Päť vecí, ktoré vám cestovatelia z Instagramu neprezradia

Ich fotky na sociálnych sieťach sú úchvatné, ich zážitky závideniahodné a ich životný štýl je snom každého (druhého) človeka. Nie nadarmo ich volajú influenceri, teda ľudia, ktorí dokážu ovplyvniť masy sledujúcich, ktorí na ich internetové profily denne s radosťou klikajú.

19.03.2018 07:00
selfie, ženy, mesto, kamarátky, dovolenka, výlet Foto:
Na Instagram sa dostanú len tie pozitívne veci.
debata (2)

Radi rozdávajú rady, tipy a triky, ako cestovateť čo najkrajšie, najlepšie a najlacnejšie. Nie všetko je však také, ako sa zdá z ich dokonalých záberov. Tu je pár vecí, ktoré sa stávajú aj tým najšikovnejším, no nikdy by ich nepriznali.

Duševný boj

Mnoho „profesionálnych cestovateľov“, ktorí každý mesiac zverejňujú fotky z iného kúta sveta, vo svojich blogoch tvrdí, že cestovať môže skutočné každý, stačí sa len odhodlať na ten povestný prvý krok. Stačí trocha odvahy, veď cestovanie za to predsa stojí – čo môže byť lepšie ako život podľa vlastných pravidiel? Žiadne termíny z práce, nudné kancelárie, neznesiteľní šéfovia…

Internet je plný návodov, ako si našetriť a vyraziť na svojím snom. Pravdou však je, že zrejme každého, kto sa rozhodne pre takýto život, časom začnú nahlodávať pochybnosti: bolo správne, že som celé úspory minul na letenky a hotely? Nebude mi chýbať ten dom, na ktorý som si šetril?

Neochladnú vzťahy s rodinou a priateľmi, keď sa doma ukážem len raz sa dlhú dobu? Čo bude „potom“, keď sa veľká dovolenka skončí, dokážem sa zaradiť do bežného života a nezávidieť rovesníkom s rozbehnutými kariérami a rozrastajúcimi sa rodinkami?

Po veľkom kroku, prakticky do neznáma, takéto myšlienky napadajú mnohých, aj keď to na ich usmiatych fotkách nepoznať. Motivačné reči blogerov, ktorí tvrdia, že je to ľahké rozhodnutie, nie sú pravdivé.

Trocha iné

Rezervačný portál hlása, že hotel sa nachádza len na skok od centra, no v kutočnosti treba tých pár minút prejsť cez mafiánsku štvrť, kam by sa ani domáci nevydali. Výhľad do tichého dvora s borovicovým hájikom znamená zápach kontajnerov, ktoré sú ukryté vo vnútrobloku.

Príjemná obsluha rodinného penziónika sa z ničoho nič zmení na ukričanú svorku, ktorá celú noc žúruje v kuchyni. To sa však na Instagram nedostane. Stačí šikovný uhol.

Čerešnička na torte

Fotky z očarujúcich pláží, ohromujúcich hôr alebo majestátnych chrámov… Čo im však predchádzalo, sa na internet nedostane. Nezjavia sa tam hodiny a hodiny nudnej cesty zapáchajúcim vlakom, neustále vybaľovanie a balenie, obliekanie použitých tričiek, naháňanie práčovní, spanie na letiskových laviciach… Cestovanie dokáže byť poriadne ťažká práca.

Kultúrny šok

Na fotkách všetko vyzerá dokonale naaranžované – veď neraz sú za jedným záberom aj hodiny prípravy a dodatočnej práce. Mnohé profily cestovateľov presviedčajú, že káva je všade rovnaká, len okorenená vrzušením z exotických diaľok.

O nákaze, ktorá blogera trápila predošlý týždeň, sa sledovatelia nedozvedia nič. Ani o taxikárovi, ktorý ušiel aj s výdavkom, besnom psovi, ktorý sa takmer zahryzol do cestovateľovej nohy, preplnenej ulici, kde sa v mäteži tiel nebolo kam pohnúť či o peňaženke, ktorá dostla nohy.

Oslík sa nezatrasie

Instagram nie je o tom, koľko čo stálo, ale ako dobre to vyzerá. Je pravda, že mnohí vplyvní blogeri cestujú a prespávajú v hoteloch zadarmo, pretože na oplátku spravia firme či ubytovaciemu zariadeniu reklamu, no väčšiny cestovateľov sa to netýka.

Tí si musia za všetko platiť a aj keď sa dajú vystihnúť ohromné zľavy, predsa len zdroje nie sú nevyčerpateľné a každý nemá možnosť pracovať z pláže.

Zdroj: Wanderlust.co.uk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #fotografie #Instagram