna“, aby sa mohol cestovaniu venovať naplno. Práve vtedy skrsla myšlienka, že by mu jeho vášeň mohla pomôcť pokoriť svetový rekord, píše Tripadvisor.com/blog.

A o päť rokov neskôr, ako 24-ročný, sa skutočne tešil zo zápisu v Guinessovej knihe ako „najmladší človek, ktorý obišiel všetky samostatné štáty“. Svoju „tour“ po 196 krajinách zakončil 8. júla 2013 v Mikronéz­skych federatívnych štátoch v Tichom oceáne.

Príspevok, ktorý zdieľa James Asquith (@jamesasquithtravel),

Niektoré krajiny navštívil sám, iné s partiou. Líšil sa aj čas, ktorý v nich strávil. V Brazílii, Peru či Vietname strávil celé mesiace, naopak, do Severnej Kórey len nakukol. Na Maledivách zažil dokonalý relax, v Afganistane, na Pobreží Slonoviny či v Líbyi videla zasa hrôzy vojny.

„Každý by mal cestovať, rozšíri to vaše horizonty a zväčší skúsenosti,“ hovorí dnes 28-ročný Asquith.

Príspevok, ktorý zdieľa James Asquith (@jamesasquithtravel),

Po tom, ako precestoval svet, chvíľu pobudol doma a napísal o svojich zážitkoch knihu. Zanedlho však vzal ruksak na plecia opäť. Rozhodol sa navštíviť jeho najobľúbenejšie krajiny po druhý raz a tiež si povedal, že sa pozrie na miesta, kam sa predtým nedostal – napríklad na Severný a Južný pól, Americké panenské ostrovy, Portoriko či Tahiti.

A čo odpovedá na najčastejšiu otázku „ktorá krajina ho očarila najviac“? Spojené štáty americké – kvôli pestrej a rôznorodej krajine, Taliansko – kvôli vynikajúcemu jedlu, Irán – kvôli prekvapivému zisteniu, koľko má toho s Iráncami spoločného a Latinská Amerika – pre všetko ostatné – nádherné dláždené uličky, rum, smiech, živá hudba na uliciach a vášeň ľudí…

Príspevok, ktorý zdieľa James Asquith (@jamesasquithtravel),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovateľ