Náš tip: Opäť je tu Noc múzeí. Tentokrát bude skutočne rušná

V sobotu budú múzeá a galérie po celom Slovensku otvorené až do noci. Bohatý program ponúka zábavu aj poučenie pre malých aj veľkých.

18.05.2018 07:00
Noc múzeí a galérií Foto: ,
Noc múzeí a galérií. Divadelné predstavenie pre deti na akcii Noc múzeí a galérií v STM - Múzeum dopravy.
debata

Noc múzeí a galérií v sobotu 19. mája bude rušná a pestrá. Desiatky slovenských múzeí a galérií sa pridajú k ďalším európskym mestám a predvedú sa návštevníkom v netradičnom svetle.

Okrem špeciálnych prehliadok sa medzi exponátmi bude hrať, súťažiť, aj tancovať, a zábava potrvá až do neskorej noci.

Hostia sú pozvaní aj do "skrytých“ komnát, aby odhalili tajomstvo práce múzejníkov a galeristov a význam kultúrneho dedičstva.

Vo väčších mestách vstupenka zakúpená v jednom múzeu platí aj do všetkých ostatných. V hlavnom meste bude počas podujatia doprava historickými vozidlami zadarmo.

Od rána až do neskorých večerných hodín budú otvorené všetky múzeá Slovenského národného múzea po celom Slovensku.

V sídelnej budove SNM v Bratislave na Vajanského nábreží budú hostí o 17. h, 19. h a o 21. h sprevádzať výstavou Klenoty z múzea a od 17. do 20. hodiny je pripravený workshop k výstave Concerto grosso na tému Maľujem hudbu.

V Objavovni o 16. h, 17. h a o 18.30 h odznejú prednášky o svete meteoritov, praveku a vtáctva a odhalí sa aj svet minerálov v potravinách, vo farmácii a v biomedicíne.

Deti si od 15. hodiny môžu vyrobiť vlastnú kópiu skameneliny, pred budovou SNM môžu cez ďalekohľad pozorovať slnečnú aktivitu a po 20. h večernú oblohu.

V zimnej záhrade sa dozvedia o zákonoch svetla a gravitácie a odhalia tajomstvo Zeme aj vesmíru.

V Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade budú lektorované prehliadky výstav Kelti z Bratislavy, Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava a Reklama a obchod spojené s premietaním filmov Občiansky preukaz (18.30 h) a Učiteľka (21. h).

V Archeologickom múzeu SNM na Žižkovej ulici si treba držať hlavy, lebo sa ide ku Keltom. Zážitkový program pre deti trvá od 10. h do 16. h a prvých 50 u nás platiacich návštevníkov dostane „archeologický" darček. Popoludní uvidíte ukážky výroby mečov aj stredovekých súbojov.

V kaštieli v Dolnej Krupej sídli Hudobné múzeum SNM a kaštieľsky park bude dnes plný rozprávkových bytosti. Stretnete draka, Valibuka, lesné víly, vodníka či Hromotĺka a zabavia sa aj dospelí.

Viete, čo má spoločné Ludwig van Beethoven so Slovenskom a špeciálne s Dolnou Krupou? Dozviete sa to o 14. h pri jeho pamätníku za tónov Sonáty mesačného svitu. Kaštieľ bol sídlom rodu Brunsvikovcov a Chotekovcov a jeho sedem divov odhalia návštevníci o 18. hodine. Otvorí sa aj 13. komnata „ružovej grófky“.

V Spišskom múzeu v historickej radnici sa o 20. h a o 21. h stretnete s Levočskou bielou paňou, ktorá rozpovie svoj tragický príbeh.

Večerná prehliadka kašštieľa Markuššovce a... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Noc múzeí a galérií Večerná prehliadka kašštieľa Markuššovce a zbierky historických hodín pri svetle sviečok.

Legendy spojené s históriou Spišského hradu predstavia unikátne mramorové živé sochy od 19.30 h do 23. h a v noci sa na hrade bude šermovať, tancovať aj spievať.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni je pre deti zariadené – okrem svojich stálych výstav bábok a hračiek prinesie živé bábkové divadlo aj vystúpenie míma a na nádvorí čaká drevený kolotoč, autíčka, hudba, stánky a cukráreň.

Lákadlom je aj večerná prehliadka Bojnického zámku pri svetle sviec s lektormi v dobových kostýmoch.

Múzeum mesta Bratislavy oslavuje svoje 150. výročie a na Noc múzeí v Starej radnici pripravilo prehliadku najrozsiahlejšej výročnej výstavy Generácie generáciám s jej autorkami (16. h, 18. h a 20. h).

Vo Faustovej sieni o 14.30 h predstavia Antickú Gerulatu Rusovce, ktorú možno stvárniť vo vlastnej grafike vo výtvarnom ateliéri (16. h).

Okrem toho budú otvorené aj všetky ostatné mestské múzeá – napríklad na hrade Devín bude hradná pátračka, v Múzeu vinohradníctva ochutnávka vín.

Slovenská národná galéria v Bratislave ponúka od 15. h do 17. h program pre rodiny s deťmi od 4 do 12 rokov. Zároveň si môžete u básnika objednať verše na počkanie a večer od 18. hodiny sa začína workshop pre dospelých Architektúra svetla.

Galerijnú noc ukončia kurátorské fokusy a jednohubky k výstavám až do 24. hodiny.

Košická noc múzeí a galérií je venovaná 100. výročiu založenia Československa. Návštevníci sa vrátia do dôb, keď vznikla prvá republika, menili sa spoločenské i kultúrne pomery, ako i celý svet.

Vo Východoslovenskom múzeu sa započúvate do skladieb slovenských a českých skladateľov medzivojnového obdobia, vyrobíte si bankovku z 1. ČSR či absolvujete rýchlokurz ľudového tanca.

V Miklušovej väznici sa dozviete o košických katoch, bylinkárky predstavia životobudiče pre chorých aj zdravých, čarodejníci odhalia svoje magické rekvizity a stretnete aj miestne múzejné strašidlá.

Vo Východoslovenskej galérii zažijete noblesu a lesk 20. rokov v podobe prvorepublikoých módnych prehliadok (20.30 h – 23. h). Uvidíte kolekciu originálnych klobúkov či filmový glamour s vintage kúskami a modelmi súčasných návrhárok.

Na Košickú modernu 20. rokov nadväzuje výtvarný Ateliér pre najmenších na Hlavnej ul. (17. h – 18.30. h). Deti sa zamyslia, zahrajú aj si niečo vytvoria aj na tému Čapkovho R. U. R (18.30 h – 20. h).

Detská železnica v Košiciach vypraví špeciálny dobový vlak k 100. výročiu vzniku československých dráh o 17.10 h zo stanice Čemeľ a v Múzeu Vojtecha Löfflera spoznáte Košice v období vzniku Československa na výstave pohľadníc aj pri klasickom bábkovom divadle.

Slovenské technické múzeum zábavno-náučnou formou prezentuje základy vedy a techniky, ale na túto noc pripravilo aj pátraciu súťaž a rozprávkový príbeh v živých obrazoch s hudbou. V Kasárňach/kul­turparku zas môžete absolvovať workshop základy programovania.

Svoje brány počas Noci múzeí a galérií otvorí aj Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Múzeum ľudovej umeleckej výroby v Bratislave odhalí verejnosti tajomstvá ošetrovania textilných predmetov a zvedavci sa zoznámia s kováčstvom, so spriadaním vlny a s maľovaním ornamentov na keramiku. ÚĽUV Košice ponúka zábavno-vzdelávacie aktivity pre deti, kvíz, aj tvorivé dielne Malý huncút a Plstenie.

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie, nad ktorým bdie Rada Európy, a cieľom je predstaviť kultúrne dedičstvo v jeho rozmanitosti.

Kam za zábavou

18. mája, piatok

  • Bratislava: Obliehanie Bratislavy Napoleonom – 209. výročie, delostrelecké ostreľovanie na Tyršovom nábreží, 21.30 h – 22. h, ďalší program 19. 5.
  • Nitra: Deň otvorených dverí v Ponitrianskom múzeu, výchovno-vzdelávací program pre základné školy, pracovné listy, krížovky, tvorivá dielňa, 9. h – 15.30 h
  • Prešov: Deň otvorených dverí v Krajskom múzeu
  • Rožňava: Andrássyho deň III, podujatie pre deti v areáli Zážitkového centra Sentinel, aktivity na tému doprava, dopravné prostriedky šľachtickej rodiny Andrássyovcov, veterány, banské vozidlá, expozícia baníctva a hutníctva Gemera, príroda Slovenského krasu, detské dopravné ihrisko, organizuje Banícke múzeum, 9. h – 17. h
  • Smižany: Deň múzeí v Národopisnom múzeu
  • Zlaté Moravce: Deň otvorených dverí v Mestskom múzeu

19. mája, sobota

  • Bratislava: Obliehanie Bratislavy Napoleonom – 209. výročie, pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa na Hlavné a Primaciálne námestie (9. h – 12. 30 h), detské dobové hry za Auparkom (10. h – 17. h), stánky s ľudovým umením v priestoroch vojenského tábora (10.h – 20. h), gajdoši (11. h – 20. h), sprístupnenie vojenského tábora v Sade Janka Kráľa s ukážkami výcviku oboch armád (14. h – 16. h), výcvik kavalérie – predstavenie na koňoch na bojisku v Sade Janka Kráľa (14. h – 15. h), od 16.30 h formovanie jednotiek armád, pochod na bojové pole, delostrelecké bombardovanie Bratislavy na Tyršovom nábreží (21. h – 21.30 h)

Noc múzeí a galérií:

