Zelené peklo s monumentálnymi útesmi aj raj pubov: Slováci nakrútili Írsko z dronu

Írsko je krajina plná pubov, toho najlepšieho piva a usmievavých ľudí. Už po vystúpení z lietadla cítiť vlhkosť a veľmi čerstvý vzduch. Leteli sme do Dublinu, no ubytovanie sme mali na vidieku grófstva Tipperary, na južnejšej časti ostrova.

15.09.2018 07:00
Írsko, Dundeady Island, útesy, more Foto:
Ostrov Dundeady
debata (2)

Za sedem dní sme toho pobehali naozaj veľmi veľa. No vzhľadom na nepredvídateľné írske počasie sa nám mnoho vecí nepodarilo zvečniť z dronu.

Navštívili sme rôzne hrady, pevnosti, útesy a mestečká. Chvíľu sme pobudli v Dubline, prešli sme sa v parku a boli sme naozaj prekvapení z tej extrémne zelenej trávy.

Po prechádzke sme išli navštíviť kamaráta do Kilkenny, ktorý nás previedol celým mestom. Tam sa nám podarilo nakrútiť prvé letecké zábery hradu Kilkenny Castle, za ktorým bol obrovský park.

Po dlhšej prechádzke sme sa presunuli na naše ubytovanie na farme, okolo ktorej bolo len pár ďalších domčekov. Domáci bol veľmi milý a pozorný, dokonca nám každé ráno dával čerstvé vajcia od jeho sliepok.

Ďalší deň sme si spravili výlet na pevnosť Charles Fort, kde sme slnečné lúče videli asi poslednýkrát. Od vtedy bolo počasie pochmúrne, no nebolo to nepríjemné, práve naopak, malo to svoje čaro.

Veľmi nás zaujal jeden útes, ktorý vyzeral úplne obyčajne, no až z dronu sme si všimli, že je v ňom diera. Na záberoch to vyzerá naozaj neskutočne dobre.

Po ceste sme si boli prehliadnuť Drombeg Stone Circle, čo sú veľké balvany naukladané do kruhu, taký menší Stonehenge.

Ďalej sme sa vybrali na rozhľadňu The Beacon v meste Baltimore, no keď sme vyšli hore, bola tam taká hmla, že sme príliš ďaleko nedovideli. Navyše veľmi silno fúkalo, niekedy sme sa nedokázali ani pohnúť a s vetrom sme museli bojovať. Takže to neboli vôbec vhodné podmienky na dronovanie.

Drombeg Stone Circle Foto: Richard Raymann
Drombeg Stone Circle, Írsko Drombeg Stone Circle

Kúsok od nášho prechodného bydliska bolo mestečko Cashel. V jeho strede sa týčila pevnosť Rock of Cashel, z ktorej sme mali výhľad na celé okolie. Podľa starej legendy hádzal diabol z pohoria Devil's Bite skaly, z ktorých je postavená pevnosť a Svätý Patrik ho z tejto oblasti vyhnal. Podľa neho je pomenovaná aj katedrála, ktorá je súčasťou tejto pevnosti.

Odtiaľ naše kroky viedli k vodopádom Mahon Falls, no opäť nás zradilo počasie a nedalo sa tam vôbec vypustiť dron. Pri vodopáde nás pobavili ovce s modrými alebo ružovými zadkami, ktoré pobehovali všade dookola.

Ďalší deň sme sa chystali na Moherské útesy. Aby tam ešte nebolo príliš veľa ľudí, trochu sme si privstali a vyrazili veľmi skoro ráno. Aj tam nás však privítala hustá hmla, cez ktorú sme absolútne nič nevideli. Boli sme trochu sklamaní, a preto sme sa rozhodli, že sa vrátime ešte poobede.

Moherské útesy Foto: Richard Raymann
Cliffs of Mohers, útesy, Írsko Moherské útesy

Zatiaľ sme sa teda vybrali do Burren National Park. Tento národný park sa nazýva aj mesačnou krajinou, pretože pripomína pustý povrch vzdialenej planéty.

Po ceste späť na útesy sme sa zastavili v tradičnom írskom pube a dali si na obed ten najdokonalejší fish and chips – rybu s hranolčekmi. Ochutnali sme ešte jednu írsku špecialitu – Shephard's Pie. Je to vo vrstvách zapečené mäso, zemiaková kaša a na vrchu lahodne roztopený syr.

Posilnená delikátnym jedlom sme dali Moherským útesom druhú šancu. Našťastie, hmla do poobedia ustúpila a my sme sa mohli kochať ich neuveriteľnou krásou a majestátnosťou. Museli sme ich jednoznačne nasnímať dronom, tak sme ho vypustili.

Fotenie nám však skomplikoval vietor, ktorý dron od nás odvial a nevedeli sme ho privolať späť. Museli sme s ním teda klesnúť aspoň tri metre nad zem a až potom sa nám ho podarilo dostať pod kontrolu.

Vidiek grófstva Tipperary
Vidiek grófstva Tipperary
+33Vidiek grófstva Tipperary

Ako praví turisti, ani my sme neobišli tamojší obchod so suvenírmi. Nepozorné oko ho však môže prehliadnuť – je totiž vstavaný v zemi, aby nerušil estetiku útesov.

Keď sme sa vrátili z útesov, domáci nám oznámil, že pozajtra má prísť hurikán a máme radšej ostať doma. Zostali sme v šoku, pretože práve v Írsku by sme hurikán neočakávali…

Predposlený deň sme využili na výlet do mesta Galway. V súčasnosti je toto mesto určite známe aj vďaka Edovi Sheerenovi a jeho pesničke Galway Girl.

V uliciach sme stretli množstvo ľudí, z pubov aj na uliciach hrala živá hudba – atmosféra bola naozaj čarovná. Galway sa dokonca označuje za jedno z najpríjemnejších miest sveta, práve vďaka pohostinnosti a milým ľuďom.

Pevnosť Charles Fort Foto: Richard Raymann
Pevnost Charles Fort, Írsko Pevnosť Charles Fort

Náš posledný deň v Írsku sme kvôli spomínanému hurikánu museli prečkať zavretí na farme. Aj keď doobedné počasie nijako nenaznačovalo, že by sa blížil živel a na stromoch sa nepohol ani lístok, neskôr sa rozpršalo a poriadne rozfúkalo. To bolo predzvesťou, že sa blíži epicentrum hurikánu.

Našťastie, na pevnine Ophelia, ako smršť pomenovali, zoslabla na tropickú búrku. My sme však zostali bez elektriny, teplej vody, svietili sme si len sviečkami a zakúrili sme si v krbe.

Do Dublinu sme vyrazili na ďalší deň veľmi skoro ráno, lebo sme sa obávali, že by mohli byť zablokované cesty. Na letisko sme prišli presne na čas, no kvôli počasiu sa lety poposúvali.

Všetko však dopadlo dobre a my sme odleteli, no veríme, že sme sa s Írskom nerozlúčili naposledy, pretože sme sa do tejto krajiny zamilovali a určite by sme ju ešte chceli navštíviť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #dron