  • Banská Bystrica: Múzeum SNP – vojenská poľná kuchyňa, poľná pošta/Literárne a hudobné múzeum – divadlo pre deti (16. h), Bábkarský salón – workshop výroba bábok (107. h – 20. h), skúšanie ľudových hudobných nástrojov/Pamätný dom J. G. Tajovského v Tajove – čítanie z listov J. G. Tajovského a jeho manželky Hany Gregorovej (185. h – 21. h), cintorín – úryvky z najznámejších diel slovenskej literatúry a vážnej hudby (21. h)
  • Betliar: SNM – kaštieľ – tvorivé dielne (11. h – 105. h), rozhovory s kurátormi, večerné prehliadky (18. h), ohňostroj (23. h)
  • Bratislava: Deň otvorených dverí s programom v múzeách SNM aj v múzeách mesta Bratislavy
  • Brezno: Horehronské múzeum – čaj o piatej u Bendíkovcov, spoločenské hry, dobové inzeráty a časopisy, komentované prehliadky v národopisnej a historickej expozícii, divadelné predstavenie
  • Dolný Kubín: Oravská galéria – tvorivé aktivity k výstavám pre rodiny s deťmi (10. h – 17. h), tajomstvo reštaurovania umeleckých diel (18. h), individuálne prehliadky (10. h – 22. h)
  • Dunajská Streda: Žitnoostrovské múzeum, posedenie na nádvorí, premietanie filmov, strečing na tráve (16. h), prednáška o názve Krfačany, tanečné ukážky (18. h), program 10. h – 22. h
  • Fiľakovo: výstava fotografií z obdobia druhej svetovej vojny, nová vstupná brána na hrade, otvorenie podzemných protileteckých úkrytov pod hradným vrchom, v Bebekovej veži zapožičaná výstava Náprstkovo múzeum ázijských, afrických a amerických kultúr, výstava Gejša a samuraj, večerné predstavenia, ukážky japonského bojového umenia, koncert
  • Kremnica: Expozície NBS – Múzea mincí a medailí, hra na bankárov, výtvarný ateliér, výstava originálnych diel Giorgia de Chirica a Marca Chagalla
  • Košice: Noc múzeí a gelérií s programom do 24.00 h
  • Lučenec: Novohradské múzeum – sklárske tvorivé dielne (16. h), komentované prehliadky, divadlo
  • Martin: Výstava čepcov Krása pre ženu stvorená, módna prehliadka, krojparáda (18.30 h), škola ľudového tanca (19. h, 20. h a 22. h), bylinkárska ľúbostná poradňa, rómske rozprávky na výstave rómskeho tradičného i súčasného odevu. Loli rokľa hin man…/Červenú sukňu mám, kvíz z oblasti ľudovej kultúry o titul ľudový mudrc, tvorivé dielne, burza kníh, zvýhodnené vstupné 2 € pre dospelých a 1 € pre deti a seniorov, platí v oboch budovách SNM/Turčianska galéria – bábkové divadlo (18. h), tvorivé dielne
  • Modra: SNM – Múzeum Ľ. Štúra – súčasti ľudového odevu – ukážka pre deti (10. h a 14. h), prehliadka s výkladom (18. h a 20. h)
  • Nitra: Nitrianska galéria – komentované prehliadky, divadlo
  • Nové Zámky: Galéria umenia Ernesta Zmetáka – tvorivá dielňa Namaľuj hudbu – zhudobni obraz (15. h – 17. h), premietanie filmu o Vincentovi van Goghovi, prehliadky
  • Poprad: Tatranská galéria – workshop výroba ručného papiera (10. h – 12. h), individuálne prehliadky (12. h), workshop tričko formou batiky (14. h – 16. h), 4 predstavenie vybraných diel (16. h – 18. h), divadlo (19. h – 19.30 h), koncert (20. h – 22. h)
  • Rimavská Sobota: Gemersko-malohontské múzeum, Klub vojenskej histórie Anthropoid, počítačové báje a povesti – práca na starých počítačoch, keramická tvorba, prednáška botaničky, od 18. h
  • Sereď: Mestské múzeum – dobový tábor Slovanov so šermiarskym vystúpením (14. h), život Slovanov, lovecký tábor vladyku, ukážky stolovania, prípravy jedál, odievanie, spôsob boja, súťaže, hry
  • Svidník: Múzeum ukrajinskej kultúry SNM – majstrovstvo modrotlače – prezentácia, tvorivé dielne, ľudová kuchyňa, Svidnícki helgónkari
  • Tvrdošín: Galéria Márie Medveckej, individuálna prehliadka (10. h – 16. h), fotografovanie s Fotoklubom Oravao (16.30 h – 17. h), rozprávanie o mágii, intuícii, symboloch a tvorbe, autorské čítanie veršov Hieronyma Balca (19. h)
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Opekanie klobás a slaniny (19. h), večerné jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici (18. h, vstupné 4 €/2 €)), večerná prehliadka s lampášmi (21. h), skanzen

20. mája, nedeľa

  • Bratislava: Obliehanie Bratislavy Napoleonom – 209. výročie,
  • Bratislava: Devínske povesti, predstavenia na hrade Devín, 15. h, 16. h a 17. h
  • Nová Baňa: Deň otvorených dverí v Pohronskom múzeu
  • Pribylina: Ovčiarska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny
  • Žilina: Deň rodiny v Považskom múzeu, Budatínsky hrad

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí